Yeni lastiklerin diş derinliği 8-9mm'dir. Yasaların öngördüğü minimum diş derinliği 1,6 mm olmalıdır. Yaz ve dört mevsim lastikleri için en az 3mm, Kış lastikleri için en az 4 mm olmasını tavsiye ediyoruz.
Kış lastiklerinde sırt genişliği, standart lastiklere göre daha dar olmalıdır. Böylece yol yüzeyine daha yüksek basınç uygulanarak daha iyi yol tutuşu sağlanır. Bu yazı bridestonun sitesinde görüldü.
Yasanın belirlediği ölçüler, yaz lastiklerinde 3mm, kış lastiklerinde ise diş derinliği 4mm olmalıdır. Sıfır lastiğin diş derinliği otomobil lastiklerinde 8mm, 7mm olarak görülmektedir.
Lastiğin bir kenarına cetveli yerleştirin ve lastiğin başlangıç noktasından itibaren diğer ucuna kadar ölçüm yapın. Yasal minimum derinlik sınırı genellikle 1.6 mm'dir. Eğer lastiğinizin derinliği bu değerin altındaysa, lastiği değiştirmeniz gerekebilir.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından “Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik” ile belirtilmektedir. Bu yönetmeliğe göre lastik diş derinliği en az 1,6 mm olmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
TÜVTÜRK Araç Muayenesi'nde lastiklerin diş derinliği kontrol edilir, lastik diş derinliği1.6 mm (motosikletlerde 1 mm) altında ise araç muayeden kalır. Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir.
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
Yasaların öngördüğü minimum diş derinliği 1,6 mm olmalıdır. Yaz ve dört mevsim lastikleri için en az 3mm, Kış lastikleri için en az 4 mm olmasını tavsiye ediyoruz.
Sürüş sırasında lastiklerinizin sırtı yola tutunur. Ancak lastiklerinizin diş derinliği yeterince derin değilse, aracınızın çekiş gücü azalır ve fren mesafesi uzar. Ayrıca düşük diş derinliği, özellikle yağışlı havalarda aracın kontrolünü zorlaştırır ve su üzerinde kayma riskini artırır.
Lastiği dış yüzeyinde lastiğin iskeletine kadar derin aşınmalar var ise aracınız muayeneden geçemez ve ağır kusurlu kabul edilir. Ağır vasıtaların ek hareketli dingillerinde lastik yok ise ağır kusurlu sayılır ve muayeneden geçemezler.
Aracınızın üreticisi tarafından kış lastiği markası ve tipi belirtilmemişse kış lastiğini standart yaz lastiğinin ölçü, yük ve hız sınıfına göre seçmelisiniz. Takacağınız kış lastiğinin üretim ayını ve yılını kontrol etmelisiniz. Sadece karda iyi sonuç veren kış lastiği, iyi bir kış lastiği değildir.
SORU: Kış lastiğinin sadece çekiş olan tekerleklere takılması yeterli midir? HAYIR ! Kış lastikleri dört tekerleğe de takılmalıdır, çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir.
Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması, ani frenleme, viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır. Bu nedenle kış lastiklerinin 4'lü set olarak kullanılması gerekir.
Kısa boy ve geniş lastik daha dayanıklıdır. Özellikle de dönüşlerde daha iyi kavrar. Kar örtüsünde giderken geniş lastik daha iyi dönüş sağlar. Çamurda ve derin karlı yolda kolay kayabilir.
Kış ve kışlık araba lastiği olarak tabir edilen lastik türü, oldukça yumuşak bir hamura sahiptir. Bu sayede de soğuk havalarda bile kolayca ısınabilirler.
Lastik daha çabuk ısınır. Isınma ve yumuşama sonucu özellikle yüksek hızlarda yarılma ihtimali artar.
Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
En az 1,6 mm olması gereken lastik derinliği; yaz lastiğinde 3 mm, kış lastiğinde 4 mm olmalıdır. Diş derinliği ölçümünde üçgen, marka logosu ve TWI işaretleri varsa, lastikte aşınma olduğunu gösterir. 3 mm altında diş derinliği olan lastik, araç muayenesinden geçemez.
lastik ömrü 5 yıl - 50000 km'dir.
Soğuk ve buzlu havalarda güvenli bir sürüş gerçekleştirmek için 7 derecenin altına düşen havalarda mutlaka kullanılmaya başlanmalıdır. Eğimli bölgelerde ise aracın kaymaması için kış lastiğine ek olarak zincir kullanılmalıdır. Kış aylarında araçta zincir bulundurulması zorunlu bir uygulamadır.
Kış lastiğinin 1 Kasım ile 1 Nisan tarihleri arasında takılması zorunludur. Fakat zorunlu kış lastiği uygulaması sadece yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlar için geçerlidir.
Dört mevsim lastikleri, dayanıklılık açısından da oldukça iyi performans gösterir. Zorlu koşullar dışında her koşulda optimum yol tutuşu ve iyi fren performansı sağlarlar. Hatta daha ılıman kış koşullarında bile, dört mevsim lastikleri bileşimleri sayesinde son derece dayanıklıdır.
Lastik ömrünün kaç yıl veya kaç kilometre olduğunu kesin olarak söylemek mümkün değildir fakat ortalama araç lastik ömrü 5 veya 10 yıl arasında değişmektedir.
Lastiklerin kullanım ömrü doğru saklama koşullarında 10 yıldır. Bu bilgi ise Ankara Ticaret Odası olsun, ünlü lastik dergileri olsun her yerde açıklanmış net bilgidir. 5 yıllık bir lastiği alıp, 5 yıl daha rahatlıkla kullanabilirsiniz, dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri