TDK Büyük Sözlük, sözcüğün Türkçeye Fransızca'dan (chronologie) girdiğini belirtir ve sözcüğü zaman bilimi, zaman dizini olarak Türkçeye çevirir.
Kronoloji ise zaman bilimi olarak ifade edilmektedir. Doğasında geçmişte yaşanılan zamanı açıklamak bulunan tarih dersi, konularını öğretirken zaman ve kronolojiden yararlanmaktadır.
Kronoloji, ülke tarihlerinin, şehirlerin veya özel bir konunun tarih sırasına göre anlatılma yöntemidir. Bu yöntem sayesinde yaşanan olaylar, oluş sırasına göre hazırlanır. Amacı yaşanan olaylarının sürecini daha rahat kavranmasını sağlamak ve anlaşılır kılmaktır.
İnsanları ve yaşamı etkileyen önemli olayları zaman belirterek tarihlerine göre sıralamaya kronoloji denir. Kronoloji bir çeşit zaman dizinidir. Sınıflardaki "tarih şeridi" buna bir örnektir. Dünyadaki tüm toplumları etkileyen olaylar zaman sırasına göre sıralanmıştır.
1. Kronolojiyle ilgili: “Kronolojik araştırmalar.” 2. Zaman sırasına göre: “Kronolojik liste.”
İlgili 30 soru bulundu
Olayları belli bir düzen içerisinde sıralar. Başlangıç ve bitiş tarihleri arasında cereyan eden gelişmeler de kronolojik sıralamaların içerisinde yer alır. Kişilerin kronolojisinde fotoğraf kullanılır. Örneğin bir yazarın kronolojisi doğum ile başlar.
Kronolojik CV
En yaygın kullanılan özgeçmiş türüdür. Ters kronolojik sıra takip edilir. Okuyan açısından takibi kolaydır ama iş yaşamında uzun süreli boşluklar olan kişiler için uygun bir tür değildir.
Tarihsel zaman kavramı kapsamında yer alan kronoloji bilgisi; zamanı olayların oluş sırasına göre sunar. Kronoloji, geçmişte yaşanmış olayları, yaşandığı tarihten günümüze doğru zamansal bir dizgiye göre sıralama olarak anlaşılır.
Kronolojik (Tarih) Dosyalama Sistemi: Bu sistemde dosyaların tarihleri esas alınır. Kuruluşun dosyalarının tarihlerinin ne kadar geriye doğru gittiğine bakılır. Buna göre dosyalar varsa yüz yıllara, yüz yıllaryıllara, yıllaraylara, aylargünlere ayrılır.
tarihî olayların zaman bakımından sırası, kronoloji.
Kronolojik özgeçmiş, yaygın olarak kullanılan bir Cv türüdür ve bu türü bildiğimiz geleneksel özgeçmiş olarak da düşünebilirsiniz. Kronolojik CV'de bölümler kronolojik yani zaman sırasına göre oluşturulur, bölümler içinde listelenen öğeler ise ters kronolojik sıraya göre hazırlanır.
Kronolojik zamanda, zamansal olguların, olayların oluş sırasına göre sıralanması kastedilmektedir. Bir nevi sıralı zaman veya zamanın sürekliliği dâhilinde sıralanması da denilebilir. Kronoloji biliminin en öneli faydaları şüphesiz tarih alanında olmaktadır.
Türkçeye Fransızca “anachronique” kelimesinden geçmiştir. Herhangi bir kişinin, olayın veya varlığın içinde bulunduğu zaman dilimi ile kronolojik açıdan uyumsuz olması anlamına gelen anakronizm; sanatta, edebiyatta, sinemada ve daha pek çok alanda kullanılıyor.
Tarih Şeridi kronoloji öğretiminde yaygın olarak kullanılan öğretim materyallerinden birisidir.
Bilgiler Dersi Öğretim Programı'nda sosyal bilgiler derslerinde öğrencilere öğretmenleri tarafından bu kavramların bir kısmının giriş, bir kısmının geliştirme ve bir kısmının da pekiştirme düzeyinde verilmesi ön görülmüştür. Kronoloji kavramı 5.,6. ve 7. sınıflarda geliştirme ve pekiştirme düzeyinde verilmektedir.
Kronoloji: İnsan yaşamında meydana gelen olaylar ve durumların tarihsel sıralaması kronoloji olarak bilinir. Hayatımız boyunca tarihi bağlı olarak farklı olaylar ile karşılaşır ve bunları yaşarız.
Kronoloji bilimi, tarih boyunca yaşanmış olan olayları, belirlenen zaman aralıklarındaki sıralarına gerçekleştikleri tarihe göre yerleştirmekle görevlidir. Böylece de tarihi aydınlatmaya ve olayların karışık şekilde değil de, doğru sırasına göre öğrenilmesine yardımcı olmaktadır.
Ters zaman sıralı veya ters kronolojik özgeçmiş, bugünlerde oldukça sık kullanılan, popüler bir formattır. Bu öz geçmiş formatında bölümler ters kronolojik bir sıra ile hazırlanır. Ters kronolojik, kronolojik yani zaman sıralamasının tersidir.
Kronoloji nedir, sorusuna kısaca cevap vermek gerekirse; Kronoloji zaman bilimidir. Bir cümle ile özetlenen tanımda Kronoloji için zaman bilimi denilmektedir, bu tanım tarih biliminde terim olarak kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumu (TDK) sözlük tanımına göre Kronoloji; zaman bilimi, zaman dizini olarak tanımlanır.
Öz geçmiş (CV); kişinin eğitim durumunu, mesleki deneyimlerini, becerilerini, yeteneklerini yansıtan ve kişisel bilgilerini ortaya koyan bir belgedir.
Mutlak Kronoloji: Kaynaklara ve stratigrafiye dayanılarak yapılan tarihlendirme.
Olayların sırası, süresi ve sıklığı bu zaman dilimi içinde düzenlenir. Her anlatıcı, bu süreyi istediği şekilde verebilir. Alışılmış olanı kronolojik düzenlemedir. Meselâ olaylar bir kişinin doğumundan itibaren başlar, ölümüne kadarki hayatını sırayla anlatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri