Kronik bronşitte ise özellikle efor ve hareketle gelen nefes darlığı ve hırıltının artması, yorgunluk hali ve hatta sık zatürre geçirme gibi durumlar görülür. Bununla birlikte en az iki yıl boyunca, sene içerisinde 3 ay boyunca balgamlı öksürük de şikayetler arasında bulunmaktadır.
Solunum fonksiyon testi; akciğerlerden atılan hava akışı hızının ölçülmesi ile kronik bronşit tanısında kullanılır. Hava akışı ne kadar yavaş ise kronik bronşit teşhisi o kadar kuvvetlenir. Kan testleri ve göğüs röntgeni hastalığın tanısına yardımcı olan yöntemlerdir.
Bronşitin akut ve kronik olmak üzere iki çeşidi vardır.
Akut bronşit genellikle 10 gün içinde tedavi edilir, kronik bronşit ise tekrarlayan nöbetler halinde devam eder ve vücutta kalıcı hasar bırakabilir. Akut bronşitin aksine, kronik bronşit hayati önem taşır ve bu nedenle tedavi gerektirir.
Solunum sırasında akciğer seslerinin dinlenmesi ile ön teşhis konulabilir, ancak bronşitin kesin tanısı için bazı tetkikler gerekli görülür. Bunlar; balgam örneği, akciğer filmi, bilgisayarlı tomografi, solunum fonksiyon testleridir.
Akut bronşitin ana semptomu kuru başlayan ve başlangıçta ateşle birlikte görülebilen öksürüktür. Yoğun mukus oluşumunun başlamasıyla birlikte öksürük nemli hale gelir ve sümüksü-pürülan (koyu kıvamlı) hale gelir ve tipik hırıltı seslerine neden olur.
İlgili 45 soru bulundu
Adı geçen uyaranlara maruziyet sonucu hastalarda, akciğer yollarında daralma, göğüste sıkışma hissi, öksürük krizi, balgam da artış ve hırıltı/hışıltı görülür. Bazen bu şikayetlerin ağır olmasına bağlı olarak ciddi nefes darlığı, nefes alamama hissi ve sık nefes alma belirtileri de görülebilir.
Kronik bronşit, hava akımı obstrüksiyonuna neden olabilir ve sonrasında obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) altında gruplanır.
Gerekli durumlarda kan testi, balgam testi, solunum testi, kan gazı analizi, akciğer grafisi veya bilgisayarlı tomografi gibi çeşitli tetkikler istenebilir. Akut bronşit çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben başlar. Bu, hastalık öyküsünde oldukça önemli bir ipucunu oluşturur.
Bronşit başta basit bir soğuk algınlığı olarak başlayarak tedavi edilmemesi ve ilerlemesi sonucunda bronşlara inmesi ile gerçekleşebilir. Buna ek olarak bazı durumlarda ise inflamasyon doğrudan bronş ve bronşiyollerde başlayabilir. Hastalığın belirtileri genel olarak tüm hastalarda benzer şekilde kendini gösterir.
Akut bronşit tedavisinin temelini semptomatik ilaçlar oluşturmaktadır. Bu amaçla çoğunlukla analjezik-antipiretik ajanlar, beta agonist ilaçlar ve antitüssif ilaçlar kullanılmaktadır. Hastalığın etyolojisi göz önünde bulundurulduğunda, olguların %90'dan fazlasında antibiyotik kullanımı gerekmemektedir.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kronik bronşit ile amfizemin birlikte olduğu bir rahatsızlıktır. Zamanla, KOAH nefes almanın zorlaşmasına neden olur.
Kronik bronşit, alveollere giden ve bronş adı verilen hava yollarının iltihaplanarak daralmasıdır. Amfizem ise bu hava yollarının ve keseciklerin parçalanması ve genişlemesi manasına gelmektedir. Sonuç olarak solunumda alınan hava alveollere iletilemez ve akciğerde kısıtlanarak kalır. İşte bu duruma KOAH adı verilir.
Bronşların iltihaplanması ve mukus ile dolması durumunda bronşit hastalığı ortaya çıkar. Akut veya kronik olarak oluşum gösterebilen bronşit hastalığı sonucunda mukuslu öksürük ortaya çıkabilir. Bazı virüsler sonucunda vücutta bronşit ortaya çıkabilir.
Vücut mukustan kurtulmaya çalışırken, rahatsız edici bir öksürük yaşanır. Öksürük iki hafta veya daha fazla hafta sürebilir. Akut bronşite genellikle bir virüs neden olur ve kendiliğinden geçer. Kronik bronşit hiçbir zaman tamamen geçmez ancak yönetilebilir.
Genetik faktörler: Bazı insanlar bronşit hastalığına yatkın olabilirler, çünkü ailede astım veya alerji gibi solunum yolu hastalıkları öyküsü var. Diğer hastalıklar: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, kalp yetmezliği gibi diğer hastalıklar, bronşit gelişme riskini artırabilir.
Göğüs Hastalıkları Birimi genel olarak aşağıdaki sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavisinde hizmet verir: Bronşit, bronşiolit, trakeit, pnömoni (zatürre) gibi alt solunum yolu ve akciğer enfeksiyonları
Bronşitin süresi, kişiye ve altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Viral bronşit genellikle 7-10 gün içinde geçer. Bakteriyel bronşitte ise antibiyotik tedavisine rağmen belirtiler 14 güne kadar sürebilir.
Alerjik bronşit, bir alerjenin veya alerjiniz olan bir şeyin neden olduğu bronşların iltihaplanmasını içerir. Polen, toz ve küf gibi hava yolu irritanları belirtileri tetikleyebilir. Sigara içmek, alerjik bronşite neden olan en büyük faktörlerden biridir.
Bronşit tamamen iyileşir mi? Bronşit tedavisi hastalığın türüne ve şiddetine göre değişebilir. Akut bronşit genellikle tedavi edilebilir ve tamamen iyileşebilir. Bu süreçte dinlenme, bol miktarda sıvı tüketimi, öksürük kesici ilaçlar ve gerektiğinde antibiyotik kullanımı gibi tedaviler uygulanabilir.
Evde nefes testi ile ulaşılan sonuçların kesinliği solunum fonksiyon testi ile yapılır. Solunum fonksiyon testi akciğerin çalışma şeklinin ve var ise yaşanan aksaklıkların belirlenmesini sağlayan testlerden biridir. Bu test içerisinde nefes alış düzeyi tespit edilerek akciğer sağlığı belirlenebilir.
Beyaz akciğer sendromu, Mycoplasma pneumoniae bakterisinin neden olduğu, akciğer dokularının iltihaplanması durumudur. Bu bakteri, solunum sistemindeki hava keselerini (alveoller) etkileyerek akciğerlerin iltihaplanmasına yol açar.
Akciğer enfeksiyonu vakalarının anlaşılması için çeşitli tetkik ve testlerin uygulanması gerekir. Röntgenin yanı sıra nefes testi ve kan numunelerin hastalığın tam olarak anlaşılmasına yardımcı olur.
Bronşit doğal yollarla nasıl geçer sorusuna İbrahim Saraçoğlu'nun bir cevabı da sinirli ot ve yaban kekiğidir. Bir tutam sinirli ot ve bir tutam yaban kekiğini kaynamış suya ekleyin ve 5 dakika demlenmesini bekleyin. Hazırladığını bitki çayını akşam yemeklerinden sonra içebilirsiniz.
Akut Bronşit Tedavisi:
Kesinlikle sigara içilmemeli, hava kirliliği, böcek ilaçları ve diğer tahriş edici maddelerden kaçınılmalıdır. Akut bronşitin etkeni çoğu kez virüsler olduğu için antibiyotik kullanılması uygun görülmese de arkadan bakteriyel bir enfeksiyon da gelişebileceği için antibiyotik genellikle başlanır.
ASTIM BRONŞİT. Akciğerlerinizdeki hava yollarının etrafındaki kaslar beraberce kasılır veya daralır. Bu daralmaya genel olarak "bronkokonstriksiyon" denir, ve akciğerlerinizin nefes alıp vermesini zorlaştırabilir. Astım hastasıysanız, akciğerlerinizde bulunan hava yollarınız genelde şiş ve rahatsızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri