Bu durumda, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından alınan bu karar uyarınca, ücretli yıllık izin hesabında çalışılmış gibi sayılacak süreler arasında bulunan kısa çalışma uygulamasında çalışılmadan geçen süreler kıdem tazminatının hesabında çalışılmış gibi dikkate alınacak.
Özetle hem Yargıtay'ın geçmiş dönemdeki kararları hem de İş mahkemelerinin işçi lehine yorum ilkesi gereği kısa çalışma süreleri hem yıllık iznin hesabında hem de kıdem ve ihbar tazminatlarının hesabında dikkate alınması doğru bir uygulama olacaktır.
Pandemi sürecinde ücretsiz izne çıkmak zorunda kalan milyonlarca işçiye yargıdan müjde niteliğinde bir karar geldi. Bölge Adliye Mahkemesi, ücretsiz izinde geçen sürelerin kıdem tazminatı hesabına eklenmesi gerektiğine hükmetti.
Kadın işçi evlilik nedeniyle fesih dilekçesini işverene verdiği gibi derhal iş sözleşmesini sona erdirmiş olur ve kıdem tazminatına hak kazanır. Kısa çalışma evlilik nedeniyle feshe engel değildir. Kısa çalışma kapsamında olan bir işçinin bu hakkını kullanamayacağına dair bir yasal düzenleme yoktur.
İşçinin işyerinde çalıştığı sırada almış olduğu istirahat raporları kıdem süresinden sayılmalıdır. Buna karşın, işçinin çalıştığı sırada bir defada ihbar önelini altı hafta aşan istirahat raporu süresinin, kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamayacağı, kararlılık kazanmış Yargıtay uygulamasıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Kıdem tazminatı hesabında esas alınacak ücret, işçinin son ücretidir. Başka bir anlatımla, iş sözleşmesinin feshedildiği anda geçerli olan ücrettir. İhbar süresi tanınmak suretiyle yapılan fesihte sürenin bittiği tarihte fesih gerçekleştiğinden, sürenin bittiği tarihteki ücret esas alınmalıdır.
Bildirimsiz fesihte işveren ihbar tazminatı ödemez. Ancak, uzun süre sağlık raporu kullandığı için işçinin işten atılması, kıdem tazminatı alma hakkını ortadan kaldırmaz.
Bu durumda kişiye, kısa çalışmadaki süreye karşılık işsizlik sigortası fonundan ödeme yapılır. İşveren de fiilen çalışılan sürenin ücretini öder. Fiilen çalışılan süreye karşılık da işverence net ücretin 3'te 2'lik kısmı ödenir.
KÇÖ kapsamındaki iş yerinde işçi tam zamanlı çalıştırılamaz.
Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır. Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar.
Bu düzenlemeye göre, kısa çalışmada çalışılmadan geçen süreler, ücretli yıllık izne hak kazandıracak bir yıllık çalışma süresi içinde çalışılmış gibi sayılıyor. Yüksek mahkeme, ücretli yıllık izinde çalışılmış gibi sayılan sürelerin, kıdem tazminatı hesabında da çalışılmış gibi dikkate alınacağını kararlaştırdı.
Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu md. 146 uyarınca, tüm tazminat alacaklarında zaman aşımı süresi 10 yıl olarak belirlendiğinden, ihbar ve kıdem tazminatlarında zamanaşımı akdin feshi tarihinden itibaren 10 yıldır.
İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir. Korona salgını döneminde gerek kısa çalışma ödeneği alanlar, gerekse de nakdi ücret desteğinden yararlananlar bu sürelerde emeklilik primleri yatmadı.
Özetle; pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteğini suiistimal eden (fazla ve yersiz ödeme alan) işverenler tarafından primi ödenmeyen çalışanların eksik primleri işverenler tarafından ödenecek. Bu şekilde çalıştırılanlar için bu iyi bir haber.
Pandemide kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteğinden yararlanan çalışanlar için SGK'ya eksik bildirilen prim günlerini tamamlama imkânı tanındı.
29 Temmuz 2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (“Karar”) ile bu kapsamdaki kısa çalışma ödeneği süreleri yeni bir uygunluk tespiti yapılmasına gerek olmaksızın 7 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalıların, kısa çalışma ödeneğinin başladığı tarih itibariyle en az 120/600 gün şartlarına sahip olmaları halinde kısa çalışmanın başladığı tarih itibariyle işsizlik ödeneği hak sahipliği oluşturulmaktadır.
Kısacası, işverenin, yasal mevzuat uyarınca kısa çalışma dönemi boyunca kısa çalışmadan yararlanan işçilere karşı maaş ödeme sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kısa çalışma ödeneği kapsamında ekim ayı sonuna kadar fazla ve yersiz verilen ödenekler işverenden geri alınmayacak. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, "Burada kısa çalışma ödeneğinin yersiz yapıldığı takdirde bunlar işveren aracılığıyla işçilerden tahsisi ediliyor.
İşçinin çalışırken aldığı raporlar kural olarak, kıdem hesabında dikkate alınmaktadır. Ancak ,işçinin bir defada veya art arda kesintisiz olarak aldığı ihbar süresi + 6 haftayı geçen rapor varsa, bu sürenin üstü kıdem süresinin hesabında dikkate alınmaması gerekmektedir.
İstirahat raporunu aslında işçi almaz, doktor verir. Ancak, sık sık rahatsızlanan ve sık sık hekim tarafından rapor verilen işçiyi işveren ancak tazminatlarını ödeyerek işten çıkarabilir.
Raporlu iken işten çıkarılır mı? Eğer rapor 6 haftadan fazla ise iş veren iş sözleşmesinin feshedebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri