Domateslerde ortalama likopen, β-karoten ve lutein içerikleri sırasıyla 17.6 mg/kg, 3.5 mg/kg ve 0.17 mg/kg bulunmuştur.
A ve C vitaminleri, potasyum ve folik asit bakımından zengindir.Günde 1 orta boy domates yiyerek C vitamini ihtiyacınızı %15-20'sini, A vitamini ihtiyacınızın %10'unu karşılayabilirsiniz. Domates bir likopen deposudur. Kırmızı mucize likopen, domates ve domates ürünlerinin sihirli gücüdür.
Vitaminleri; A, C,E, K, B6, niasin'dir. Mineralleri; Manganez, magnezyum, bakır, demir, kalsiyum, folat ve fosfor'dur. Domatesin içerisinde asit olması nedeniyle reflü hastalığı olanlar tüketimine dikkat etmelilerdir.
-C vitamini yönünden zengin olan domates bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve grip benzeri virütik hastalıklara karşı korur.
Domates, güçlü bir mineral ve besin maddesi olarak vücudumuzun yüksek tansiyon ve yüksek kolesterolden korunmasına da yardımcı olur. Kalsiyum açısından zengin olan domatesin, vücutta kemik gücünü ve kemik oluşumunu iyileştirmede ve dişlerin daha sağlıklı bir halde tutulmasında yararları bulunur.
İlgili 21 soru bulundu
Düzenli tüketimde faydalı bir besin olan domates, ölçüsüz şekilde tüketildiğinde eklemlerde kalsiyum oluşturan solanin ismi verilen bir alkaloid birikimine neden olur. Bu birikme sonucunda eklemlerin yapısı etkilenir ve sık sık ağrı oluşturur.
Domates, LDL (kötü) kolesterolü düşürür, kolesterolün oksitlenmesini engeller, kanı sulandırır (3,4).
- Domates içeriğindeki antioksidanlar sayesinde kanser, diyabet ve kalp hastalığı sorunlarına karşı koruyucu bir etki sağlar. - Domatesin içerdiği likopenin maddesi, kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur. . - Domates, sindirim sağlığının geliştirilmesine önemli ölçüde fayda sağlar.
Uzmanlar domatesten en iyi faydayı almamız için bu sağlıklı besini pişmiş olarak tüketmemiz gerektiğiniz vurguluyor. Pişen domatesten aldığımız likopen oranı çiğ domatesten çok daha fazladır.
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren domatesi yedi gün boyunca tükettiğinizde kemik kaybı, kanser, şeker hastalığı, böbrek taşı, felç, kalp krizi ve obezite gibi hastalıkların önüne geçer. Çiğ domates pişirilmiş domates göre daha etkilidir. Çünkü asit seviyesi yüksek olduğundan mide şikayetlerine fayda sağlar.
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmesi domates, yüksek miktarda tannik asit içerir. Domatesi aç karna tüketmek midenin asit seviyesini arttırır. Bu da gastrite neden olabilir.
A vitamini deposu da olan domates, bağışıklığınızı ve cilt sağlığınızı korumaya yardımcıdır. K vitamin ile kemiklerinize, potasyum ile kalp sağlığınıza destek olur. Ayrıca kas kasılmalarına karşı olup kan basıncınızın düzenlenmesinde önemli rol oynar.
“Domates üretiminde yaşanılan kayıplar, piyasada arz sorunun yaşanmasına neden oluyor. Geçtiğimiz üretim sezonunda para kazanamayan domates üreticisi, girdi fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle yeterince ekim yapamayınca, ürün fiyatında düşüş yaşanmadı.
23 Mayıs 2022 tarihinde Nature Plants dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, araştırmacılar domateslerin genlerini değiştirerek D vitamini yönünden zengin domatesler üretmeyi başardılar. Domatesler, yapraklarında D3 vitamininin öncülü olan 7-DHC molekülünü düşük seviyelerde içerir.
Muz iyi bir lif, potasyum, antioksidan, B6 vitamini, C vitamini ve bitkisel besin kaynağıdır. Bununla birlikte daha birçok vitamini içerisinde barındırmaktadır.
Yaz kış tüketsek de her sebze meyve gibi domates de mevsiminde tüketilmeli. Uzmanlar, A, B, C vitaminleri ile birçok minerali barındıran, ayrıca cildi güzelleştiren likopen maddesini bulunduran domatesin uzmanlar şu anda her gün tüketilmesini öneriyor.
Domates ayrıca, böbrek fonksiyonlarını bozabilecek potasyum bakımından da zengindir. Böbrek sorunları yaşıyorsanız domatesten uzak durmanızda fayda var. Domates içeriği sebebiyle bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Özellikle sıcak günlerde bebek ve çocuklar üzerinde bu etki daha çabuk gözükebilir.
Domatesin genel olarak birçok şeyle bir araya getirilmesi zararlı. Örneğin domatesle peynir ya da ekmek ya da simit gibi hamur işleri de yememek gerekiyor. Çünkü domatesin içinde bulunan asitler nişastanın enzimlerini zayıflatırken peynirin içindeki sütün de kesilmesine neden oluyor.
Domates likopen bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Fazla domates tüketimi sonucu ishal olabilirsiniz. Domatesin içerisinde bulunan salmonella bakterisi ishale yol açar. Ayrıca oldukça fazla asitli olan domates, mideyi yoracağından daha fazla yanma ve şişlik sorunu ile karşı karşıya kalabilirisiniz.
Domates ayrıca insan sağlığı açısından da sağlıklı bir besindir. Özellikle bağırsakların düzelmesini sağlayan ve kabızlığı gideren domates çiğ olarak sabah veya akşam tüketilebilir.
-Domates, uyku düzeninizi sağlayacak bir başka besindir. Domatesin içinde vişneden daha fazla melatonin hormonu bulunur. Uyku sorunu yaşıyorsanız, özellikle kahvaltılarınızda domates tüketmeye özen göstermelisiniz.
Salatalık ve domates birbiriyle uyumlu sebzeler değiller. Bu iki sebze mideye ulaştığında fermantasyon başlıyor. Karın boşluğunda sindirim için salınan asitte birçok sindirim problemine sebep olabiliyor. Bu yüzden asla birlikte tüketilmemeli.
Normalde yerdeyken daha topraksı bir tadı olan domates suyunun tadı uçak ortamında farklılaşıyor, asitli yanı öne çıkarak ona daha meyvemsi ve mineralli bir tat kazandırıyor. Bunun da insanların üzerinde rahatlatıcı bir etkisi var.
Potasyum içeriği yüksek olan domates kalp dostu bir besindir. Göz sağlığına iyi gelen mineraller ve vitaminleri içinde taşır. Yüksek tansiyonu dengeleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri