Emlak Vergisi Kanunu'na göre; Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2''yi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olan (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) engelliler, indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemeyeceklerdir.
Engelliler, 200 metrekareden küçük konutları için emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilir. Ancak bu muafiyet sadece tek konut için geçerlidir. Engelliler için TOKİ kapsamında özel projeler düzenlenir. TOKİ projeleri kapsamında yapılan konutlarda engellilere %5 oranında bir kontenjan ayrılır.
Özürlünün tapu harcı muafiyetinin olup olmadığı
Aynı Kanunun 59 uncu maddesinde ise harçtan müstesna tutulan işlemler bentler halinde sayılmış ancak engellilere tanınmış herhangi bir muafiyet hükmüne yer verilmemiştir. Bu itibarla, 492 sayılı Harçlar Kanununa göre tapu harcından muaf tutulmanız mümkün bulunmamaktadır.
» Konut vergisi muafiyeti 200 metrekareden küçük tek konutu olan engelliler emlak vergisinden muaftır. » Engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının temini KDV'den müstesnadır. » Müze ve Ören Yerlerine giriş ücretsizdir.
2023 yılı engellilik indirimi :
Birinci derece engelliler için 4.400 TL. İkinci derece engelliler için 2.600 TL. Üçüncü derece engelliler için 1.100 TL'dir.
İlgili 32 soru bulundu
2023 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olarak açıklanmıştır. Bu orana göre, 2023 yılında engelli araç limiti 1.004.200 TL olmuştur .
Bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor. Yüzde 40 engelli birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması gerekiyor. Sürücü belgesine sahip olması da gerekiyor.
% 90 ve üzeri engelli yakını olanlar ÖTV (Özel Tüketim Vergisi)ve MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) muafiyetli sıfır araç alma hakları vardır.
Kendisi, eşi ya da bakmakla yükümlü olduğu çocuklarından biri engelli olan çalışanların gelir vergisi matrahı üzerinden engellilik derecesine göre indirim hakkı var. En az %40 engeli olan çalışanlar (veya eş ve çocukları) bu indirim hakkından yararlanabiliyor.
Buna göre, satış işleminin konusunun Hazine adına tescilli bir taşınmaz olması halinde, 4706 sayılı Kanunun 7. maddesi uyarınca, söz konusu taşınmazın satışına ilişkin düzenlenen kağıtların damga vergisinden, tapuda yapılacak devir işleminin tapu harcından istisna tutulması gerekmektedir.
Engelli aracı ÖTV istisnasından faydalanarak alınan araçtır. Bu araçların üzerine kayıtlı olan engelli birey tarafından kullanılması gerekir. Eğer kişinin engeli müsait değilse ve %90 üzerinde engeli varsa 2 ve 3. derece akrabaları tarafından da kullanılabilir.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 250 Bin Sosyal Konut Projesi kapsamında engelli vatandaşlar da sosyal konut başvuru kategorisine dahil edildi. Engelli vatandaşlara ilk etabın yüzde 5'ine denk gelen 12.500 konut kontenjan ayrılıyor. Proje kapsamında 2+1 konutların/evlerin aylık taksiti 2 bin 280 lira olacak.
Engelliler için faizsiz konut kredisi var mı? Engelli kişiler için sunulan faizsiz engelli konut kredisi yoktur. Fakat konut kredisi başvurusu yapıldığında, gerekli şartları yerine getirmeniz durumunda konut kredisi başvurusu yapabileceğiniz kamu ve özel bankalar bulunmaktadır.
Engelli bireyin kendisine ait ev,arsa,araba vb. mallara sahip olması maaşın bağlanmasına engel değildir.
Yaşlı ve Engelli aylıkları ile ilgili ödemeler gerçekleştikten sonra kişilerin ölüm, gelir değişikliği, engel durumu değişikliği gibi sebepler sonucu tespit edilen yersiz ödemeler, borçların tahsisi pek mümkün olmadığı için silinecek. Böylece alacağın tahsili için harcanacak emek ve mesaiden tasarruf edilecek.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
Emlak Vergisi Kanunu'na göre; Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2''yi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olan (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) engelliler, indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemeyeceklerdir.
Minimum %40 engel oranına sahip olan kişiler, ÖTV indiriminden yararlanma yoluna giderek gerekli nitelikleri taşımaları halinde, araçları indirimli şekilde satın alabilir. Bu oran maksimum olarak ise %90 ve üzeri olarak bilinir.
Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor. Yalnızca yüzde 90 engelli raporuna sahip olanların dikkat etmesi gereken bir konu var. Satın alınacak engelli arabası üzerinde gerekli düzenlemeleri yapmaları gerekiyor.
Engelli sürücülerin ve sürücü yakınlarının en çok merak ettiği sorulardan birinin “Araba almak için yüzde kaç rapor lazım?” olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu soruyu yanıtlayarak başlayalım. Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir.
Engellilik yüzdesi %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak. Araç, serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 3-10 yılda gümrük vergilerinin tahsili halinde engeli olmayan kişiye satılabilecek. On yıldan sonra bu vergiler aranmayacak.
%90 altı araç alım şartları taahütnamesi
%90 altı “özel tertibatlı araç kullanabilir” ifadesi yer alan ve ÖTV indirimli araç alacak kişiler kapsamında; 01 Ocak 2023 tarihi itibari ile %90 ve altı olan kişiler adına alınan özel tertibatlı aracı; sadece “ Araç Sahibi ” kullanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri