Krom doğada filizleri çok olan bir madendir. İlk defa Fransız kimyacısı Vauquelin tarafından 1797'de Sibirya'da bir kurşun filizi içinde bulunmuştur.
Yer kabuğunun doğal bileşenlerinden biri olan krom; metalurji,kimya ve refrakter sanayinin temel elementlerinden biridir. Krom metalinin ekonomik olarak üretilebildiği tek mineral ise kromittir. Kromit, mineralojik olarak spinel grubuna ait bir mineral olup, küp sisteminde kristallenir.
Metalik bir element olan Krom'un atom numarası 24, atom ağırlığı 51,996'dır. İsmi Yunanca renk anlamına gelen "krıma"dan gelmektedir.
Gümüş gibi parlak, mavimsi beyaz, kolay kırılan sert bir maden olan krom havaya karşı çok dayanıklıdır, nemli havada bozulmaz, yani paslanmaz. Bu niteliğinden dolayı, paslanma olasılığı büyük olan madenlerden birçoğu ince bir krom tabakası ile kaplanır. Krom en başta demiri sertleştirmekte kullanılır.
En zengin krom yatakları; Elazığ'da Guleman, Batı Akdenizde (Fethiye, Marmaris arasında) Dalaman havzası, Kütahya ile Bursa arası ve Eskişehir'in doğusundaki Seyitgazi'de yer alır. Adana'nın kuzeyindeki Akdağ yöresinde de yeni krom yatakları bulunmuştur. Akdağ krom yatakları, dünyanın en zengin yataklarıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Ekonomik olarak işletilebilen krom cevheri yatakları dünyada başlıca; Güney Afrika Cumhuriyeti, Kazakistan, Zimbabve, Finlandiya, Hindistan, Türkiye, İran, Filipinler Küba, ve Brezilya'da bulunmaktadır. Dünya Üretim miktarları: Yıllık dünya krom rezervi üretimi 13-15 milyon ton düzeyindedir.
Krom, vücut için gerekli olan, insülin hormonunun işlevselliğine katkıda bulunan ve karbonhidrat, protein, yağ metabolizmasında etkilere sahip bir mineraldir. Kromun, diyabeti olan bireylerde, kilo verimini desteklediği ve kan şekeri kontrolüne yardımcı olarak kullanılabileceği ileri sürülmektedir.
Çeliği paslanmaya karşı koruyan şey kromdur. Krom sayesinde çelikte korozyona uğrama ve lekelenme gibi istenmeyen durumlar yaşanmamaktadır. Bu şekilde paslanma durumu görülmemekte ve paslanmaz çelik ismini de buradan almaktadır.
Çeliğin içersindeki krom, çeliğin oksijenle temas ettiğinde krom-oksit adında ince bir film tabakası oluşturmasını sağlar. Bu ince film, çeliği paslanmaya karşı korur ve belli bir miktardan fazla krom içerikli çelik paslanmaz çelik adını alır.
Krom, özellikle döküm sanayisinde olmak üzere mutfak ve otomotiv sektörlerinde kullanılmaktadır. Krom'un en önemli kullanım alanı ise paslanmaz çelik yapımında kullanılan ferrokrom üretimidir.
Krom doğada saf biçimde bulunmaz. Sürekli başka elementlerle bileşik durumundadır. En önemli cevheri kristalleri pek görülmeyen özellikte ve ağır bir mineral olan kromittir. Saf kromite ender rastlanır.
Kromun ara sıra düzensiz kalp atışlarına, uyku bozukluklarına, baş ağrılarına, ruh hali değişikliklerine ve alerjik reaksiyonlara neden olduğu konusunda bazı raporlar bulunmaktadır. Krom, böbrek veya karaciğer hasarı riskini artırabilir.
Isıya karşı olan dayanıklılığı sayesinde de endüstri ve sanayi sektöründe en çok ihtiyaç duyulan hammaddelerin başında gelmektedir. Ayrıca doğadan saf halde çıkarılması mümkün olmayan kromun atom ağırlığı ise 51,9962'dir.
Krom, 1798'de Paris'te Fransız kimyager Nicholas Louis Vauquelin tarafından keşfedildi. 1766'da bir Sibirya altın madeninde keşfedilen ve Sibirya kırmızı kurşunu olarak anılan parlak kırmızı bir mineral ilgisini çekti. Bu mineral günümüzde krokoid olarak bilinir ve bir kurşun kromat şeklidir.
Kromun en önemli cevheri kronit mineralidir. Az miktarda kullanıldığında çeliği sertleştirir. %10-26 arasında krom içeren paslanmaz çelikler, krom-demir alaşımlarıdır. Doğal krom, dört kararlı izotopu olan Krom-50 (% 4.31), Krom-52 (% 86.76), Krom-53 (% 9.55) ve Krom-54 ün (% 2.38) kanşımı biçiminde bulunur.
Doğada saf krom bulunmaz. Bazı işlemlerin ardından bileşik durumda oldukları elementlerden ayrılarak toz veya sıvı halde kullanılırlar. Bunun haricinde krom, bazı besinlerde de bulunur. Yumurta sarısı, peynir, üzüm suyu, istiridye, maya, yer fıstığı gibi gıdalar belli oranlarda krom içerir.
Paslanmaz çelik üretiminde olmazsa olmaz hammadde kromdur. Bir paslanmaz çeliğin paslanmaz çelik sınıfına girmesi için içeriğinde en az %10.5 krom elementi içermesi gerekmektedir.
Krom ürünler ise asit, alkali ve korozyona karşı oldukça dayanıklıdır. Zararlı maddeleri içerisinde barındırmadığından çok daha sağlıklıdır. Krom musluklar pirinç musluklara göre çok daha fazla dayanıklıdır.
Bugün tüm dünyada en sağlam çelik dendiğinde ilk akla gelen lokasyon olan İsveç, sahip olduğu fosfor ve kükürt içermeyen kaliteli demir yataklarıyla oldukça ünlü. 13. yüzyıldan bu yana bir gelenek olarak devam eden çelik üretimi, detaylı kontrol aşamaları ve köklü geçmişiyle en iyi olma unvanını fazlasıyla hak ediyor.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
Krom (Cr) : Krom paslanmaz çeliklerin temel alaşım elementidir. Krom, korozyon ve oksidasyon direnci sağlar. Sertleşebilme kabiliyetini artırır.
Krom ile galvaniz bir ürünü ayırt etmenin en kolay yöntemi mıknatıstır. Mıknatıs çinko ile kaplı olan demire, yani galvaniz kaplamaya tutunur. Kromda ise mıknatıs ya çok zayıfça tutunur ya da hiç tutunamaz ve düşer. Kromun kalitesine bağlı olarak hafif kuvvet ile tutunma görünebilir.
Döküm sanayii, Otomotiv, Mutfak ve banyo metalleri sektörlerinde oldukça fazla tercih edilen bir element olduğunu söylemek de mümkündür. Aşınmaya ve ısınmaya karşı dayanıklı olduğu bilinen elementin endüstri alanında oldukça fazla tercih edilen bir element olduğu söylenebilir.
Kromun, kan şekerinin normal düzeyde kalmasına yardımcı olabilme özelliği vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri