Ezidiler bugün, Çarşema Sor (Kızıl Çarşamba) bayramını kutluyor. Ezidiler her yıl Nisan ayının 13'ünden sonraki ilk çarşamba gününü, dünyanın Tanrı tarafından mayalandığı ve böylelikle yaşamın başladığı gün, yani yılın başı olarak kabul edip kutlar.
Ezidilerin her yıl Nisan ayında kutladıkları bayramın ismi Çarşema Sor (Kızıl Çarşamba) Bayramı bu yıl 17 Nisan'a yani bugüne denk geliyor. Bayramın diğer ismi Tausi Melek bayramı. Ezidilerin Meleke Tawisi'nin bugün yeryüzüne indiğine ve böylece evrenin yaratılışının tamamlandığına inanılanılıyor.
Ezidi Kürtlerinin önemli bayramlarından olan Çarşema Sor (Kızıl Çarşamba) her yıl nisan ayının 13'ünü izleyen ilk çarşamba kutlanıyor.
Yezidiler ya da Ezidiler çoğunlukla Kürtçe konuşan etnik-dinî bir topluluğa verilen isimdir. Bu topluluğun Zerdüştlük ve eski Mezopotamya dinlerinden uzanan dinî inançlarına Yezidilik ya da Ezidilik denilmektedir. Ezidiler, temel olarak târihte Asurluların bir parçası olan Irak'ın Ninova bölgesinde yaşamaktadırlar.
Çarşema Serê Nîsanê yani Çarşema Sor; Êzidî halkının, ilkbaharın başlangıç günü olarak kabul ettiği, mutlak iyiliği temsil eden bayramı. Mezopotamya'da, Nisan ayının 13'ünden sonraki ilk çarşamba günü kutlanan evrenin ve dünyanın maya tuttuğuna inanılan gün, yeniden doğuşun ve güzel günlerin habercisidir aynı zamanda.
İlgili 37 soru bulundu
Bölgede yaşayan Aleviler, Allah'ın dünyayı yedi günde yarattığına, kötülükler ve belaları ise Çarşamba günü yarattığına inanıyor. Bu nedenle bu tarihler arasına rast gelen çarşambalara “Kara Çarşamba” deniyor. Kara Çarşambalarda bölgede yaşayanlar, kutsal kabul edilen ziyaretgahlara akın ediyor.
Ermenistan, Gürcistan, İran, Suriye ve Türkiye'de de cemaatleri bulunan Yezidilerin bugünkü toplam sayısının 800.000 civârında olduğu tahmin edilmektedir.
Bu görüşe göre de, Şeyh Adiy Arap'tır ama yaşamının büyük kısmını Kürtlerle beraber, Êzidi bir Kürt gibi geçirmiştir. Yine Şeyh Adiy'in Lübnan'da doğan bir Kürt olduğunu belirten araştırmacılar da vardır. Êzidiler, Allah'a inanır.
Aralık ayında Ezidiler, pir ile şarap içmeden önce, üç gün boyunca oruç tutarlar. 15-20 Eylül tarihleri arasında, Musul'un kuzeyindeki Laleş'te bulunan Şey Adi'nin türbesine hac ziyaretinde bulunurlar, bu esnada ise nehirde abdest alırlar. Hayvan kurban ederler ve sünnet uygulaması onlarda da vardır.
Meshaf-ı Reş, diğer adıyla Kitab-el Esvad yani Kara Kitap, Ezidilikte Kitâbü'l-Cilve ile birlikte kutsal sayılan iki kitaptan biri. 15. yüzyılda yazıldığı tahmin edilen bu kitap, Ezidilerin kutsal kitabıdır.
Çarşema Serê Nîsanê yani Çarşema Sor; Êzidî halkının, ilkbaharın başlangıç günü olarak kabul ettiği, mutlak iyiliği temsil eden bayramı. Mezopotamya'da, Nisan ayının 13'ünden sonraki ilk çarşamba günü kutlanan evrenin ve dünyanın maya tuttuğuna inanılan gün, yeniden doğuşun ve güzel günlerin habercisidir aynı zamanda.
Ezidi cemaatinde evlilikler ancak iki Ezidi arasında gerçekleştiği takdirde kabul ediliyor. Din değiştirerek Ezidi olmayı seçenlerle de evlenmek mümkün ancak din değişikliğinin de cemaatin onayı ile gerçekleşmiş olması koşulu var.
Kelime, Farsça "dördüncü gün" anlamına gelen Farsça: چهارشنبه çahâr şenbe'den gelir. Türkçede geçen en eski kullanılışı Codex Cumanicus'taki çahar-şanbe [çaar sanbe] şeklidir. Çarşamba gününe Eski Türkçede "törtünç" (dördüncü) denir.
Ezidilik bir bütünlüğe ve tek tanrıya inanır yani monoteist bir inançtır. Tanrıya, Ezidilikte “Xweda“ denir, kelime anlamı ise; “kendini yaratan“dır [1]. Tanrıdan sonra, Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslamda da adları geçen yedi melek gelir. Bu melekler, Ezidilerin günlük dualarında yer alırlar.
Ezidiler için haftanın en kutsal günü ise cumadır. Hemen hemen bütün bayramlar cuma gününe denk gelir. Aralık ayında kutladıkları İda Roja bayramı öncesindeki iki hafta içinde, yine salı ve perşembe boyunca üçer gün oruç tutulur.
Börülce, salatalık, lahana gibi sebzeler ile balık, geyik ve horoz eti de yasak yiyeceklerin başında gelir. Irak'ın Duhok ile Musul kentleri arasında bulunan Laleş Vadisi'ndeki Şeyh Adiy'in mabedine yapılan hac, Yezidiler için yapılması şart olan dini ve milli bir görevdir.
Mavi renk giysi giyilmiyor. Ezidilik, pek çok dinden inançtan parçalar almış ezoterik (sadece o inanca bağlı olanlara anlatılan) bir din olduğu için mavi yasağını anlıyoruz. Ezoterik bütün inançlarda renklerin bir hiyerarşisi vardır. Bektaşilikte de mavi, Muaviye'nin ve Yezid'in rengi olarak lanetlenmiştir.
Türkiye'de 400-500 kişi yaşıyor. Diyarbakır'da, Batman'da, Urfa'da Mardin'de varlar.
Yezidiler, "Tanrı tarafından seçilmiş" bir halk olduklarına inanıyor ve birçoğu Şeyh Adi'nin vahiy aldığını kabul ediyor. Melek Tavus'u ise "şeytan" olarak değil, Azda'nın (Allah'ın) doğruyu yanlışı göstermek için gönderdiği bir elçi olarak görüyorlar. Bu yüzden "şeytan" adını hiç kullanmıyorlar.
Ezidiler için farz olan dini vecibeler şahadet, namaz (ibadet), oruç, zekât ve haçtır.
Ezidiler, her yılın aralık ayında üç gün oruç tutar, ayrıca 24 Aralık'ta ve 24 Haziran'da olmak üzere yılda iki kez 40'ar gün oruç tutarlar. 40'ar günlük oruçları daha çok Ezidi Şeyhleri, pirler, yaşlı Ezidiler ve Ezidilerin seçilmiş en büyük ruhani lideri Baba Şeyhler tutar.
IŞİD'in 3 Ağustos 2014'te başlayan Şengal'e yönelik saldırılarında binlerce insan katledildi, binlerce Êzidî kadını ve kız çocuğu köleleştirildi ve yüz binlerce Êzidî göçe zorlandı.
DUVAR - Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Kaleli köyünde yaşayan Ezidiler yaklaşık 40 yıl önce yerlerini, yurtlarını bırakıp Almanya ve Belçika gibi Avrupa ülkelerine göç etti. 100 Ezidi aile ise 40 yıl aradan sonra yeniden köylerine dönme kararı aldı.
Irak'ta dünyadaki Ezidilerin yarısı yaşıyor. Duhok, Musul ve Zaho arasında yaşıyorlar. Dağlık bölgelere de yayılmış durumdalar. Ermenistan'da da 40-50 bin civarı güçlü bir nüfusa sahipler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri