Kırık birazcık daha büyükse bir kaplama ile diş kurtulabilir. Sadece kökün kaldığı kırık durumlarında ise dişin çekilmesi en son düşünülmesi gereken seçenek olmalıdır. Çünkü diş çekimi ile beraber bölgede estetik ve fonksiyon anlamında kemik kaybı yaşanabilir.
Eğer kök çok derinde ise mutlaka cerrahi müdahaleler ile işlem yapılmalıdır. Diş kırılması sonucunda kökü içeride kaldıysa ve eski haline dönebilecek şekildeyse mutlaka estetik müdahaleler ile diş kurtarılmaktadır. Kök kanal tedavisi uygulanarak da dişin diğerlerine zarar vermesinin önüne geçilmektedir.
Diş Kökü Ağızda Kalırsa Ne Olur? Diş kökünün ağızda kalması, dişin tamamen çıkarılmasının ardından enfeksiyonlara neden olabilir. Kök ağızda kaldığı durumda ağızda kalan diş kökü, diş etine etki eder. Bu durum kemiğin bozulmasına, diş eti hastalıklarına yol açabilir.
Kırılan diş çekilmek zorunda mı? Kırılan dişin çekimine dişin geride kalan parçasının restore edilip edilemeyeceğine göre karar verilir. Eğer dolgu veya kron yapılamayacak kadar büyük veya köke uzanan bir kırıksa dişin çekimi gerekebilir.
Bu durum; ağız kokusuna, ağrıya ve şişliklere yol açar. Bazen ise ağzın tam açma ve kapama yapma işlevini engeller. Bu durum ise trismus olarak adlandırılır. Eğer; bu durum bir an önce tedavi edilmezse; enfeksiyon, lenfler aracılığıyla yanak ve boyun bölgesine doğru ilerleyerek yayılım gösterirler.
İlgili 29 soru bulundu
Dişin kökü daha sonra forseps veya diş asansörü ile çıkarılır. Dişin kökü çekildikten sonra çekim yarası özel bir solüsyonla tedavi edilir. Diş etleri kopmuş ise ameliyat sonrası bölge dikilir ve ameliyat edilen bölge iyileşmeyi hızlandıran ilaçlarla tedavi edilir.
– Çürümeye başlayan diş tedavi edilmezse diş sinirlerinin ciddi hasarlar görmesine neden olabilmektedir. Çürük sinirlere ulaştığı zaman şiddetli diş ağrıları meydana gelebilmektedir.
Kırık diş çekimlerinde hastalar kırık diş çekimi zor mu korkusu yaşayabilirler. Diş çekilecek bölge anesteziyle uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı, sızı hissetmiyorsunuz.
Kırık birazcık daha büyükse bir kaplama ile diş kurtulabilir. Sadece kökün kaldığı kırık durumlarında ise dişin çekilmesi en son düşünülmesi gereken seçenek olmalıdır. Çünkü diş çekimi ile beraber bölgede estetik ve fonksiyon anlamında kemik kaybı yaşanabilir.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Diş çektirmek can acıtır mı? Diş çektirmek, günümüz teknolojisi ve bilgi birikimiyle artık korkulacak bir işlem olmaktan çıkmıştır. Öyle ki; hastalar diş çekimi esnasında neredeyse hiç ağrı veya acı hissetmiyorlar. Genellikle lokal anestezi altında yapılan diş çekimi, oldukça da kısa sürüyor.
Ancak bazı insanlarda 20'lik dişlerin tamamı çıkmayabilir, dişler gömülü halde kalabilir ya da yamuk hizalanmış olabilir. Bu tip durumlarda 20'lik diş çıkması, kişilerde ağrı ve hassasiyet şikayetlerine yol açabilir. 20'lik dişleriniz hiçbir şikayete ya da belirtiye neden olmadan, kendiliğinden çıkabilir.
Tek köklü dişlerin çekimi çift köklü dişlerin çekiminden daha kolay olduğu için bu dişler çok daha hızlı çekilebilmektedir. Ancak birden fazla kökü olan dişlerin çekimi biraz daha uzun sürmektedir. Herhangi bir ameliyat gerektirmeyen durumlarda ortalama diş çekim süresi 15 - 20 dakika olarak belirlenebilir.
Peki Kırılan Dişin Kökü Kalırsa Ne Olur? En az üç gün ve bazı durumlarda iki haftaya kadar cerrahi çekimden biraz ağrı bekleyin. Bazı hastalarda ağrıda beş gün civarında hafif bir artış olur, ancak diş hekiminizin yazacağı reçete ile ağrılarınızın düzeyi azalabilir.
Diş kökü iltihabının en yaygın belirtisi, şiddetli diş ağrılarıdır. Bu ağrılar, uzun süre devam eden, zaman zaman lenf bezleri ve kulağı etkileyen türden olabilir. Diş kökü iltihabı, yoğun diş hassasiyetine ve yutkunma zorluğuna da neden olabilir.
Ameliyat Sırasında
Herhangi bir işlem yapılmadan önce, etkilenen dişin etrafındaki alanı uyuşturmak için kişiye lokal anestezi verilir. Ardından uzman hekim, dişin etkilenen bölgesine ulaşmak için diş eti dokusunu kaldırır. Kökün çevresindeki enfekte olmuş kısım ve kökün küçük bir kısmı çıkarılır.
Kırık diş çekimi oldukça kolay bir işlemdir. Genellikle hastalara lokal anestezi uygulanır. Daha sonra diş kökten tutularak çekilmektedir. Uzman bir diş hekimi tarafından bu işlem, saniyeler içerisinde gerçekleştirilir.
Gömük dişler bulunduğunda, Dişin üzerinde herhangi bir çürük olmadığı halde diş yerinde duramayacak derecede sallanıyorsa, Genel olarak üçüncü büyük olan azı dişlerin çenede yer sıkışıklığı yaratması durumunda çürük ve ağrı gibi durumlara neden olması halinde.
SGK'nın belirlediği şartların sağlanmış olması durumunda; devlet hastanesinde yaptırılan diş tedavisinin bir bölümünü SGK karşılamaktadır. Sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşlarından implant tedavisi alındığında, implant ücretleri SGK tarafından karşılanmaktadır.
Kırık pulpaya kadar uzanıyorsa kanal tedavisi ile bir tedavi uygulanır. Kırık parçası ise kron kaplama ile tedavi edilir. Kırığın köke kadar ulaştığı durumlarda ise maalesef diş çekilmesi ihtimali olabilir. Bu durumların diş çekiminin yaşanmaması için hızlı bir şekilde diş hekimine gelinmesi lazım.
Diş çekimi sonra kalan parçacıklar diş köklerini sinirlere bağlar. Bu nedenle sinir hasarlarına yol açabilir. Olası sinir hasarıyla beraber çenede kalan parçaların getireceği daha ciddi sorunları önlemek için ağızdaki diş parçası fark edilir edilmez doktora gidilmesi gerekir.
İğnesiz anestezinin kullanıldığı tedaviler arasında bütün tedaviler bulunur. Genel anestezi yapılması zorunlu olmayan tedavilerin dışında kalan bütün diş tedavileri için iğnesiz lokal anestezi uygulanabilmektedir. İğnesiz anestezi çoğunlukla genel değil, lokal bölgeye hitap etmek amacı ile kullanılır.
Diş Çürükleri ve Kalp Krizi Riski
Dişlerin çürümesine sebep olan bu bakteriler, kan dolaşımıyla kalp kaslarına yerleştiği için kalp krizi riskini artırmaktadır. Öte yandan 45 ile 55 yaşları arasında kalp krizi geçirmiş olan erkeklerin yaklaşık %70'inde diş eti sorunlarının yaşandığı görülmüştür.
Menenjit, beyin absesi, beyin ödemi gibi birçok hastalığa neden olabileceği belirtildi. Pamukkale Üniversitesi Hastanesi diş hekimlerinden Nilüfer Bekçi, dişlerde meydana gelen çürükler tedavi edilmezse beyin absesi veya ödemi gibi çok ciddi durumlara yol açabileceğini söyledi.
Bunun yanı sıra önemsenmeyen diş çürükleri; kalp-damar, mide, karaciğer ve böbrek gibi pek çok sistemik hastalığı tetikliyor. Ciddi hastalıklara bakteriyel zemin hazırlayan diş çürükleri yaşam kalitesini de ciddi oranda düşürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri