Kırmızı şarap, rengini üzümün suyu ve kabuğunun belli bir süre temas etmesi sonucu alır. Tadı beyaz şaraba göre daha buruktur.
Genç, sek (extra şeker yok) beyaz şarap tadarken içindeki asiditeyi farkedersiniz, genç kırmızı bir şarap ise dudaklarınızı büzüştürme hissi uyandır. Bu buruk tadı veren aslında üzümün kabuğudur. ( kırmızı üzümler kabuklarıyla, beyaz üzümler kabuksuz mayalanır).
Antosiyaninlerin (yani kırmızı üzümlerin kabuklarına rengini veren madde) şaraba acılık verme etkisi yoktur ancak kuruluğa katkısı olduğu bilinmektedir. Ek olarak şaraptaki alkol miktarı yükseldikçe acımsılık algısı artarken, şeker veya tatlımsılık acılığı maskeler.
Şarabın Tadı
Türü ne olursa olsun kaliteli bir şarap, içildiği anda lezzetini ve kokusunu tam olarak yansıtmalıdır. Genellikle beyaz ve rose şaraplara daha taze ve hafif bir tat hâkim olurken, yaşlandırılmış bir kırmızı şarapta ise daha yoğun ve net bir tat ortaya çıkacaktır.
Bununla birlikte, beyaz şarapta daha az kalori bulunur. Özet: Besinler açısından, kırmızı ve beyaz şarap aynı değerdedir. Bununla birlikte, kırmızı şarabın biraz daha yüksek vitamin ve mineral seviyeleri vardır. Üzüm çekirdeği ve tohumlarıyla fermente olduğu için, kırmızı şarap çeşitli sağlık yararları sunar.
İlgili 35 soru bulundu
Kanın akışkanlığını artırarak kalp krizi riskini azaltıyor. Şarap, sadece kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı değil, diğer hastalıklara karşı da koruyor. Örneğin, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve antioksidan maddeler sayesinde kanser hastalıklarına karşı korunmamızı sağlıyor.
Günde alınan bir kadeh şarabın zararlı değil, faydalı olduğu birçok kaynak tarafından yazılmaktadır. Her gün alınan bir kadeh şarabın kanseri önlediği uzmanlar tarafından onaylanmaktadır. Özellikle de kırmızı şarabın içinde bulunan resveratrol adı verilen zengin polifenol kaynağı bulunmaktadır.
Alkol fermantasyonu sırasında açığa çıkan esterler şarapta meyvemsi kokuların oluşmasına neden olur. Genç içilmeye uygun olan Sauvignon Blanc, Colombard gibi üzümlerin şaraplarında bu kokuları daha çok alabiliriz. Yıllandırma denilen ve mahzende geçirilen süreçte üçüncül kokular oluşur ki bunlara da buke denilir.
Bulguları tıp dergisi BMJ Open'da yayımlanan ve 21 ülkeden 30 bin katılımcıyla yapılan araştırmaya göre, yüksek alkollü içkiler insanı öfkeli ve ağlamaklı yapabiliyor. Sert içkiler, insanların kendilerini daha çekici hissetmelerini de sağlıyor. Kırmızı şarap ve bira ise insanları rahatlatıyor.
kana karışmadığı için koklamak sarhoş etmez.
Romantik anların eşlikçisi kırmızı şarabın alkol oranı markalara göre değişmekle birlikte yüzde 11 ile yüzde 14 arasındadır. Bu alkol oranı ile kırmızı şarap sarhoş eder mi, bu kişiden kişiye değişir. İlk defa içen birisi daha kolay sarhoş olabilirken alkole alışkın bir bünye daha zor sarhoş olur.
Şarabın başlıca iki düşmanı oksijen ve ısıdır. Şarap bir gece boyunca, ağzı açık ve sıcak bir ortamda tutarsanız ertesi sabah tazeliğini ve tadını kaybedebilir.
Kırmızı şarap, rengini üzümün suyu ve kabuğunun belli bir süre temas etmesi sonucu alır. Tadı beyaz şaraba göre daha buruktur. Bunun nedeni çekirdekten şaraba geçen tanen maddesidir. Alkol derecesi %11 ile %13 arasında değişmektedir.
Ölçülü miktarda kırmızı şarap içmek, kalp, bağırsak ve beyin sağlığını artırmak da dahil olmak üzere belirli sağlık yararlarına sahip olabilir. Bunun nedeni, antioksidan, anti- inflamatuar ve lipid iyileştirici etkileri olan bileşikler içermesidir.
Cabernet şarabı, kırmızı şarapların en koyu ve en ağır olanıdır.
Kırmızı şarap
Vücudun dinlenmesine yardımcı olan antioksidanlardan resveratrol içerir. Cinsel ilişki boyunca kan akımına ve cinsel organlara kan akışını sağlamada yardımcı olur. Süper seks için en iyi içeceklerden birisidir.
Beyaz şarabın yanında atıştırmalık olarak elma pratik bir seçenektir. Özellikle beyaz şarap yanında ince dilimlenmiş ekşi elma ağızda mayhoş bir tat bırakır. Kırmızı şarabın yanında tercih edeceğiniz kırmızı üzüm de içinizi ferahlatarak şarabın daha rahat tüketilmesini sağlar.
Artık en sağlıklı alkollü içeceklerin bir lig tablosu var. Onlarca yıllık kanıtlar gösteriyor ki ölçülü içildiğinde listenin başında yer alan kırmızı şarap kalbe iyi gelebilir. Ancak listeye göre şaşırtıcı bir şekilde, sağlık bilincine sahip kişiler için ikinci seçenek el yapımı elma şarabı.
Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günde bir veya iki kadeh şarap içen kadınların diğer kadınlara oranla cinsel arzularının daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
Yatık pozisyonda duran şişede mantar kapak sıvı ile temas ederek şişecektir böylelikle şişe içerisine oksijen girmesini engelleyerek şarabınızın bozulmasını engeller. Mantar kapaklı şişeyi dik pozisyonda tutarsanız bir süre sonra mantar tıpa kurumaya başlayacak ve şarabın hava ile temas etmesine neden olacaktır.
1 duble rakı, viski, votka ya da 2 kadeh şarap, 2 bardak bira içtiğinizde 0.5 promile karşılık gelecek miktarda alkol almış oluyorsunuz... Alkolün en az miktarı bile sürücülük becerilerinizi bir çok açıdan etkiler!
Orta miktarlı şarap tüketimi
Bazı doktorlar “orta” tüketimi kadınlar için günde bir 150 ml kadeh şarap ve erkekler için günde iki bardak şarap olarak tanımlar. Şarap tüketiminin olumlu tıbbi faydalarına dair hemen hemen tüm araştırmalar ılımlı tüketim ile aşırı tüketim arasında bir ayrım yapar.
Beyaz şarap ile kabuklu deniz ürünleri, balık, kümes hayvanları tercih edilmelidir. Beyaz şarap ile keçi peyniri, kaşar peyniri gibi peynirler tercih edilebilir. Kırmızı şarap ile Izgara bonfile, sade burger, ızgarada pişirilmiş kuzu eti, baharatlarla marine edilmiş ve odun ateşinde pişirilmiş etle çok uyumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri