Bu savaş Osmanlı topraklarının paylaşılması için önemli görüşmelerin yapıldığı bir dönemin sonucunda ortaya çıkmıştır. Savaşın görünen nedeni Kudüs'te bulunan “Kutsal Yerler” ile ilgili Ortodokslar ve Katolikler arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklanan sorunlar olmuştur.
Halk İstanbul'da, Rusya'ya karşı savaş ilanı için padişaha baskı yapmaya başlamıştı. 4 Ekim 1853'te Rusya'ya bir nota verildi. Rusların 15 gün içerisinde Eflak ile Boğdan'ı terk etmesi istendi. Ruslar bu isteği yerine getirmeyince Kırım Savaşı resmen başlamış oldu.
Petro'nun sıcak denizlere inme politikası ile 1853 yılında harekete geçmesi sonucu başlamıştır. Eflak ve Boğdan'ı işgal eden Rusya Osmanlı Devleti'nin ültimatom vermiş ve Eflak ve Boğdan'ı boşaltmasını istemiştir. Ültimatomunun Osmanlı Devleti tarafından reddedilmesi Kırım Savaşı'nın başlamasına neden olmuştur.
Bazı kaynaklarda 1475'ten 1774 yılında Küçük Kaynarca Antlaşması'nın imzalanışına kadar Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı kaldığı belirtilmektedir. Kırım konusunda, Ukrayna ile Rusya arasında toprak anlaşmazlığı söz konusudur. Bu anlaşmazlık sonucunda Rusya, Kırım'ı ilhak etmiştir.
Kırım Oblastı 1954'te Rusya SFSC'den Ukrayna SSC'ye geçti. 20 Ocak 1991'deki referandumdan sonra Ukrayna SSC içerisinde bir özerk cumhuriyet hâlini aldı. Sovyetler Birliği dağıldığında ve Ukrayna bağımsızlığını elde ettiğinde, Kırım yeni kurulan Ukrayna'nın parçası olarak kaldı.
İlgili 15 soru bulundu
Fatih Dönemi Dönüm Noktası
Karadeniz'deki Türk hakimiyeti açısından Fatih Sultan Mehmet dönemi bir dönüm noktasıdır. Trabzon dahil olmak üzere Karadeniz'in Anadolu kıyılarının fethi ile başlayan süreç karşı kıyıdaki Kırım ile devam etti ve Fatih döneminde Karadeniz bir Türk gölü haline geldi.
Kırım, Rusya için Akdeniz ve ötesine hakimiyetinin ilk aşaması. Kırım tarihsel açıdan, Rusya'nın 'sıcak denizlere inme' ihtiyacının karşılanması için hayati önemde. Özellikle Sivastopol Limanı, Moskova'nın Karadeniz üzerinden Akdeniz ve ötesinde hakimiyet kurma arzusunun sembolü olarak görülüyor.
Kırım sorunu, Ukrayna ile Rusya arasında Kırım'ın statüsü konusunda bir anlaşmazlıktır. Birçok hayati tehlikesi olan yaralı. Tüm Ukrayna donanması ile beraber yaklaşık 100 ile 200 arası Ukraynalı deniz askeri, kendi iradeleri dışında Rus kuvvetleri tarafından tutulmaktadır.
Fatih Sultan Mehmet'in Kırım'ı Osmanlı idaresine alması, Karadeniz ve kuzeyindeki bölgelere yönelik stratejik bir yaklaşımın sonucuydu. Karadeniz'in Türk gölü haline gelmesinin temelinde Fatih'in bu stratejisi ve Kırım'ın alınması vardı. Kırım Hanlığı'nın kurulması ile İstanbul'un fethi birbirine çok yakındır.
Osmanlı Devleti müttefiklerinin yardımıyla Kırım Savaşı'nı kazanmıştır. Bu yardım koşulsuz olmamıştır. Osmanlı Devleti bu savaşın sonunda Paris Antlaşmasını imzalamıştır.
Dış borçlanma
1854 yılında Kırım Savaşı başlangıcı'nda İngiltere'den 200.000 sterlin alınmıştır. Bu Osmanlı İmparatorluğu'nun bilinen ilk borcudur. 1854-1875 döneminde 15 sözleşme ile 127 milyon lira borç almıştır. Toplam borç 239 milyon lira olmuştur.
7. Osmanlı Padişahı Sultan 2. Mehmed, Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan ile Otlukbelinde büyük bir muharebeye girdi. 1473 yılında gerçekleşen muharebeyi Osmanlılar kazandı. Sultan bu seferden sonra Gedik Ahmed Paşa'yı Kırım'a sefere gönderdi. Burada Ceneviz kolonileri yok edildi ve Kırım Osmanlı topraklarına bağlandı.
Neticede yapılan görüşmelerin ardından 30 Mart 1856 tarihinde Paris Antlaşması imzalanmış ve savaşa son verilmiştir. İmzalanan bu antlaşma ile Rusya işgal ettiği topraklardan çekilmiş, Osmanlı Devlet Avrupa devletler topluluğunun bir üyesi olarak kabul edilmiştir[88].
1853-1856 yılları arasında Rusya ile Osmanlı Devleti, İn- giltere ve Fransa arasında yaşanan Kırım Savaşı, Rusya'nın mağlubiyetiyle sonuçlanmıştır.
Dünya Savaşı'nın 1941 - 1944 yılları arasında Alman işgali altında olan Kırım'da, Kırım Tatarlarının bu zaman içerisinde Almanlar ile "iş birliği" içinde olduğu gerekçe gösterilerek 1944 yılında Sovyet hükûmeti tarafından toplu sürgün kararı çıkarıldı.
Günümüzde Kırım Tatarlarının sürgünden dönen kısmı Kırım'da, sürgünden dönemeyenlerin çoğu Özbekistan'da, Rusya İmparatorluğu'nun Osmanlı İmparatorluğu'na zorunlu göçe tabii tuttuğu kısmı ise Dobruca (günümüzde Romanya ve Bulgaristan'da kalmaktadır.) ve Türkiye'de yaşarlar.
Kırım Tatarcası (Qırımtatarca, Qırımtatar tili, Tatar tĭlĭ, Tatarşa veya Kırım Tatarşa) ya da Kırımca (Qırımca, Qırım tili), Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dildir.
Ukrayna'nın Herson Oblastı'nın güneyinde ve Rusya'nın Kuban bölgesinin batısında bulunmaktadır. Perekop Kıstağı ile Herson Oblastı'na bağlanmaktadır ve Kerç Boğazı ile Kuban'dan ayrılmaktadır.
Kırım Tatarlarının tamamı Sünnî Müslüman olup, anânevî olarak Hanefî mezhebine bağlıdırlar. Kırım Tatarlarının ana dili olarak konuştukları lehçelerin hepsi Türk dilidir.
Kırım, Doğu Avrupa bölgesinde yer alıyor. Karadeniz'in de kuzey kıyısında bulunuyor. Ülkemize oldukça yakın olan Kırım Azak Denizi ve Karadeniz'in birleştiği bir yerde bulunuyor. Bölgenin doğu tarafında ise Rusya'nın Kuban bölgesi yer alıyor.
1783 yılında, Çariçe II. Katerina zamanında Rusya'ya bağlandı. 1954 yılında SSCB Genel Sekreteri Kruşçev Kırım'ı Ukrayna'ya bağladı. Ukrayna SSCB dağılıp 1991'de bağımsızlığını ilan ettiğinde Kırım da sınırları içindeydi. 2014 yılında Kırım'ı Rusya işgal etti.
Kırım Seferi, Gedik Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının 1475 yılında Kırım'daki Ceneviz kolonilerini ele geçirerek Kırım Hanlığı'nın Osmanlı himayesine almasıyla sonuçlanan deniz harekâtı. Kefe, Kerç, Azak ve Mangup ilhak edildi, Kırım Hanlığı Osmanlı Devleti'ne bağlandı.
1774 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması ile Osmanlı'dan koparak bağımsız olan Kırım, hemen ardından 1783 yılında Rusya tarafından ilhak edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri