Bu nedenle yaz lastikleri gece-gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece üzerindeki sıcaklıklarda tercih edilmeli, kış lastikleri ise gece-gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece altında kullanılmalıdır.
Kış Lastiklerini ne zaman çıkarmalıyım? Tüm yıl boyunca kar lastiği sürüşü tavsiye edilmez çünkü sıcak zeminlerde kış lastikleri etkinliğini kaybeder ve yumuşak kauçukları daha hızlı aşınır. Düşük sıcaklıklar için tasarlanan kış lastikleri termometre 7 °C'nin üzerine çıktığında yaz lastikleri ile değiştirilmelidir.
Mevsim şartlarına uygun lastik kullanılması hem sürüş güvenliği açısından önemli hem de yasal açıdan zorunludur. Fakat zorunlu kış lastiği uygulaması sadece yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlar için geçerlidir. Yasaya göre hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü zaman kış lastiği takılmalıdır.
Ancak, kış lastiklerinin özellikleri sıcak havalarda dezavantajlı hale gelir. Kar veya buz olmayan kuru yollarda ihtiyaç duyulan tutuş gücünü sağlamada dezavantajlıdırlar. Bu nedenle, yaz aylarında kış lastikleri kullanmak yerine mevsime uygun yaz lastiklerini tercih etmek daha mantıklıdır.
Bu yüzden yaz aylarında kış lastiği kullanılmasının tavsiye edilmeme nedeni, yapısı gereği sıcak havalarda yolla temas eden yüzeyi daha geniş olacağı için yuvarlanma direnci artar ve bu da kaza riskini aynı oranda artırır.
İlgili 44 soru bulundu
Maalesef, tüm yıl boyunca kar lastiklerini kullanmak tavsiye edilmez. Uzun vadede, lastikleri değiştirmekten daha maliyetli olur ve aracınızın yoldaki performansını olumsuz etkileyebilirler.
Kış lastiği uygulaması, şehirler arası yolcu ve yük taşıyan tüm araçlar için trafik güvenliğinin olumsuz etkilendiği 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasını kapsayan dört aylık süre boyunca zorunludur. Kış lastiği takma zorunluluğunun bitiş tarihi mevsim koşullarına bağlı olarak 1 ay uzatılabilir.
Araç lastiklerinin kullanım ömrü montaj işleminden itibaren 4-6 yıl arasındadır. Elbette bu değerler, kullanım ile de doğrudan orantılıdır. Lastik diş derinliği gibi faktörler elverişli olduğu sürece lastiklerinizi 6 yıla kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Yaz lastiği nedir? Yaz lastikleri, sıcaklıkların genellikle ara sıra ve hatta uzun süreli olarak 40°C'ye ulaştığı sıcak aylarda ya da kış mevsiminin görülmediği yerlerde yıl boyunca kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Dört mevsim lastik, araç sürücülerinin yaz - kış lastik değiştirmemek için kullandıkları bir yöntem. 4 mevsim lastik, kış lastiği yerine geçmektedir. 4 mevsim lastikler, yaz ve kış mevsiminde kullanılmak için üretilmiştir.
Bir lastiğin dört mevsim lastiği olduğunu anlamak için yanağında yer alan işaretlere bakılır. Eğer lastikte M+S ifadesi ve kar tanesi işaretleri bulunuyorsa dört mevsim lastiği olduğu kesinleşir. Dört mevsim lastikleri kış şartlarında -5 dereceye kadar olan sıcaklıklarda çekiş sağlayabilir.
Kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılıyor. Özellikle yağmurlu havalarda kış lastikleri, standart lastiklere göre avantaj sunuyor.
Yaz aylarına yaklaştıkça havalar ısınıyor, havalar ısındıkça kış lastikleri işlevini yitiriyor. Yaz aylarında kış lastiklerini kullanmaya devam etmek güvenliği ciddi anlamda tehlikeye atıyor.
Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir. Kış lastiğini yazın kullanmanın yarattığı sorunlardan biri, yakıt tüketimini önemli ölçüde arttırmasıdır.
Lastik daha çabuk ısınır. Isınma ve yumuşama sonucu özellikle yüksek hızlarda yarılma ihtimali artar.
SORU: Kış lastiğinin sadece çekiş olan tekerleklere takılması yeterli midir? HAYIR ! Kış lastikleri dört tekerleğe de takılmalıdır, çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
Buna rağmen, şunları göz önünde bulundurmak gerekir: Dört mevsim lastikler her zaman orta yolcudur. Örneğin, bu lastiklerle yakıt tüketimi normal yaz lastiklerinden daha fazladır. Bunun sebebi, daha yumuşak kauçuk karışımının lastik yüzeyindeki aşınmayı hızlandırmasıdır.
Unutulmaması gereken,lastiğin yola tutunabilmesi için,mutlaka belli ısı değerlerine ulaşması gerekiyor.Yarış lastikleri hariç ,bu ısınma düzeyi kabaca 80-95 C civarıdır.
Lastik ömrünün kaç yıl veya kaç kilometre olduğunu kesin olarak söylemek mümkün değildir fakat ortalama araç lastik ömrü 5 veya 10 yıl arasında değişmektedir.
Cebinizden bir bozuk para çıkarın, 1 lira veya 50 kuruş. Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
Lastikler satın alınırken JATMA'nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.
Pek çok kişi, kış lastiklerine "kar lastiği" der ama "kar" lastiklerinin sadece kar yağarken kullanılan lastikler olmadığını belirtmek gerekir. Kış lastikleri, buzlu, karlı ve sulu karlı yol şartlarında, yol tutuş, hızlanma, durma ve viraj alma açılarından en iyi lastiklerdir.
Denetlemeler kapsamında kışlık lastik zorunluluğu kurallarına uymayanlar için idari para cezası uygulanıyor. İlgili kuruluşlar, 2023 ile birlikte yeni Trafik İdari Ceza Rehberi'ni yayınladı. Yeni yıl ile birlikte kış lastiği takmama cezası da güncellenerek 2.568 TL'ye çıktı.
Yapılan bu düzenlemeye ve zorunlu olmasına karşın kış lastiği taktırmayan sürücüler için 2023 yılı itibaren 1152 lira para cezası yaptırımı uygulanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri