Ayın kırmızı olması depremin habercisi değildir. Ayın kırmızı renk alması genellikle Ay'ın atmosferden gelen ışığın kırmızı ve turuncu tonlarıyla saçılması sonucu gerçekleşebilir. Bu tür renklenmeler genellikle Ay'ın alçak bir konumda doğduğu veya battığı zamanlarda gözlemlenebilir.
Ancak bilimsel olarak kırmızı ay tutulması, herhangi bir olağanüstü veya kıyametvari olayın habercisi değildir. Kırmızı ay tutulması, yalnızca Dünya, Ay ve Güneş'in konumuna bağlı olarak gerçekleşen doğal bir olaydır ve astronomik süreçlerle açıklanır.
Kısa dalga boyu olan mavi ışıklar, uzun dalga boylu kırmızı ışıklara göre daha çok etrafa saçılıyor. Bu da nesnelerin dünyadan bakıldığında daha kırmızı gözükmesine neden oluyor.
Bulutların kırmızı ve pembe olması birçok kişi tarafından merak ediliyor. Özellikle bulutların değişik renklerde olması akıllara 'deprem' konusunu getiriyor. Bulutlar üzerinden deprem tahmini yapılması doğru bulunulmuyor.
Depremlerin oluşumuna neden olan birçok faktör vardır ve bunlar arasında tektonik plakaların hareketi, yer kabuğundaki gerilimler, sıcaklık ve basınç değişimleri gibi etmenler yer alır. Dolunayın bu faktörlerle herhangi bir doğrudan ilişkisi yoktur ve depremler önceden tahmin edilemezler.
İlgili 27 soru bulundu
7 MART 2023 NEREDE DEPREM OLDU? Kandilli ve AFAD'ın aktardığı bilgilere göre bugün İzmir, Bingöl, Osmaniye, Kayseri, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Elazığ ve Adana'da hafif çaplı depremler oluştu.
Ay'ın konumu, uzaklığı, evresi veya Güneş/Ay tutulmaları ile depremler arasında da hiçbir ilişki bulunmuyor.
Ayrıca nedensiz baş dönmesi, kâbus, baş ağrısı, esneme, kalp rahatsızlığı, aşırı duygusallık, aniden uyanma, aşırı uyku isteği, diz ağrısı, mide problemleri, iştahsızlık, parmaklarda elektriklenme, ishal, göz seğirmesi, rahatsızlanma, düşük tansiyon ve titreme gibi belirtileri yaşayanların oranı da yüzde 34.2 oldu.
Deprem öncesinde açık havada kısa gökkuşakları oluşabiliyor. Ayrıca farklı renkli bulutlar ya da ışık hüzmeleri gözlemleniyor. Bunun yanı sıra hava açıkken depremin olacağı noktada parçalı bulutların olması da deprem belirtileri arasında. Ancak eğer kapalı bir hava varsa, sık sık yıldırım görülebiliyor.
Modern bilim ve teknolojimiz çerçevesinde depremleri önceden tahmin etmenin hiçbir yolu bulunmamaktadır. Deprem tahmini yaptığı iddia edilen kişi ve kurumlar tamamen istatistiki yalanlara ve hilelere başvurmaktadırlar. "Tahmin" ettikleri herhangi bir şey bulunmamaktadır ve sözde tahminleri tamamen işlevsizdir.
Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir.
Büyük bir depremden birkaç hafta ya da birkaç saniye önce oluşan, büyük depremin oluştuğu alan içinde ya da bu alan yakınında ortaya çıkan küçük sarsıntılara öncü deprem denir. Öncü depremler genellikle yakın bir zaman sonrasında gelecek büyük bir depremin habercisi olduğu anlamına gelir.
İzlemesi keyif veren bir doğa olayı olması haricinde, Güneş ve/veya Ay tutulmalarının gezegenimiz üzerinde kayda değer bir etkisi yoktur. Yani, “herhangi bir günün ardından” gerçekleşen depremlerle, Güneş tutulmaları dönemlerinde gerçekleşenler arasında oransal olarak hiç bir fark bulunmuyor.
2022 yılının ikinci ve son ay tutulması olan kanlı ay tutulması, bu sene içerisinde yaşanacak son gök olayı olması sebebiyle merak ediliyor. Kanlı ay tutulması adı verilen ve bir sonraki 2025 yılında yaşanacak olan gök olayı, 8 Kasım tarihinde görülecek.
Şurada Paylaş! AY TUTULMASI NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK? 5 Mayıs Cuma 2023 tarihinde gerçekleşecek olan Ay Tutulması, saat 18.14'te başlayacak ve 22.32'de bitecek. Tutulma sırasında Ay'ın tamamı değil, sadece bir kısmı gölgede kalacak.
Ay ve güneş tutulması esnasında namaz kılmak sünnettir. Güneşin ve ayın tutulmaları, küsuf ve husuf namazları denilen iki özel ibadetin vakitleridir. Yani; gece ve gündüzün nurani âyetlerinin perdelenmesiyle Allah'ın büyüklüğünü ilana sebep olduğundan, Cenab-ı Hak kullarını o vakitte bir nevi ibadete davet eder.
Öncü ve Artçı Depremler: Bazen büyük bir deprem olmadan önce küçük sarsıntılar olur. Bu küçük sarsıntılara "öncü depremler" denilmektedir. Büyük bir depremin oluşundan sonra da belki birkaç yüz adet küçük deprem olmaya devam etmektedir.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
Deprem esnasında önce p dalgaları gelir. Primary waves'in p'sinden adını alan p dalgalarının çıkarttığı ses, çoğunlukla insanlar tarafından duyulmaz.
Özellikle kedi, köpek, kuş, at, inek gibi hayvanlar depremi önceden fark edebilirler. Genellikle huzursuzluk, agresiflik, korku gibi birtakım davranışsal değişiklikler gösterirler. Yapılan araştırmalara göre hayvanların duyu organları insanlara göre daha hassastır.
Depremin bir diğer habercisi de atmosferde meydana gelen değişimlerdir. Depremden belirtilerin değişkenliğine göre 1 saat ila 1 hafta arasında atmosferik değişiklikler yaşanmaya başlar. Deprem öncesinde bunaltıcı, karamsar bir hava görülür; havadaki nem oranı artar ve sıcaklık çok yüksek seviyelerde hissedilir.
Bilim insanları bir depremi önceden net bir şekilde tahmin etmenin henüz mümkün olmadığını belirtiyor. Öte yandan meydana gelen depremi insanlara onlar hissetmeden birkaç saniye de olsa daha erken haber vermeyi amaçlayan bazı uyarı sistemleri geliştirme çalışmaları devam ediyor.
17 Ağustos 1999 büyük Marmara depremi öncesi 20. yüzyılın son tam güneş tutulması olmuştu.
NASA, "Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı Ay'a ulaşır" diye ekliyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya'nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu olaya "Kanlı Ay Tutulması" da deniliyor.
5 Mayıs Cuma 2023 tarihinde gerçekleşecek olan Ay Tutulması, saat 18.14'te başlayacak 22.32'de bitecek. Saat 20.34'te 14 derece Akrep burcunda yaşanacak olan yarı gölgeli ay tutulması ile Ay'ın tamamı değil, sadece bir kısmı gölgede kalacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri