Fellah, Türkiye'de genellikle Adana ve Mersin illerinde yaşayan Araplara verilen isim. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi Çukurova'da sadece çiftçilik yapmalarıdır. Arapça'da fellah, çiftçi demektir.
Yalnız zararsız ve kendi halinde kişiler olduğu da aşikar. Kısaca Adana'ya çalışmak için gelen Arap kişilere deniyor.
Arapça flḥ kökünden gelen fallāḥ فلّاح “çiftçi, toprak işçisi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça falaḥa فَلَحَ “yardı, toprağı sürdü” fiilinin faˁˁāl vezninde meslek adıdır.
uşak türkçede çağa kelimesi ile beraber çocuk için kullanılan bir kelimedir. belli yörelerde kullanılan arap uşağı lafı soy ifade eder.
paşamdan duyana dek varlığından habersiz olduğum epey eğlenceli bir türkü. yöresi gaziantep, derleyen hasan beydili imiş.
İlgili 16 soru bulundu
Mışmış, zerdali, kayısı, erik gibi meyvelere denilmektedir. Örneğin Malatya ilinde kayısıya mışmış'da denilmektedir.
Mustafa Çinkılıç & Celal Bakar - Bahçada Mış Mış [ Gaziantep Türküleri © 1997 Kalan Müzik ] - YouTube.
Bu nedenle Alevilere Nusayri de denilmektedir. Başka bir isim olan Ensari'nin "Nusayri"nin yanlış tercümesi olduğuna inanılıyor. Nusayriler, Sami kökenli topluluklardandır. Günümüzde Arap Alevileri, Hatay, Adana, Mersin, Lazkiye, Tartus gibi kıyı illerde yaşamaktadırlar.
Hatay, Adana, Mersin gibi illerde yaşayan Arapların büyük bir kısmı Nusayri Alevisidir ama bu illerde Sünni Araplar da yaşamaktadır.
Fellah, Türkiye'de genellikle Adana ve Mersin illerinde yaşayan Araplara verilen isim. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi Çukurova'da sadece çiftçilik yapmalarıdır. Arapça'da fellah, çiftçi demektir.
özetle, çukurovada yaşayan arap alevilerinin çoğunluğu lübnan lazkiye ve nusayri dağlarından geldiği, bu göçler arasında ibrahim paşanın 19. yy da getirdiği askerlerden önce bu bölgede nusayrilerin yaşadığı, mısırdan gelip yerleşenlerin ise azınlık olduğu çıkarımında bulunabiliriz.
Arapça frş kökünden gelen farāş فراش “1. kelebek, 2. kürek kemiği, kafatasının yan kemiği” sözcüğünden alıntıdır.
Arapça flḥ kökünden gelen falāḥ فلاح "refah, başarı, mutluluk, güvenlik, huzur, kurtuluş" sözcüğünden alıntıdır.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Peygamber'e ulaşan Kadiri, Mevlevi, Bektaşi ve benzeri tarikatlara Alevi denilirken İslam Mezhepleri Tarihi'nde Alevi adı, çok genel bir anlamda, Şia ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Horasan'dan geldikleri bilinir. Kimi köylerin bugün bile Irak'ta (Musul) akrabaları vardır.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Alevi ismi İttihat döneminde verilmistir. Aslı Bektaşi ve Kızılbaş olarak iki ana gruba ayrılabilir ( başka gruplar da vardır). Bunlar kahır ekseriyetle Türkmen kökenlidir.
Alevilik – Bir Anadolu İslam sentezi
Önderliğini Cem Vakfı'nın yaptığı bu fikre göre Alevilik tamamen İslamla içiçe olan ama Anadolu inanışları ile kaynaşmış, insani değerleri öne çıkaran, temelde son büyük halife Hz.Ali'ye verilen aşırı önemle diğer İslami mezheplerden ayrılan bir dini öğretidir.
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar.
Semah dönenler birbirlerine dokunmadan, daire şeklinde ve karşılıklı durarak semah ederler. Semah dönüldüğü sırada köşede bulunan dede makamına sırt dönülmez. Semahın değişik bölümlerine evrenin dönüşü, turnalar gibi daire şeklinde uçmak ve kanat çırpmak gibi farklı simgesel anlamlar yüklenmektedir.
TTK - Bulguru Kaynatırlar (Şamşime) | Çankırı Türküleri - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri