çöpçü ve vatoz birlikte yaşarmı ?(resimli) Birlikte yaşarlar sorun çıkmaz. Gönül rahatlığı ile salabilirsiniz.
Vatoz Balığı
Akvaryumdaki su dengesinin korunmasına yardım eden bu balıklar akvaryumun daha temiz olmasına ve gözükmesine yardımcı olurlar. Yumurtalarını yere döken balıklarla beslenmeleri önerilmez ancak Çöpçü balıkları ayrı bir akvaryumda ürediğinden bir sorun teşkil etmez. Birlikte yaşayabilirler.
Çöpçü balıkları canlı doğuran ve karma akvaryumlar için çok uygun balıklardır. Lepistes, Neon Tetra ve ufak tetra türleri, moli balığı, melek balığı, japon balığı ve discus gibi bir çok barışçıl türle birlikte bakılabilir.
Vatozları hemen hemen bütün balıklarla besleyebilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken bir nokta varki oda boyutu. Sıklıkla karşılaşılmasada bazı büyük vatozlar şuursuzca balıklarınızı kovalayabilir, bişey yapacağından diil öylesine.
Kimi vatozlar deniz tabanında gizlenerek, avları olan ufak balıkları ve kabuklu canlıları avlamaktadır. Bu vatozlar; renkleriyle kumda saklanırlar. Bunun dışında kendilerini kuma gömerler. Bir bölümü, deniz içerisinde yüzerek, karşılarına çıkan plankton ve balıkları avlarlar.
İlgili 28 soru bulundu
Denizlerde sığ kıyılarda yaşayan, geniş ve yassı vücuda sahip vatozlar, yaz aylarında Antalya sahillerinde de sıklıkla görülmeye başlandı. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, su altı araştırmaları için yaptığı dalışlarda vatozları inceledi.
Net bir süre verilemese de genellikle 25 yıl gibi uzunca bir süre yaşadığını bilinen vatoz balığı kuyruğundaki zehir sebebiyle ciddi hasarlar verebildiği gibi soktuğu alana göre ölümlere dahi sebep olabilir. Vücutlarında ürettikleri elektrik voltajı genellikle 220 ile 550 volt arasında değişkenlik gösterebilir.
Bazı vatozlar deniz tabanında gizlenip avları olan küçük balıkları ve kabukluları avlar. Bu vatozlar ise ya renkleri ile kumda saklanır ya da kendilerini kuma gömerler. Bir kısmı ise denizde yüzüp karşılarına çıkan balık ve planktonları koca ağızlarından içeri alırlar.
Vatoz balıklarının doğal yaşam alanlarında, tatlı su yosunları, sebzeler ve bitkisel tablet yemler gibi besinlerin yanı sıra böcekler, solucanlar ve küçük kabuklular da bulunur.
Aynı zamanda akvaryumun temizlik görevlileri olarak bilinen vatoz balıkları arasında anavatanı Güney Amerika'nın Amazon nehri olan Cüce Vatozlar, akvaryumların en bilinen canlılarından biri.
Ömrü uzun olan bu balıklar doğru bakıldığında 20 yıl yaşayabilirler. Akvaryumun dibinde ve ortalarında yaşayan bu balıklar, dipte biriken yiyecek artıklarını yerler. Bu sebeple isimleri çöpçü balığıdır.
Çöpçü balıkları sürü halinde yaşayan balık grubuna ait canlılar olmaktadır. Bu nedenle akvaryumda bu balıklardan en az 3 tane bulunması gerekmektedir.
Yerdeki yan yatan balığın nitrat patlamasından dolayı bu durumda olması muhtemel.
Doğru bakım ile 20 yıla kadar yaşarlar. Akvaryumlar için ideal canlılardır. Diğer balıklardan artıp dibe çöken yemleri yerler. Ama kendilerine özel dip yemleri de vardır.
Vatoz hasta sağlam ayırt etmeden gücünün yettigi tüm balıklara yapışır. Ayrıca cüce vatozlarda yapışır.
Tuz da vatozları etkileyen bir faktördür eğer tuz atıyorsanız akvaryumunuza vatoz ölümleri kaçınılmaz olacaktır. Akvaryumunuzda yosunlaşma fazla olmuyosa vatozlar için bitkise dip yemi kullanın.aç kaldığında balığın bağışıklığı azalır ve hasta olup ölür.
Solunum sistemleri diğer balıklardan farklılık arz eder, yanlış hatırlamıyorsam solungaç sayıları da diğer balıklara göre farklıdır. Corry ve vatoz türleri yüzeye çıkıp hava alıp dibe iniyorlar. Aynı yunuslar gibi. Bu yüzden düşük oksijenli sularda yaşayabiliyorlar.
En kolay elle yakalanır.Bir zararı dokunmaz ben elimle yakalıyorum biraz huylandırır okadar. Yukarıda bahsettiğim gibi elle yakalaması çok kolay, tabi elinize alabiliyorsanız. [QUOTE=mustafa34] Vatos lar geceleri aktif olurlar ,gece ışıklar kapandıktan sonra ,bir süre sonra el çabukluğuyla yakalaybilirsiniz.
Vatoz ve japonlarım daha önce sorunsuz birlikte yaşamışlardı, eğer akvaryumun abartı küçük değil ise sorun olmayacaktır kanaatindeyim. Japon ile vatoz +40 litreden sonra birlikte yaşarlar.
vatozlar sadece ölü balıkları yerler muhtemelen ölü balığınız iç filtre dış filtre dekor vs. bir yerde duruyordur iyice kontrol edin yoksa suyu zehirler. bir vatoz asla bir balığı öldürmez. Vatoz, canlı balığı yer ama yavru olması gerekir. Erişkin boyda sağlıklı veya sağlıksız hiç bir balığa bulaşmaz.
Çöpçü balığı, bilimsel adı ile Corydoras, dibe çökmüş olan yemleri yer. Bu şekilde akvaryum içerisinde olan yemlerin bozulmasını önlemektedir. Bu balıklar sanıldığı gibi akvaryumu temizlemez.
Bende derin bir oh çektim. Neticeye gelirsek ; Vatozun vücudu nemli kalmak kaydı ile 24 saat canlı kalabiliyor sanırım En azından ben bunu tecrübe ettim.
Vatoz dikenlerinin batması ile 48 saate kadar devam edebilen, yaralanmadan sonraki 30-90 dakikada zirve yapan, şiddetli ağrı ve ödem görülür. Lokal şişlik, eritem ve siyanoz gelişir.
Biraz zayıflıyor ama bir şey olmuyor. 15 günde, giderken biraz da tablet yemlerden atarsanız bir sıkıntı çıkmadan dayanabilmeleri lazım bence.
Bitki ve vatoz bulunan tanklarda tuz kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri