Soğuk hava koşullarında yılanlar, daha az hareket eder ve genellikle kış uykusuna yatarlar. Ancak bazı durumlarda, yılanlar kışın da görülebilir. Özellikle daha sıcak iklim bölgelerinde veya yer altında yaşayan yılanlar, kış aylarında da aktif olabilirler.
Yılanlar, sıcaklar bastırınca ortaya çıkan, kış aylarında kış uykusuna yatan soğuk kanlı canlılar ancak nadiren de olsa kış aylarında aktif olduklarına dair haberleri duyuyoruz. Geçtiğimiz günlerde Tunceli'nin Hozat ilçesi Kurukaymak Tanzi köyünde kar üzerinde gezinen yılanlar vatandaşları korkuttu.
Kış uykusuna yatarlar ve havaların ısınmasıyla özellikle nisan veya mayıs aylarında kış uykusundan çıkarlar. * Kış uykusundan uyandıktan sonra metabolizmalarını düzeltmek için güneşlenirler. İşte bu süreçte yılanlar güneşlendiği için halk tarafından çok sık bir şekilde görülürler.
Yılan kaç ay kış uykusuna yatar konusu için yaklaşık olarak 8 aylık bir süreden bahsedebileceğimiz gibi bazı kaynaklara göre yılanların kış uykusundan uyanma zamanının mayıs ayının ikinci haftası olarak bilirtildiğini de eklemekte fayda olacaktır.
yılanların depremin olacağı bölgeyi hızlıca terk ettikleri gözlemlenmiştir. özellikle kış aylarında meydana gelen depremlerde kış uykusunda olan sürüngenler, yer kabuğunda oluşan sarsıntılara ve seslere bağlı olarak uykularından uyanmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Timsah ve yılan gibi sürünler ise soğuk havalarda brumasyon olarak adlandırılan kış uykusuna benzer bir evreye girerler. Bu evrede sürüngenler soğuk havaya bağlı olarak vücutlarındaki tüm işlevleri yavaşlatarak ya tamamen hareketsiz kalıyorlar ya da yavaş hareket ederler.
Kış aylarını mağara, oyuk, çatlak gibi kuytu, karanlık ve görece daha soğuk yerlerde geçiren yılanlar, nisan-mayıs aylarında baharın gelmesiyle, doğadaki tüm diğer her şey gibi uyanır.
Ancak genel olarak yılanlar en çok kemirgen yemeyi severler. Bu nedenle en çok yedikleri canlı türü de kemirgenlerdir. Kemirgenler, kemirici olarak bilinen bir takımdır. Memeli sınıfında bulunan bu takımda yılanların en sevdiği hayvanlar olan sincaplar, tavşanlar, mirketler, diğer sürüngenler, hamsterlar yer alır.
Güneşlenme İhtiyacı: Yılanlar, vücut sıcaklıklarını artırmak için güneşlenmeye ihtiyaç duyarlar. Eğer güneş ışığına maruz kalmak için uygun bir alan bulabilirlerse, bu durum kış uykusundan uyanmalarına neden olabilir. Üreme İhtiyacı: Bazı yılan türleri, kış aylarında çiftleşmeye hazırlık olarak aktivite gösterir.
09.00 ile 12.00 saatleri arasında beslenmelerini bitiren yılanlar, öğle saatlerinde gizlenecek, sıcaktan korunacak yer ararlar. Araba, ev, bahçe olabilir. Buralarda gizlenerek dinlenir ve sıcaktan korunurlar. Özellikle bir eve veya arabaya gireyim diye özel amaçları olmaz" diye konuştu.
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Son günlerde ülkemizin doğusu ve batısında yer sarsıntısı hareketlerinin sayısında artış gözlemleniyor. Yılanların deliklerinden çıkıp sıklıkla görünür olmasının deprem habercisi olduğuna dair görüş ise yaygın şekilde dile getiriliyor.
Bir yılan garip bir tıslama sesi çıkarır. Karanlık ve sıkışık döşeme alanından gelen beklenmedik bir ses duyarsanız, orada yaşayan bir yılan olma ihtimali vardır. Yılanlar süründükleri için kayma sesi gibi bir ses çıkarırlar.
Yılanlar, çevrelerine bağımlı olan hayvanlardır. Bunu da vücut ısılarını dengede tutabilmek adına yaparlar. Soğuk ortamlarda yaşamlarını devam ettirebilmek için fazlasıyla çaba sarf eden yılanlar – bilhassa ağır kış şartlarının yaşandığı bölgedeki yılanlar- kış uykusuna yatarak kendi güvenliklerini sağlarlar.
Birçok klibe, filme ve tanıtım destinasyonuna da konu olan evlerin mavi boyaları akrepleri, yılanları evlerden uzaklaştırırken turistleri ise bu renkleri ile cezbediyor. Mavi pencereli beyaz evlerin vazgeçilmezi ise bahçesine dikilen begonvilleri, fesleğeni ve kapı önüne gömülen nazar boncuğu oluyor.
Soğuk hava koşullarında yılanlar, daha az hareket eder ve genellikle kış uykusuna yatarlar. Ancak bazı durumlarda, yılanlar kışın da görülebilir. Özellikle daha sıcak iklim bölgelerinde veya yer altında yaşayan yılanlar, kış aylarında da aktif olabilirler.
Sürüngenler. Sürüngenler sınıfında yer alan yılanların depremin olacağı bölgeyi hızlıca terk ettikleri gözlemlenmiştir. Özellikle kış aylarında meydana gelen depremlerde kış uykusunda olan sürüngenler, yer kabuğunda oluşan sarsıntılara ve seslere bağlı olarak uykularından uyanmaktadır.
Yılanlar çoğu zaman avlarını ısırırlar, ancak sık görülmese de, genellikle savunma amaçlı olarak insanları ısırdıkları da olur. Çoğu yılan zehirsizdir ve avlarını genellikle zehir kullanmadan boğarak öldürürler.
Böyle durumlarda o bölgelerde yaşayan bölge halkı ise çıkan haberlerin ardından endişe yaşamaya başlamaktadırlar. Ancak bilimsel literatürde yılanların sayılarının artması veya çok sık görünür olmalarının deprem habercisi olduğuna yönelik hiçbir çalışma ve veri bulunmamaktadır” dedi.
– Rüyada yılan görmek zenginliğin işareti sayılır. – Altın olan yerde yılan olur. Yılanlar altını sever ve korurlar.
Üreme. Yılanlar yumurtlayarak ürerler. Yumurtalardan ergine benzer yavrular çıkar. Bunlar hemen başlarının çaresine bakarlar.
Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Bektaş Şenay, havaların ısınmasıyla yılanların görülmeye başladığını belirtti. Vatandaşları uyaran Şenay, "Evlerde açıkta bırakılan peynir ve süt gibi gıdaların kokusu, yılanların içeri girmesine neden olur" dedi.
Yılanlar da kemirgenlerle beslendiği için yerleşim yerlerinin etraflarında sıklıkla görülüyor. Hava çok sıcak olunca sıcaktan etkilenmemek için daha serin yerler arıyorlar. Evler daha serin olduğu için açık kapı varsa içeri girmeye çalışıyorlar.
yılanlar soğukkanlı hayvanlar olduklarından,sıcaklarda özellikle de yaz sıcağında çok hareketli olurlar.
Pençeleri ile buldukları hayvanları öldürüp onları yiyebilirler. Kedilerin yılan yediğine de rastlanmıştır. Bu yüzden yılan da kedilerin yediği görülen hayvanlar arasında yerini alır. Ancak bu kedilerin her zaman yılanlarla uğraşacağı ve onları yemek isteyeceği anlamına gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri