Önemle belirtmek gerekir ki 4447 sayılı Kanunun Ek 2. ve 52. maddelerine göre kısa çalışma ödeneği alan işçilerin gelir getirici bir işte çalışmaları halinde kısa çalışma ödeneklerinin kesilmesi gerekir.
KÇÖ kapsamındaki iş yerinde işçi tam zamanlı çalıştırılamaz.
Pandemide kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteğinden yararlanan çalışanlar için SGK'ya eksik bildirilen prim günlerini tamamlama imkânı tanındı.
Kısa çalışma ödeneği kapsamında ekim ayı sonuna kadar fazla ve yersiz verilen ödenekler işverenden geri alınmayacak. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, "Burada kısa çalışma ödeneğinin yersiz yapıldığı takdirde bunlar işveren aracılığıyla işçilerden tahsisi ediliyor.
İlgili 25 soru bulundu
Kısacası, işverenin, yasal mevzuat uyarınca kısa çalışma dönemi boyunca kısa çalışmadan yararlanan işçilere karşı maaş ödeme sorumluluğu bulunmamaktadır.
Başka bir anlatımla kurum hatası ya da işveren beyanı nedeni ile fazla ödenen kısa çalışma ödenekleri terkin edilecek yani geri istenmeyecek ve geri ödenen kısa çalışma ödenekleri ise iade veya mahsup edilmeyecektir.
Özetle; pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteğini suiistimal eden (fazla ve yersiz ödeme alan) işverenler tarafından primi ödenmeyen çalışanların eksik primleri işverenler tarafından ödenecek. Bu şekilde çalıştırılanlar için bu iyi bir haber.
Tüm bu sebeplerle gerek Kısa Çalışma Ödeneği alan ya da Ücretsiz İzne çıkarılan işçinin bu dönem zarfında sigorta primleri yatırılmadığından, bu günler emekliliğe esas alınan sürelere eklenemez.
Kısa çalışma döneminde prime esas kazanç ortalamanız düşmeyeceğinden, kısa çalışma ödeneği almanız emekli aylığınızın düşmesine neden olmaz.
Bu durumda kişiye, kısa çalışmadaki süreye karşılık işsizlik sigortası fonundan ödeme yapılır. İşveren de fiilen çalışılan sürenin ücretini öder. Fiilen çalışılan süreye karşılık da işverence net ücretin 3'te 2'lik kısmı ödenir.
KÇÖ almış kişiler işsiz kaldıklarında hala 2020 nisan ayındaki ücretleri üzerinden işsizlik ödeneği alabiliyorlar. Pandemi öncesinde 10 ay işsizlik ödeneği hakkı bulunanlar ise KÇÖ aldıktan sonra en az 600 gün çalışıp işsiz kaldıklarında 10 ay yerine 6 ay işsizlik maaşı alabiliyorlar.
İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden, işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte işçiden tahsil edilir.
Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır. Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar.
İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir. Korona salgını döneminde gerek kısa çalışma ödeneği alanlar, gerekse de nakdi ücret desteğinden yararlananlar bu sürelerde emeklilik primleri yatmadı.
21. İşçilerin Alacağı Ödenek Miktarı Nedir? Kısa çalışma ödeneği tutarı; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60'ı olarak belirlenir. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği tutarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %150'sini geçemez.
Hak edilen emekli maaşı, kişi çalışmaya başlamış olsa dahi ödenmeye devam eder. Bu durum, yalnızca memurlar için farklıdır. Bir sigorta kolundan emekli olup kamuda çalışmaya başlayanların maaşları, direkt olarak kesilir.
Emekli olup çalışanın maaşı düşer mi, aylıkta kesinti olur mu? Emekli olup çalışanın maaşı düşmez. Emekli çalışan net asgari ücretine işveren payı ve iş kazası primi dâhil edilmiyor. Emekli aylığı bağlanıp çalışmaya devam edenlerden destek primi kesintisi yapılıyor.
İş kanunu, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği süresince ödenmeyen primler için çalışanlara bu primleri borçlanarak ödeme imkanı tanımıyor. Yani, bu süreleri borçlanarak, prim gün sayınızı tamamlayamazsınız.
Çalışanların mağdur olmamaları için hem kısa süreli çalışma hem de pandemik ücretsiz izne harcanan süre için borç alma hakkı tanınmalıdır. Herkes ödünç alma hakkından yararlanmak zorunda değildir. Ancak emekliliğini geciktirme riski taşıyan vatandaşların kendi primlerini ödeyerek borçlanmalarının önünü açmak gerekiyor.
Kısa çalışma kapsamında haftalık 22,5 saat çalışan sigortalı adına işveren tarafından bildirilmesi gereken prim ödeme gün sayısı 15 gün olacaktır. Türkiye İş Kurumu tarafından üstlenilen prim ödeme gün sayısı da 15 gün olacaktır.
Bu kapsamda bugüne kadar 110 bin kişiye yaklaşık 937 milyon lira ödeme gerçekleştirildiği bildirilerek, bölgesel kriz gerekçeli kısa çalışma ödeneğinin süresinin 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 9 Mayıs 2023'ten itibaren 3 ay uzatıldığı, böylelikle işverenlere 7 Ağustos 2023'e kadar uygulamadan yararlanma imkanının ...
Peki Bu Halde Fazla Mesai, Hafta Tatili ve Ulusal Bayram Genel Tatil Ücretlerine Hak Kazanılmaz Mı? İşçi kısa çalışma döneminde herhangi bir çalışma yapmadığı için bu takdirde fazla mesai, hafta tatili ve UBGT alacaklarına hak kazanmayacaktır.
29 Temmuz 2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (“Karar”) ile bu kapsamdaki kısa çalışma ödeneği süreleri yeni bir uygunluk tespiti yapılmasına gerek olmaksızın 7 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Başka bir anlatımla kurum hatası ya da işveren beyanı nedeni ile fazla ödenen kısa çalışma ödenekleri terkin edilecek yani geri istenmeyecek ve geri ödenen kısa çalışma ödenekleri ise iade veya mahsup edilmeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri