Radyatörün önüne karton, gazete veya ısı yalıtım levhası gibi bir madde konularak soğuk hava ile temasının kesilmesi, Motor soğutma sularına antifriz ilavesi yapılması ve motor yağı olarak kış koşulları için özel olarak üretilen “W” kodlu ürünler kullanılması tavsiye ediliyor.
Kış aylarında motor soğutma suyu içinde yer alan antifriz, büyük önem taşımaktadır. Suyun donmasını engelleyen antifriz aracın kolay çalışmasında oldukça etkili olmaktadır. Araçlarda kullanılan motor yağı özellikle kış aylarında önem taşımaktadır. Kış aylarında özellikle sentetik yağ kullanılmalıdır.
Aracı soğuktan korumak için bir diğer önemli etken kış lastikleridir. Kış lastikleri soğuk havaların getireceği olumsuzluklar karşısında aracı koruyarak güvenli bir sürüş sağlar. Bu nedenle hava sıcaklıklarının 7 derece ve altına düştüğü zamanlarda kış lastiği kullanmak gerekir.
Ancak yine de arabayı çalıştırır çalıştırmaz gaza basmak çok da faydalı bir eylem değil. Bu noktada yapılması gereken şey 4-5 dakikalık rölanti süreleri yerine emniyet kemerini takabileceğiniz süre kadar bekleme yapmanız. Bu da marşa bastıktan sonra yaklaşık 5-10 saniyelik bir bekleme süresine denk geliyor.
Fakat aşırı sıcak ve soğuk havalarda akünün daha hızlığı tükendiği bazı kaynaklar tarafından söylenir. Bu tarz durumların yaşanmaması için aracınızı soğuk ve sıcak havalarda 2-3 günde bir çalıştırmak iyi olacaktır. Ayrıca normal süreçlerde haftada bir çalıştırmak yeterlidir.
İlgili 28 soru bulundu
Uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri boşalabilir ve bu durum acil durumlarda büyük sorun yaratabilir. Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir.
Eğer havalar çok sıcak veya hava çok soğuk ise aracınızı iki ya da üç gün de bir çalıştırmanız gerekiyor. Normal süreçte ise haftada bir kere aracı çalıştırmanız yeterli olur bu şekilde aracın aküsü bitmez.
Soğuk Bir Motorla Sürüş
Daha hızlı ısınması için motora gaz vermenin cazip olduğunu sanıyor olabilirsiniz. Ancak, bunu yapmak motorda oldukça aşınmaya neden olur.
Aracı sabah soğuklarında çalıştırırken maksimum 3 dakika boyunca rölantide çalıştırmalı ve aralıklarla gaza basılmalıdır. Soğuk havalarda aracınızı her gün kullanmıyorsanız, hareket etmeseniz dahi aracınız park halindeyken bu şekilde ara ara çalıştırma yapmanız gerekmektedir.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir). Eğer arabanızı çalıştırdıktan hemen sonra hızlı şekilde giderseniz, gereksiz baskı uygularsınız.
Camdaki buğulanmaları ortadan kaldırmak için temelde yapılması gereken en basit işlem aracın içini kurutmak. Böylece içerideki fazla nemi yok ederek camdaki nem katmanını da ortadan kaldırabilirsiniz. Bu noktada akla gelen ilk yöntem araç klimasını çalıştırmak oluyor.
Antifriz, ısı transferi yapabildiği için suyun donma noktasını düşürür ve kaynama noktasını yükseltir. Buna göre antifrizli su 100 derecede kaynamaz, 0 derecede de donmaz. Yani antifriz yazın harareti, kışın da donmayı önleyen bir karışıma sahiptir.
Bu sensör sağlıklı çalışıyorsa kış aylarında LPG'li araçların motorlarında bir sıkıntı görülmüyor. Soğuk havalarda LPG'li araçların çalıştırılmasında problem yaşanmaması için çalıştırılma esnasında benzin konumuna alınmaları yine stop edilirken de benzin konumunda bırakılmaları tavsiye ediliyor.
Kış aylarında kullanılan yağlar ise SAE 5W, SAE 10W, SAE15W olarak bilinir. Buradaki W harfi de İngilizce'de Winter anlamına gelen kış kelimesi ile alakalıdır. SAE 10W-40, SAE 15W-50, SAE 15W–50 yağları ise dört mevsim kullanılabilir.
Genellikle antifirizlerin donma noktası -30 ya da -40 olarak belirlenmiştir. Araçta düzenli olarak antifiriz kontrolü yapılmazsa araca ne kadar antifiriz ilavesi yapılacağı belirlenemez. Bu nedenle söz konusu sıvının düzenli şekilde kontrolünün yapılması gerekir.
5W-30 yağı, daha yüksek sıcaklık değerlerine sahip yağlardan daha incedir, bu da onu aşırı soğuk koşullara maruz kalan araçlarda kullanım için ideal kılar.
Bir araba kullanılmıyorsa , özellikle soğuk havalarda yavaş yavaş lastiklerinden hava sızmaya başlayacaktır . Aracın ağırlığı, sönen lastiklere baskı yapmaya devam edecek ve bu da düz noktalara neden olabilir . Lastikleri hava ile doldurmak genellikle bu sorunu çözer, ancak bazen düz noktalar kalıcı hale gelir.
Kışın, aracınızı sürmeden önce biraz beklemeniz gerektiği inanışı, eski karbüratörlü otomobillerden gelmekte. Karbüratörlü motora sahip araçların ısınması gereklidir. Motor ısınmadan doğru hava ve yakıt oranı tutturulamaz ve aracınızın motoru verimli çalışmaz.
Ancak aslında bunun tam tersi söz konusudur: Motorun saatlerce rölantide çalıştırılması motor için mutlak derecede zararlıdır! Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir.
Benzinli, dizel ve Lpg'li araçlarda aracı çalıştırırken gazı pompalamadan çalıştırın. Pompalama işlemi aracınızın boğulmasına sebep olacak ve araç çalıştığında yanmayan fazla yakıt çiğ olarak egzozdan atılacaktır. Araç tipi ne olursa olsun çalıştırma sırasında ve sonrasında ayak debriyaja basılı olmamalıdır.
Bir motora yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kesinlikle zararlı, özellikle motor yük altında olmadan devir çok yükseltilmemeli.
Yeni bir akü söz konusu ise 1-2 aylık çalışmama durumlarında bile olumsuz bir durum olmayabilir ancak diğer türlü soğuk havalarda 2-3 gün aralıklarla aracın sabit de olsa çalıştırılması tavsiye edilir. Araba aküsü ne kadar sürede biter konusunda net bir zaman bu yüzden verilmez.
Akü Bitiş Süresi Nedir? Çok soğuk ve çok sıcak havalarda akü hızla tükenebilmektedir. Eğer hava çok soğuk veya çok sıcaksa aracınızı 4-5 günde bir çalıştırmanızı tavsiye ederiz. Normal zamanlarda ise 1-2 haftalık süreçlerde arabaların çalıştırılması tavsiye etmekteyiz.
Bu nedenle güneş gören yerlere park edilen arabalar daha hızlı ısındığı için kolay bir şekilde çalışır. Tam kuzeyde kalmış olan bir araç, soğuğu iyice çekerek donar ve çalışması zorlaşır. Bu nedenle otomobil motorlarının kuzeye değil, güneye dönük şekilde park edilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri