Sakın olaki kırmızılı sisteme mavi ya da yeşil ilavesi ya da tam tersini yapmayın. organik antifriz ile inorganik antifriz karıştırıldığında kimyasal tepkimeye girip jelleşme (çamur kıvamı) oluşup öncelikle devirdaimde hasar ardından motor için ölümcül sonuçlar yaratabilir.
Kırmızılar organik, daha yeni teknoloji ve daha geç ısınma daha geç donma özelliğine sahiptir... Mavi-yeşiller eski teknoloji inorganik antifrizlerdir... karıştırmamanızı tavsiye ederim.
Piyasadaki antifrizler arasında en yaygın olanlardan biri mavi antifirizdir. Klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilmiştir. Diğer yaygın tür olan kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretildiğinden maviye göre üç kat daha uzun ömürlüdür.
Gidin komple sıvıyı boşaltıp bulabiliyorsanız turuncu antifriz koyun. Bulamassanız kırmızıda olur. Değişim sonrası sistemdeki havayı aldırtmayı unutmayın. Yeşil olan inorganik antifriz focuslarda yalancı hararete yol açar.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Antifrizin görevini etkili bir şekilde gerçekleştirmesi ve motora zarar vermemesi için belli bir miktar su ile karıştırılarak kullanılması gerekiyor. Su ile buluştuğunda antifriz kaynama noktası yükseliyor, donma noktası ise düşüyor. Böylece antifriz daha etkili bir hale geliyor.
Mükemmel koruma özelliği sayesinde termostat, radyatör ve su pompasında onarım ihtiyaçlarını düşürür. Hortumların Çatlamasını engeler. Depo tamamı Antifiriz konursa -38 derece ye kadar donmaz.
ANTİFRİZ RENKLERİ NEDİR? Aslında renklere göre ayrım yapmak doğru değildir. Çünkü firmalar araçlardaki antifriz kaçaklarını anlamak için antifrizleri renklendirmişlerdir. Başka bir deyişle antifrizler özellikleri sayelerinde belli bir renke sahip değillerdir.
Yani motora bir nevi zararı olabilecek bu durumu açıklamak için yine ambalajların üzerinde ne kadar su ve ne kadar antifriz birbirine karıştırılarak koyulması gerektiği yazmaktadır. Dolayısıyla uygun olan durumun su ile antifrizin birlikte kullanılması yönündedir.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
İnorganik antifrizler : Bu tip antifrizler renk olarak fosforlu yeşil renktedirler. Kullanım ömürleri 45.000 km ya da 2 yıldır. Organik antifrizler: Organik antifrizler turuncu, parlak kırmızı, kırmızı, pembe, mavi ve koyu yeşil renklere sahip olabilir. Kullanım ömürleri 200.000 km ya da 10 yıldır.
hiç bir antifiriz yeni bir radyatörü öyle şıp diye delemez. dolayısıyla burada belli bir markayı karalamak doğru değil. yani zaten yıpranmış ve ömrünün sonuna gelmiş bir radyatöre opet değil başka x bir marka antifiriz de koysanız bu durum oluşabilirdi ya da oluşacaktı.
Kış aylarında eksi dereceleri çok fazla görmeyen bir bölgede iseniz o halde isterseniz yarı yarıya karışım yaparak da cam suyu haznesine antifriz suyu ve saf su ya da cam sil eklemesi yapabilirsiniz. Gerçek antifrizli cam suyu kullandığınızda birebir kullansanız dahi aracınıza zarar vermez.
Yaz aylarında, su tek başına buharlaşabilir ve kışın ise donarak işe yaramaz hale gelebilir. Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
hiç bir şey olmaz. İkisi de etilen glikol, karışabilirler. Sorun yok.
Saf antifiriz zarar vermez motora ama daha önceden hiç antifiriz kullanılmadıysa pas ve korozyonu açıcağı için zararı olabilir.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı.
Antifiriz, soğutma sisteminde bulunan lastik hortumlarına ya da metallere herhangi bir zarar vermez.
Dolayısıyla yalnızca kışın değil yılın her mevsiminde kullanılması gerekiyor. Örneğin sıcak havalarda motorun aşırı ısınması sonucu arabalarda hararet sorunu oluşabiliyor. Bu tip bir sorunla karşılaşmamak için yaz aylarında az miktar da olsa antifriz kullanmak gerekiyor.
Türkiye'de, alternatifi olmadığı için antifiriz olarak etilen glikol kullanılmaktadır.
Etilen glikol (genelde yeşil), propilen glikol (genelde mavi) ile sorunsuz şekilde değişebilir, karıştırılabilir.
Antifriz her yıl değişir. Üreticinin talimatlarına bağlı olarak, antifirizin yılda bir veya daha fazla değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca antifirizin son kullanma tarihi de önemlidir. 5 Yıl raf ömrü olan antifiriz son kullanma tarihi geçtikten sonra kullanılmamalıdır.
1998'den sonra üretilen arabalarda normalde silikat içermeyen organik asit teknolojisi (OAT) kullanan antifriz gerekir. Bu tür ürünler korozyonu daha iyi koruması sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri