Ünlü İtalyan kâşif Christopher Columbus'un (Türkçe okunuşuyla Kristof Kolomb) (1451-1506), dünyanın yuvarlak olduğunu keşfettiği iddiası doğru değildir. Kristof Kolomb, Dünya'nın bir küre olduğunu kendisinden önce yazılan denizcilik kitaplarından öğrenmişti.
İddia. Orta Çağ'da Dünya'nın düz olduğuna inanılırdı. Hatta o yüzden Kristof Kolomb'un yapmaya çalıştığı seyahatin sonucunda Dünya'nın kenarından düşeceğinden korkuluyordu. Avrupalı bilim insanları Kolomb'un gezisinin başarısı sayesinde Dünya'nın düz olmadığını, yuvarlak olduğunu anladılar.
Peki, Dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen ilk bilim insanı kimdir? İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur. Sisamlı Pisagor, antik İyonya'nın en ünlü düşünürlerinden biri olmuş Yunan filozof ve Pisagorculuğun kurucusuydu.
Bilim adamlarından Pisagor dan sonra ilk kim dünyanın yuvarlak olduğunu söylemiş Cevap: Bilim adamlarından Pisagor dan sonra ilk olarak M.Ö. 430'da, Anaxagoras tarafından dile getirilmiştir.
Genel kanının tersine, Dünya'nın yuvarlak olduğunu Amerika'yı keşfeden Kristof Kolomb bulmadı. Ortaçağ'da Kilise de Dünya'nın yuvarlak olduğunu biliyordu. Aslında günümüzden 2200 yıl önce yaşamış olan matematikçi ve coğrafyacı Eratosthenes Dünya'nın yuvarlak olduğunu bulmuştu.
İlgili 21 soru bulundu
Kolomb, Amerika kıtasını keşfettiği deniz seferine çıkmadan önce Dünya'nın coğrafyası ve yapısı konusunda ayrıntılı yazılar kaleme alan teolog ve felsefeci Pierre D'Ailly ile istişare etmişti.
Kolomb'u büyük yolculuğa çıkartan en önemli gerekçelerden birisi de dünyanın yuvarlak olduğuna dair taşıdığı büyük inançtı. Bunu günlüklerinde şöyle anlatmaktadır; "Yeryüzünün, karaların, suyun küresi olduğunu hep okumuşumdur. Plin sularla karaların birlikte bir küre olduğunu yazar.
500'lü yıllarda Pisagor'dur. Uzun bir süre ayın şeklini gözlemlemesi üzerinden elde ettiği deneyimler doğrusunda, Pisagor dünyanın yuvarlak olduğunu anladı. Ancak M.Ö. 350'li yıllarda, gözleme dayalı durum daha güçlü destekler ile öne çıkarıldı.
Dünyanın yuvarlak olduğu fikrini ayın şeklini gözlemleyerek ilk kez M.Ö 500'lü yıllarda Pisagor ortaya attı. Fakat M.Ö 350'li yıllarda dünyanın ekvatordan uzaklaştıkça takım yıldızlarının hareketlerini ve ufukta ilerleyen bir geminin gözden kayboluşunu dünyanın bir küre olması ile bağdaştırdı.
Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan 1800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
Cevap: Dünya' nın yuvarlak olduğunu söyleyen ilk Türk Bilim insanı BİRUNİ' DİR.
Dünyanın yuvarlak olduğunu detaylarıyla açıklamış. Yerçekimi kanunu konusunda, Newton'dan önce incelemeler yapmış ve Dünya'nın merkezinin cisimleri çektiğini ve bu yüzden, dünya dönmesine rağmen üzerindekilerin boşluğa fırlamadığını açıklamış.
Macellan'ın keşif gezisi dünya çevresinde yapılan ilk seyahattir ve Güney Amerika'daki boğazdan geçerek Atlas ile Büyük Okyanus'u birleştiren ilk deniz yolculuğudur.
Dr. Fuat Sezgin, Amerika keşif yolculuğunda Kristof Kolomb'un elinde bulunan haritanın daha önceden Amerika'ya giden Müslümanlar tarafından yapıldığını savundu.
Pisagor, Dünya`nın Güneş etrafında döndüğünü ve yuvarlak olduğunu ileri süren ilk kişidir. Ancak Pisagor`un bu dediğine bilimle uğraşan kişilerin dışında inanan kimse yoktu. Pisagor`dan iki yüzyıl sonra Aristo, gözlemleri sonunda Dünya`nın yuvarlak olduğunu kanıtlamıştır.
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
İlk Dünya Haritası M.S.150 yılında Klaudyos Ptolemaios (Klaudyos Batlamyus) tarafından çizilmiştir. Klaudyos Batlamyus, İskenderiyeli Yunani gökbilimci, matematikçi, coğrafyacı ve astronom'dur.
Dünya'mızın düz değil de geoit (kutuplardan basık, ekvatordan şişkin) şekilde olduğu yüzyıllar boyunca bilinmesine karşın, günümüzde “Düz Dünyacılar” (İng.: Flat Earthers) denen bir kesim hâlen görülmektedir.
Burada coğrafi keşifler daha detaylı anlatılırken, Amerika'yı Kristof Kolomb'un keşfettiği belirtiliyor. Kitapta şu ifadeler yer alıyor:“... Dünyanın yuvarlak olduğuna inanan Kolomb, sürekli batıya giderek Çin'e ve Hindistan'a ulaşabileceğini beklerken, farkında olmadan Amerika Kıtası'na ulaşan ilk denizci oldu.”
Bu seyahat baharat yoluna bir şekilde girmeyi amaçlayan İspanya Krallığı tarafından da desteklendi. 1492 yılında ilk yolculuğunda Japonya'ya gitme hedefinde olan Kristof Kolomb kendisini yanlışlıkla Yeni Dünya olarak adlandırılan Amerika kıtasında buldu.
Toplamda 33 ülkeyi kapsayan bu Yeni Dünya alanının keşfi yazılı kaynaklara göre 1492 yılında Kristof Kolomb ile başlıyor.
Macellan (1480-1521); Dünya'nın çevresini gemi ile dolaşarak başladığı noktaya ulaşacağını düşünmüş ve kanıtlamak için yol- culuğa çıkmıştır. Turu tamamlayamadan hayatını kaybetmiştir. Arkadaşları yola devam etmiş ve bu yolculuğu tamamlamıştır. Böylece dünyanın şeklinin yuvarlak olduğu ispatlanmıştır.
Doğru yanıt yanlış olacaktır. Dünya'nın çevresini dolaşan ilk kişi Keşifler Dönemi'nin ünlü denizcisi Ferdinand Macellan'dır.
O dönemde, dünyanın düz olduğuna inananlar da vardı. Magellan'ın keşif seferi sırasında, Pasifik Okyanusu'nu keşfetmek için yola çıktı. Bu yolculuk sırasında, gemileri bir noktada geri döndüğü yerden farklı bir yöne doğru ilerledi. Bu hareketi, Dünya'nın yuvarlak olduğunu göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri