Hangi mallara haciz konulamayacağı ise icra ve iflas kanunumuzda açıkça belirtilmiştir. Buna göre borçluya ait olan ve parayla ölçülebilen, mal varlıksal değeri olan her şey haczedilebilir. Kripto paralar da parayla ölçülebildiğinden ve haczedilmesi kanunen yasaklanmadığından haczedilebilir.
İcra daireleri, Türk kripto para borsalarında borçlunun bilgilerini ve hesaplarına erişimi hakkına sahiptir. Bununla birlikte kripto paralar yasal bir düzenleme yapılmamış olmasına karşın Türk kripto borsalarında haciz işlemi gerçekleştirebilir.
'İtibari para, kaydı para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder…' şeklinde tanımlanmıştır. Yani kripto varlıkların ekonomik değeri olsa da döviz gibi değerlendirmek mümkün değildir.
Elektronik para niteliğinde olmayan, herhangi bir kurum, kuruluş veya kişiye bağlı olmayan bitcoinin taşınır eşya olarak fiilen haczedilemez. Bitcoin, icra hukuku bakımından hak olarak kabul edilerek hukuken haczedilebilir; ancak bitcoinin fiilen haczedilebilmesi mümkün değildir.
İcra Takibine Konu Edilmesi
Kripto paraların icra takibine konu edilip edilemeyeceği de ayrıca değerlendirilmelidir. Kripto paraların parayla ölçülebilen değerleri olup ve kanunen haczi yasaklanmış değildir. Bu nedenle borçluya ait kripto paraların haczinde teorik olarak engel yoktur.
İlgili 34 soru bulundu
Kanunen yasaklanmadığı müddetçe, mal varlıksal değeri olan ve parayla ölçülebilen unsurlar haczedilebilir. Kripto paralar, parayla ölçülebilen değerlerdir. Bu kapsamda kanunen haczi yasaklanmış değildir.
Kripto para borsasındaki bir hesaba bloke gelmişse bunun manası ilgili hesapta şüpheli bir işlem veya para hareketi olmuş demektir. Peki, şüpheli işlem nedir? Şüpheli kabul edilen işlemler veya transferler kara para olma olasılığı bulunan ve olağan dışı veya anormal para hareketleridir.
Borçlunun kural olarak menkul ve gayrımenkul malları haczedilebilir. Kanunda haczi mümkün olmayan ve kısmen mümkün olan borçluya ait varlıklar (istisna olarak) açıkça sayılmıştır. Bunlar arasında cep telefonu yoktur.
Kripto paralar emtia olarak sayıldığında
Yürürlükte olan 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince Türkiye'de yapılan her türlü malın ve hizmetin teslimi katma değer vergisine tabidir. Bu nedenle kripto paraların alım-satım durumunda KDV hesaplanmalı ve kaydedilmelidir.
Borçlunun borcu miktarında haciz işlemi uygulanır. Borçlunun bütün kripto parasına haciz uygulanmaz. Örneğin; 100 bin lira borcu varsa bu miktar için haciz uygulanır. Geriye kalan tutara dokunulmaz'' şeklinde konuştu.
Non-Fungible Token (NFT), bir kripto para türüdür ve benzersiz varlıkları temsil etmek için kullanılır. Farklı kripto para birimlerinin aksine, her bir NFT benzersiz bir dijital varlığı temsil eder ve içeriği değiştirilemez.
Kripto varlıklar, blokzincir ekosisteminde farklı amaçlara hizmet eden çeşitli formlarıyla finans dünyasında önemli bir ilgi ve tanınırlık kazanmıştır. Kripto paralar, hizmet tokenları, güvenlik tokenları, NFT'ler ve sabit coinler, ortaya çıkan önemli kripto varlık türleri arasındadır.
Kripto paralar; hesap birimi, değişim aracı olma ve değer saklama olarak yani ''para'' olarak kabul edilirse vergilendirilmeye tabii tutulmayacaktır. Kripto paraların mevzuat kapsamında “elektronik para” olarak değerlendirilemeyeceği ve bu nedenle gözetiminin ve denetimin BDDK tarafından yapılamayacağı belirtilmiştir.
Dijital para ve kripto varlıklar bakımından henüz kanun seviyesinde bir düzenleme yapılmamıştır. Ancak yakın bir dönemde kanun bazında da düzenlenmeye gidilebileceğini tahmin etmek güç değildir. Bu düzenlemeler sonrası kripto para blokesi hukuken mümkün hale gelmiştir.
İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Güvenlik Bitcoin, Ethereum, Tezos, Bitcoin Cash dâhil olmak üzere hemen hemen tüm kripto para birimleri, sürekli olarak kontrol edilen ve büyük miktarda bilgi işlem gücü ile doğrulanan, blok zinciri adı verilen teknoloji kullanılarak güvence altına alınır.
Merkez Bankası'nın aldığı kararla 'kripto para' olarak bilinen Bitcoin gibi elektronik paralar Türkiye'de ödeme aracı olarak kullanılamayacak. Kripto paraların alım - satımı ve kripto para borsaları yasak kapsamında değil ancak bu alanda iş modeli geliştirilmesine de engel getiriliyor.
Kripto paraların kullanımına ilişkin halihazırda bir yasak Türk Hukuk Mevzuatında bulunmamaktadır. Dolayısıyla suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereğince suç olarak atfedilmemiş ve yaptırıma bağlanmamış fiiller serbesttir. Kısaca ifade edecek olursak kripto para yasaldır.
Kanunlar, geçmiş olay ve işlemlere uygulanamazlar.” Anayasada geriye doğru vergileme konusunda mevcut Anayasamızda vergiler ile ilgili olarak 73. maddenin son fıkrasına şu eklemenin yapılmasının yeterli olacağı kanaatindeyiz: “Kanunlar ile geçmişe dönük olarak vergi ve benzeri mali yükümlülükler konulamaz.”
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
İcra İflas Kanunu md. 82/1-3'e göre; Borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için gerekli eşya satılamaz. Bu kapsamda mesela; aile bireyleri için gerekli olan yatak, soba, elbise, mutfak eşyası, perde, koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, hali gibi ev eşyaları haczedilemez.
suali ise yanıtı aranan konular arasında yer alır. Haciz memuru borçlu için lüzumlu olmayan malları haczedebilmektedir. Evde olan beyaz eşyalardan ihtiyaç dışında olan ikinci bir ürün varsa bunlar haczedilebilir. Bunun dışında para, ziynet eşyası, antika eşya, değerli taşlar haczedilebilen mallar arasındadır.
Devlet ve emniyet teşkilatı görevlileri bu sistemi kullanarak bilgi talebinde bulunabilir. Binance, Kullanım Koşullarımız ve ilgili yasalar uyarınca, yasalarca zorunlu kılınan bilgileri paylaşmak için her vakayı inceleyecek ve vaka bazında iş birliği yapacaktır.
16 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” uyarınca 30 Nisan 2021 tarihinden itibaren ödeme ve elektronik para kuruluşları kripto para platformları için yatırma ve çekme işlemlerine aracı olamayacaktır.
Şeffaflık, yasal hususlar, kripto para yelpazesi, güvenlik önlemleri ve likidite göz önüne alındığında Binance'ın güvenilir olduğunu söyleyebiliriz. Binance'in diğer kripto para borsalarına göre daha güvenli olmasının temelinde ise Güvenli Varlık Fonu (Secure Asset Fund for Users, SAFU) yatıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri