Viral kırmızı göz hastalıkları genellikle 1 ila 2 hafta içinde kendiliğinden iyileşebilir. Bakteriyel enfeksiyonlar, antibiyotik tedaviye başlandığında hızla düzelme gösterebilir, ancak tedaviyi tamamlamak önemlidir.
Tedavide genellikle, göz sağlığı ve hastalıkları hekiminin belirlediği göz damlaları veya soğuk kompress uygulanır. Bu hastalığın bakteriyel olanı ise bulaşıcı olduğu için diğer insanlarla temastan kaçınılmalıdır. Tedavisinde sıcak ve nemli kompressler ile birlikte antibiyotikli damlalar kullanılmaktadır.
Viral konjonktivitler de genelde 4-5 günde iyileşir. Adenoviral konjonktivit hastalarında ilaç tedavisi ile dahi iyileşme 3-4 hafta kadar sürebilir.
Bakteriyel konjonktivit vakalarında enfeksiyonun geçmesi için geniş spektrumlu antibiyotik içeren damla ve pomatlar kullanılır. Damla ve pomatların ortalama 7-10 gün boyunca düzenli kullanılması halinde hastada iyileşme kaydedilir. Belirtiler genellikle birkaç gün içinde hafifler ve hastalığın bulaşıcılığı da azalır.
Kırmızı göz hastalığının nedeni kimyasal maddeler ile temas, kontakt lenste aşınma, göze giren yabancı cisimler, duman veya toz gibi iç/dış çevresel faktörler, mantar gibi enfeksiyon, parazit ve virüslerdir. Havada uçuşan bir toz zerresi göz kapaklarının arasından geçerek konjonktivaya ulaşır.
İlgili 39 soru bulundu
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Tedavide gündüz antibiyotikli damla, gece uyumadan evvel antibiyotikli pomad kullanılır. Bakteriyel konjonktivit, 10-14 gün içinde iyileşir.
Bakteriyel konjonktivit için antibiyotik damlalar veya ilaçlar kullanılırken viral konjonktivit belirtileri genellikle 7-10 gün içinde kendiliğinden geçer.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Pansuman gerekmez. Hasta günde 3 defa 4 hafta reçete edilen antiinflamatuvar ve antibiyotik göz damlası beyaz kapak damlalarını damlatır.
Göz sağlığı için özellikle beta karoten ve A vitamini içeren yiyecekler tüketmek retina ve gözün diğer bölümlerinin düzgün ve sağlıklı çalışmasına yardımcı oluyor. Uzun yıllar boyunca göz sağlığını korumak için ise A, C ve E vitaminleri ile zenginleştirilmiş gıdalar tüketip bol bol su içmek gerekiyor” diyor.
Genelde tek gözde başlar , diğer göze de bulaşır. Aile bireyleri de risk altındadır. Ellerin bol bol yıkanması , evin bol bol havalandırılması , ortak havlu kullanılmaması ve yakın temastan kaçınılması gerekir.
Özellikle öksürme ve hapşırma ile bile bulaşabilir. Bakteriyel kaynaklı enfeksiyon, göze değen el ya da eşyalara temas ile başkasına bulaşabilir. Hastalığın bulaşıcılığı yüksek olabileceğinden ötürü tedavisi için doktora başvurmak gerekir. Tedaviyi geciktirmek kalıcı göz hasarlarına yol açabilir.
Nadir görülen kornea tutulumu, batma hissi ve bulanık görmeye neden olur. Ortalama 2 hafta içerisinde bu semptomlar kaybolur.
Göz nezlesi kaç günde geçer? Basit göz nezleleri birkaç güne geçebilmektedir. Doktor kontrolünde verilen solüsyon, damla ve krem gibi ilaçlar ile de 7 ila 10 gün içerisinde göz nezlesi tedavi edilebilmektedir.
Ilıyıncaya kadar bekletiniz ya da buzdolabında 5-10 dk kadar ılıması için bırakınız. Ilık sıcaklıktaki poşetleri gözünüzü kapattıktan sonra göz kapaklarınız üzerine 15-20 dakika kadar bırakınız.
Göz enfeksiyonu tedavisi
Ayrıca hastalığın belirtilerini hafif geçirmek adına da soğuk kompres suni gözyaşları sistemik analjezikler gibi ek tedaviler de hekim tarafından önerildiği takdirde kullanılabilir.
Ayrıca enfeksiyon iltihaplanmaya ve göz yaşı drenaj sisteminin tıkanmasına yol açabilir ve göz yaşı bezi iltihabına neden olabilir. Enfeksiyon, gözde apseye benzeyen bir korneal ülserin altta yatan bir nedeni de olabilir. Tedavi edilmeden bırakılırsa, korneal ülser şiddetli görme kaybına yol açabilir.
Bakteriyel endoftalmi gibi göz enfeksiyonları, çoğunlukla kuvvetli antibiyotikleri kapsayan tedaviye hemen başlanılmadığı takdirde körlükle sonuçlanabilir. Bu enfeksiyon türü, delici göz yaralanmaları nedeniyle veya katarakt ameliyatı gibi göz ameliyatlarının nadir görülen bir komplikasyonu olarak oluşabilir.
TOBRASED, gözün/gözlerin ve etrafının yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. TOBRASED anti-enfektifler adı verilen ilaç grubunda yer almaktadır.
Bakteri veya mikrop kapma, enfeksiyona maruz kalma ve alerjik problemler gibi dış etkenlere bağlı oluşan göz kanlanması, herhangi bir tedaviye gerek duyulmadan 1 gün gibi kısa bir sürede kendiliğinden geçebilir. Bazı durumlarda ise gözün normale dönmesi 1-2 hafta sürebilir.
Bitkilerin doktoru İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğunu iyileştirmek için haşlanmış karnabaharın suyunu içmenizi tavsiye ediyor. Ayrıca dereotu ve turp tüketiminin de göz pınarlarının sağlığını desteklediğini ifade eder. Zeytinyağı: Göz kuruluğuna zeytinyağı ilaç gibi gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri