Soğuk hava ve nem ile birlikte özellikle ev içi atmosferinde solunan havadaki artan küf, ev tozu akarı gibi alerjen iç ortam ısısını ve neminin artmasını çok sever ve hızla çoğalırlar, bu bağlı olarak hem cilt hem de solunum yolu alerjileri gelişebilir.
Kış aylarında ısınmak için kullanılan maddelerin oluşturduğu hava kirliliği ve soğuk havanın kendisi alerjik hastalıkları tetikliyor. Odun, kömür ve diğer yanıcı maddelerin kullanımında görülen ciddi artış sonucu, alerjik bünyeye sahip olanlar ve alerjik hastalığı bulunanlar, bu durumdan en çok etkilenen gruplardır.
Aslında soğuk alerjisinin teşhisi kolaydır çünkü yakınmalar hep soğuk ile temas sonrası ortaya çıkar. Yine de aradaki ilişki gözden kaçarsa, teşhisi kesinleştirmek için buz küpü testi kullanılır. Kola uygulanan buzun değdiği cilt bölgesinde kızarıklık, kabarıklık olması soğuk alerjisi olduğunu gösterir.
Soğuk havayla temas etmeden önce ya da diğer soğuk uygulamalara maruz kalmadan hekimizin önerdiği antihistaminik ilaçların kullanılması gerekmektedir. Bu sayede bölgesel kızarıklık, kaşınma ve kabarma gibi semptomlar ortaya çıkmadan önlenecektir.
Soğuk Alerjisi Kimlerde Görülür? Soğuk alerjisi her cinsiyette ve yaş grubunda görülebilir. Soğuk yüzeylerle, hava ile temas edilmesi sonucunda soğuk alerjisi belirtileri görülebilir. Çok soğuk suyla duş alınması bile tüm vücudu şoka sokabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Soğuk havaya maruz kaldıktan sonra cildinizde değişiklikler veya diğer semptomlar fark ederseniz, soğuğa alerjiniz olabilir. Bu durum aniden ortaya çıkabilir ve zamanla kendi kendine düzelebilir. Durumu yönetmenin bazı yolları vardır. Hatta semptomların ortaya çıkmasını bile önleyebilirsiniz.
Soğuk alerjisinin tanısında cilt üzerinde buz testi yapılır. Bazı kan testlerinin yapılması da gereklidir. Soğuk alerjisi olan kişilerin soğuktan kaçınması gereklidir. Özellikle soğuk denize ve havuza girilmemeli, sıcak denizlerde vücudu alıştırarak denize girilmelidir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Mevsim meyveleri ve sebzelerinin; aynı zamanda protein kaynağı olarak bilinen yumurta, tavuk, kırmızı et gibi gıdaların tüketimine mutlaka özen gösterilmelidir. Ayrıca bu dönemde hazır gıdalar, işlenmiş ürünler, şeker ve kızarmış yiyecekler alerji semptomlarını arttırabilir.
En sık görülen form ise 15-30 yaş arasındaki gençlerde primer olarak ortaya çıkar ve birkaç ay veya birkaç yıl devam eder. Genetik geçiş gösteren nadir ailesel formlar da vardır. Bu forma ailesel soğuk ürtikeri ismi verilir. Bu hastalık çok küçük yaşlarda belirti verir ve hayat boyu devam eder.
Alerjik rinit yani alerjik nezle için doğru teşhis ve tedavi için bir alerji uzmanına gitmelisiniz. Çünkü alerji uzmanları alerjik rinit gibi alerjik hastalıklar konusunda detaylı eğitim almış ve yeteri beceriye sahip, deneyimli doktorlardır.
SOĞUK ALGINLIĞI
Ancak hastalık belirtileri genel olarak birbirine benzer. Bunlar başlıca hapşırma, burun akıntısı ve/veya tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve öksürüktür. Bu belirtilere bazen vücut ağrısı, yorgunluk ve hafif ateş eşlik eder.
Bahar alerjisi ile nezle arasındaki en ayırt edici özellik, nezlede görülen semptomların 1 hafta ya da en geç 10 gün içinde geçmesidir. Bahar alerjisinde ise bu sürenin 2-4 aya kadar uzayabilmesidir. Mevsim alerjisi ile ilgili yakınmalar, ortalama 2 haftadan daha uzun sürebilir.
Üst Solunum Yolu Alerjisi Nedir? Üst solunum yolu alerjisi, solunum yollarında bulunan antikorların, başkaları için zararsız olabilecek maddelere karşı savaş açması ve reaksiyon oluşturmasıdır. Bu maddeler toz, besinler, solunum yolu ile alınan maddeler, polen, akarlar ve hayvan tüyleri gibi alerjenler olabilir.
Polen alerjisinde ilaç tedavisi yapılması gereklidir. Şikayetleri kontrol altına almaya yardımcı olur; ama tek başına kullanılması ileride astım olmanızı veya şikayetlerin ilerlemesini engellemez. Polen alerjisi tedavisi için şu anda elimizde var olan en iyi tedavi yöntemi aşı tedavisidir (immünoterapi).
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Bağışıklık sistemi tarafından salınan kimyasal maddeler, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntılı gözler veya cilt reaksiyonları gibi alerji semptomlarına yol açar. Bazı insanlar için bu aynı reaksiyon, akciğerleri ve solunum yollarını da etkiler ve astım semptomlarına yol açar.
Mevsimsel alerjilerin belirtileri ise burunda akıntı, kaşıntı, hapşırma, tıkanıklık, gözlerde kaşıntı, sulanma, damakta kaşıntı, nefes darlığı, göğüsde tutukluk hissi, kuru öksürük gibi rahatsızlıklardır.
Soğuğa bağlı kurdeşenler nedir? Soğuğa bağlı kurdeşen, soğuk ile temas sonrasında gelişir. Soğukla temas edildiği zaman cilt yüzeyinde kaşıntılı kızarıklıklar şeklinde kendisini gösterir. Kar, buz, soğuk su, soğuk hava ile temas sonucunda gelişir ve daha çok genç yetişkinlerde ve bazen çocuklarda da görülür.
Soğuk havaya maruz kalınan deride alerjiye sebep olan antikorlar kanda açığa çıkar. Ardından kaşıntı, kızarıklık, karıncalanma, uyuşma, ağrı ve yanma gibi belirtilerle soğuk ürtikeri kendini gösterir.
Sık görülen alerjik nezle, alerjik astım gibi hastalıklara yol açtıklarından en önemli alerjenlerdir. Bu alerjenler, polenler, ev tozu akarları, mantar sporları, hayvan alerjenleridir.
D3 vitamini vücuttaki bağışıklık koordinasyonu için çok önemlidir. Düşük D3 vitamini seviyeleri kronik inflamasyon ve alerjilerle ilişkilidir (14).
Vücudun tümünde veya herhangi bir yerinde çoğunlukla yanma ve batma, ısırılma veya böcek geziyormuş hissi uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı, çoğu kez cildi ovalayarak veya çizerek rahatlama arzusunu uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı uzun süre devam ettiğinde uyku, endişe ve depresyona yol açabilir .
Alerji Anında Ne Yapmalı? Hasta, böyle bir durumda hemen hastaneye götürülmelidir ya da derhal ambulansa çağrılarak yatar durumda ayakları yükseltilerek ambulans beklenmelidir. Hekim kontrolünde ilaç uygulanarak acilen adrenalin uygulanmalıdır. Yanı sıra duruma göre hastaya sıvı ve oksijen de verilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri