Kırmızı-beyaz genel olarak kullanılan işaretleme renkleridir ve Türkiye'de Kültür Rotaları çalışmaları yürüten Kültür Rotaları Derneği tarafından yapılan işaretlemelerde kırmızı-beyaz boyalar kullanılarak işaretleme yapılmaktadır.
Kırmızı ve beyaz uyarı işaretleri, aşırı genişliğe sahip araçların (örn. aşırı geniş tarımsal araçlar) olduğunu gösterir. Kapalı bir köy yerinde park edilen römorklar aydınlatılmalı veya yansıtıcı uyarı işaretleriyle işaretlenmelidir.
Kırmızı renkteki trafik işaretleri tehlikeli durumları sürücülere bildirmek amacıyla kullanılır; çoğu üçgen şekilindedir.
Yolun her iki yönden taşıt trafiğine kapatılmış olduğunu bildiren trafik levhası.
Anayol işareti : Bu işaret levhası, sürücülere ana yol üzerinde seyretmekte olduklarını bildirir ve kavşağın diğer kollarından yaklaşmakta olan sürücülerin, ana yol üzerindeki bütün taşıtlara yol vermek zorunda olduklarını belirtir.
İlgili 16 soru bulundu
Anayol; trafiğe açık olan yolların birleştiği ve ilk geçiş hakkının olduğu yoldur. Fakat ana yol her daim trafiğin en yoğun olduğu yol değildir. Bazen yan yollarda ve bağlantı yollarında ana yoldan daha fazla trafik olabilir. Tali yollar; ana yollara açılan ve trafiğin daha az yoğun olduğu yollardır.
Kontrolsüz Kavşak: İleride kontrolsüz bir kavşağın bulunduğunu hız azaltılması gerektiğini bildirir. Köprüye gelindiğini bildirir. Yandan Rüzgar:Yola dik olarak esen rüzgardan dolayı trafik olumsuz etkilenebilir.
Karayolları Dairesi tarafından çizilen “sarı” renk çizgiler, Avrupa'nın bazı bölgelerinde kar yağışı alan ve sisli olan bölgelerde yolun parlamasını ve sürücülerin güzergahı daha iyi göstermesi için çiziliyor.
Sarı çizgi beyaz çizgiye göre üstündür. Yeni şerit düzenlemesi yapılan yollarda önceden beyaz çizgi varsa, sarı çizgiler kullanılır ve araçlar sarı çizgilere uyarak giderler.
İlk bakışta hiçbir anlam ifade etmeyen, içi boş kırmızı bir ters üçgen olan ve aslında yol ver anlamına gelen levha ise belki de en farklı şekle sahip olan trafik levhası.
Yasaklayıcı İşaretler
Beyaz zemin üzerine siyah piktogram, kırmızı çerçeve ve diyagonal çizgi ile ifade edilir.
Yine devlete ait olup halk arasında TEM olarak bilinen, şehir dışına çıkıldıktan sonra belli mesafede ücret alınan otoban yolların tabela rengi ise yeşil. Ancak son yıllarda yap-işlet-devret modeliyle yapılan özel sektör tarafından işletilen ücretli yolların tabelaları da yeşil renkte.
Karayolları Genel Müdürlüğü Trafik İşaretleme Standartları 2020 kitapçığında yer alan ifadeye göre bu işarete kontrol kesim levhası deniliyor. Olası bir acil durum anında bu tabeladaki bilgileri paylaşarak olayın meydana geldiği konuma yardım çağırmak mümkün.
İki devamlı yol çizgisi: İki devamlı yol çizgisinin yan yana bulunması trafiğin çift yönlü aktığına ve her iki şeritte bulunan araçların da şerit değiştiremeyeceğine işaret ediyor.
Yan yana iki devamlı yol çizgisi: Bu çizgi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getirmiştir, ayırıcı (refüj) anlamındadır. Hiçbir sebeple çizgilerin soluna karşı, yönden gelen araçlar bölümüne geçilmez. 5.
Kesikli Yol Çizgileri: Trafikte kesikli çizgilere sahip bir yolda ilerliyorsanız, bu çizgiler, “trafiğin akışına müdahale etmeden, kendinizi ve çevrenizdekileri tehlikeye atmadan şerit değiştirebilir ve öndeki aracı geçebilirsiniz” anlamına gelmektedir.
Doç. Dr. Bezgin, "Örneğin, saatte 50 kilometre hızla giden bir araç, saniyede yaklaşık 14 metre mesafe kat ediyor demektir.
Mavi şeritler, sadece bisiklet sürücülerinin kullanabildiği ince şeritlerdir. Bu yolları motor sürücüleri kullanamaz çünkü motorlu taşıtların girişi yasak. Bu yolu araba sürücüleri kullanamaz çünkü araba genişliğinde değiller.
ŞERİT ÇİZGİSİ: Kaplama üzerinde trafik akım şeritlerini birbirinden ayıran ve şeritlerin iç sınırlarını gösteren çizgidir. Kesik Yol Çizgileri: Çok şeritli yollarda veya iki yönlü yollarda yol ve trafik durumu uygun olduğunda sürücülerin öndeki aracı geçmek için şerit değiştirebileceğini bildirir.
Gevşek Şev: Yarma şevinden taşıt yolu üzerine taş ve kaya yuvarlanabileceğini ve/veya kaplama üzerinde taş ve kaya olabileceğini gösterir. Sürücülerin bu işaret ile belirtilen kesime yaklaşırken yavaşlamaları ancak bu kesimde durmamaları ve park etmemeleri gerektiğini bildirir.
Ana Yol Tali Yol Kavşağı Levhası T-22a: Bir tali yol kavşağına yaklaşılmakta olduğunu, bu işaretin kullanıldığı yoldaki trafiğin ilk geçiş hakkına sahip bulunduğunu ve tali yoldan yaklaşmakta olan sürücülerin ana yola girmeden önce yol vermelerinin veya durmalarının gerekli olduğunu bildirir.
Tek Yönlü Park Yasak İşareti
Yol boyunca kısıtlama sona erene kadar araçların tek yönlü park edemeyeceğini ifade eder. Genellikle acil durum yollarında bulunur ve park etmiş araçlar çekici ile kaldırılır ya da bu araçlara ceza yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri