Ön camda bulunan ve sürücünün görüş alanı içinde görüşü engelleyen çatlak, kırık, aşırı derecedeki çizilmeler ağır kusur olarak tanımlanmaktadır. Bu araçlar muayeneyi geçememektedir.
frene basınca lambanın rengi kırmızı yerine sarı yanıyorsa muayeneden kalır. Kırık değilde çatlak olan stopumuz muayeneden kusursuz geçmişti.
Durum böylesine sıkı olduğundan bırakın tampon ve çamurluk olmamasını bu parçalarda ufak kırık, çatlak gibi problemlerin bile muayeneden kalacağı düşünülür. Bu yanlış bir görüştür. Tamponsuz araçlar muayeneden sorunsuz olarak geçebilir.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
İlgili 41 soru bulundu
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Geçmez. Aynayı hiç yaptırmamayı mı düşünüyorsunuz ?
Ruhsatta yazan koltuk sayısı ve araçta bulunan koltukların toplam sayısı ve ayrıca koltukta bulunan emniyet kemerlerinin eksiksiz ve düzgün bir şekilde çalışıyor olması kontrol edilir. Koltukların üzerinde yırtık veya sökük gibi hasar olsa dahi araç muayenesinde hiçbir sorun teşkil etmediği bilinir.
Aracın hasar durumuna göre değişen fiyatlar ortalama 100 TL'den başlıyor. Far tırnakları gibi küçük hasarlar yerine göre 50 TL'ye de yapılabiliyor.
Buna göre 1 ve 2 numaralı cam film türlerinin kullanımı söz konusudur. 1 numaralı cam filmi %85 geçirgenlik sağlarken son derece rahat bir şekilde sürücü kontrolünü sunuyor. 2 numaralı cam film ise %70 geçirgenliğe sahip olmasıyla sınıfı geçiyor.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir.
Farlar kırıksa geçmez tehlike arz etmeyecek çatlaksa hafif kusurlu geçer...
3. stop lambası ağır kusur sayılıyor!
Otomobillerin plastik tamponlarında meydana gelen hasarlarda çoğunlukla parçanın yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Ancak bunun yerine hasar tipi ve ölçüsüne göre tamir ve düzeltme işlemleri yapılabilmektedir.
Expertiz raporunda çıkmaz sadece ama tampon değişen sayılmaz. Tampon değişikliği dert edilecek bir şey değil,kafanıza takmanıza gerek yok.
Ön tampon aracın kaput, far, radyatör panjuru'nu, arka tampon ise egzoz susturucusu, araba bagajı, geri vites lambası'nı kapsar.
Aydınlatma aksamı muayenesi testleri sonucunda ağır kusurlar aşağıdaki gibidir: far camlarının ya da reflektörlerin matlaşması, cam içlerinde buğu ve nem olması
Tüv onaylı ise alacağınız sistem sorun çıkmaz. Ancak değilse katalitik konvertör bulunmaması her halde ağır kusur sayılıyor ve muayeneden kalırsınız.
Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz. Gerekli tamir ve bakım yapıldıktan sonra gelen araçlardan yeniden muayene ücreti alınmaz. Tehlike arz eden arızalar giderilmediği sürece araç muayeneden olumlu sonuç alamaz.
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
Araç Muayenesinde Ağır Kusurlu Sayılabilecek Durumlar
Bir aracın ağır kusurlu sayılması demek, yapılan muayene sonucu araçta tamire ihtiyaç duyulacak ölçüde eksiklerin tespit edilmesi anlamına gelir. Başlıca ağır kusur sayılan durumlar aşağıdakilerdir: motor ve şase numarası, tip etiketleri okunmaması
Araç muayene sırasında cam hasarı kontrolü sadece ön cam için yapılmaktadır. Ön camda bulunan ve sürücünün görüş alanı içinde görüşü engelleyen çatlak, kırık, aşırı derecedeki çizilmeler ağır kusur olarak tanımlanmaktadır. Bu araçlar muayeneyi geçememektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri