Olgun insan kendini diğerlerinden ayıran sınırların farkındadır ve kendi benliğinin sınırlarını korumakta duyarlılık gösterir. Bu tür insan kendi ailesiyle iyi ilişkiler içindedir ve sürekli yardımlaşma davranışı gösterir. Başkalarının kendisini kullanmasına, isteği dışında kararlar alıp yönlendirmesine izin vermez.
Olgun kişi eleştiri ve özeleştiriye açıktır başta kendi çalışmaları olmak üzere olayları ve olguları tarafsız, nesnel bir şekilde inceleyebilen, araştırabilen ve sorgulayan kişidir. Olgun insan her türlü eleştiriye açık olduğu gibi kendi kendini de eleştiren veya özeleştiri yapan erdemli insandır.
Olgunluk, insanlara ne olursa olsun adil ve saygılı davranmayı gerektirir. Herkesin eşit olduğunu bilmek, kabul etmek ve kendini kimseden üstün görmemek en büyük olgunluk hareketidir. İşler her zaman planlandığı gibi gitmez. Çoğu insan planlarının suya düştüğü durumlarda inatçı, sert ve öfkeli tavır sergileyebilir.
Olgun bir kişi alçakgönüllü bir ruha sahiptir. Olgun bir insanın kararları duygularına değil karakterine göre verilir. Olgun bir kişi sürekli olarak minnettarlığını ifade eder. Olgun bir insan, başkalarına kendilerinden önce nasıl öncelik vereceğini bilir.
Önceleri sadece meyveler için kullanılan bu sözcük, dil devriminden sonra insanlar için de kullanılmaya başlanmıştır. Tasavvufta olgun insanlar için insan-ı kamil kelimesi kullanılır. Günümüzde tecrübeli, ağırbaşlı ve görgülü kişiler olgun olarak nitelendirilir.
İlgili 43 soru bulundu
Psikolojik olgunluk kavramı, kim olduğu ya da olmadığı veya duygu ve düşüncelerini ayırt edebilen, benmerkezci olmayan, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında, en az kendisi kadar başkalarının duygu ve düşüncelerine de değer vermeyi ifade eder.
Yetişkin yaşam döngüsündeki geçiş dönemleri ise, ilk yetişkinliğe geçiş (17-22 yaş), 30 yaş geçişi (28-33 yaş), orta yaş geçişi (40-45 yaş), 50 yaş geçişi (50-55 yaş) ve son yetiş- kinlik geçişi (60-65 yaş) olmak üzere beş evreden oluşmaktadır (Levinson 1978, 1986).
Yetişkin psikolojisi aynı zamanda ileri gelişim psikolojisi olarak da bilinir. Yetişkinlik yani olgunluk döneminde ortaya çıkan herhangi bir sorunu gidermek için ele alınan konular, yetişkin psikolojisi içerisinde değerlendirilir.
Bir çok bilim adamı, bireyin kişiliğinin temel yapısının beş boyuttan oluştuğuna inanmaktadır. Bu boyutları şöyle açıklamak mümkündür. edilebilir. Bireyin sinirli olup olmaması, kendine güven derecesi, iyimser veya kötümser olması, sıkılgan olması ve endişeli olması gibi özellikler bu boyutun kapsamındadır.
İnsanın davranışları kendine özgüdür ve insanların birbirlerinden nasıl ayrıldıkları ve nasıl davrandıklarını incelemekte en geçerli birim, ayırıcı özellik (trait) kavramıdır. belirli bir kişilik özelliğini ne ölçüde sergilediğine bağlı olarak kişiyi sınıflandıran bir kişilik boyutudur.
Olgunluğun tanımı şöyledir: Canlının, herhangi bir özelliğinde ya da tüm özelliklerinde yapı ve işlev açısından yetişkinliğe özgü olan düzeye ulaşması.
İngiliz kanalı Nickelodeon'un yaptığı araştırmaya göre erkeklerin olgunlaşma yaşı 43 olarak açıklandı.
Erkeklerde ergenliğin ilk aşamasında cinsel gelişimin ortaya çıkması 11-12 yaş civarlarında olur. Erkeklerdeki üreme organları olgunlaşır ve erkek çocuklarda geceleri boşalma başlar. Erkek çocuklar eğer bu duruma hazır değilse korkabilirler. Bir yıl boyunca gece boşalmaları olabilir.
Gerontofili, yaşı oldukça yüksek insanlara karşı, cinsel arzu duyan kişilere denir.
20- 30 yaşlar arası genç yetişkinlik, 40- 50 yaşlar arası orta yetişkinlik 60 ve sonrası yaşlar ileri yetişkinlik dönemi olarak adlandırılmaktadır (Santrock, 2012; Boyd ve Bee, 2015).
Genç yetişkinlik döneminin yaşları toplumsal özelliklere, değişik sosyo-ekonomik sınıfların, ulusların kültürlerin koşullarına göre değişkenlik gösterir. Örneğin Erikson'a göre 20-40, Havighurst'e göre 18-35, Bühler'e göre 25-45 yaşları arası genç yetişkinlik dönemidir (Onur, 2006).
Bu bağlamda toplumda gençlik önemli bir kategoriyi oluşturmaktadır. Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Bilim insanları çocuğun büyümesinin ve gelişmesinin çok büyük bir bölümünün 18 yaşına kadar tamamlandığını söylemiştir. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler 0-18 yaşlarındaki insanları çocuk kabul eder. İnsan dönemleri konusunda ise çocukluk dönemi ergenlik döneminin başlamasıyla biter.
Orta yaş, bir insanın hayatının genç yetişkinliğin ötesinde, ancak yaşlılığın başlangıcından önceki dönemidir. Kesin aralık akademik olarak tartışılmaktadır ancak terim genellikle yaklaşık 40-45 ile yaklaşık 60-65 yaş aralığını belirtmek için kullanılır ancak daha erken başlayıp daha geç de bitebilir.
Cinsel olgunluk, bir canlının üreme yetisini kazandığı yaş ya da döneme verilen addır. Çoğu zaman yetişkinlik terimiyle eşanlamlı olarak kullanılsa da ikisi aslında farklı kavramlardır. İnsanlarda, cinsel olgunluğa ulaşma süreci "ergenlik" olarak adlandırılmaktadır.
Duygusal Olgunluk aslında kişinin kendisini ve duygularını anlama ve yönetme kabiliyetidir. Bunu sağlayarak aslında yaşamak istediğiniz hayatı yaşarsınız. Başarıya kendi tanımımızı koyar, ve gerçekleştirmek için adım atarsınız. Duygusal Olgunluğunuz düşünceleriniz ve davranışlarınız ile gözlemlenir.
Fiziksel olgunluk vücudun yaş grubuna göre gelişmesi olduğu için o kolay ölçülebilir bir şey. Yaşa göre boy, kilo ölçülür, takip edilir. İnsanın ruhsal gelişimi dendiği zaman ise bunun bir zihinsel bir de duygusal boyutu var.
Erginlik yaşı 18 olarak belirlenmiş olduğu için henüz ergin olmayan küçüğün evlenmesi için TMK m.126 uyarınca yasal temsilcisinin izninin olması zorunludur. Yani bireyler 18'inde ise kendi özgür iradeleri ile, 17 yaşında ise velisinin izni ile evlenebilmektedir. ''Küçük, yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez.''
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri