Dilerseniz tüm bunlar yerine https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-odemesi linkine tıklayarak kimlik doğrulama işlemini tamamadıktan sonra direkt olarak işsizlik ödeneği, iş kaybı tazminatı ve kısa çalışma ödeneği sorgulama sayfasına yönlendirilirsiniz.
Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler ilgililerin IBAN hesaplarına aktarılmakta, IBAN bilgisi bulunmayan vatandaşların ödemeleri de PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır.
e-Devlet kolaylığı ile internet üzerinden öğrenilebilen işsizlik maaşı başvuru sonucu, İŞKUR birimlerine gidilerek de sorgulanabilir. İŞKUR tarafından belirlenmiş şartlar sağlandığı takdirde herkes işsizlik ödeneği alabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Alınan önlemler doğrultusunda, işsizlik ve yarım çalışma ödeneği Şubat ayı ödemeleri 15 Şubat 2023'te, Mart ayı ödemeleri 21 Mart 2023'te, Nisan ayı ödemeleri ise 19 Nisan 2023'te yapılacak.
İşsizlik ödeneği başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır. İşsizlik ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir. Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkilidir.
İşyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.
Kısa çalışma ödeneği nasıl alınır? Kısa çalışma ödeneğini alabilmek için, işveren İŞKUR'a başvuruda bulunması gerekir. Çalışanların, haftalık çalışma süresini 45 saat olarak beyan etmelidir. Çalışan, maaşının 1/3 kısmını işverenden alır, geri kalan kısmını PTT şubesinden şahsen tahsil eder.
Bu kişilere ait genel sağlık sigortası primleri, İŞKUR tarafından SGK' ya ödenecektir. Kısa Çalışma Ödeneği Alınan Süre İçin Ödenen Primler İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir. Söz konusu dönemde kısa ve uzun vadeli sigorta primleri aktarılmaz.
29 Temmuz 2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (“Karar”) ile bu kapsamdaki kısa çalışma ödeneği süreleri yeni bir uygunluk tespiti yapılmasına gerek olmaksızın 7 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Pandemide kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteğinden yararlanan çalışanlar için SGK'ya eksik bildirilen prim günlerini tamamlama imkânı tanındı.
Bu kapsamda bugüne kadar 110 bin kişiye yaklaşık 937 milyon lira ödeme gerçekleştirildiği bildirilerek, bölgesel kriz gerekçeli kısa çalışma ödeneğinin süresinin 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 9 Mayıs 2023'ten itibaren 3 ay uzatıldığı, böylelikle işverenlere 7 Ağustos 2023'e kadar uygulamadan yararlanma imkanının ...
https://www.turkiye.gov.tr/iskur-kisa-calisma-odenegi-basvurusu adresinden kısa çalışma başvurunuzu yapabilirsiniz. İşverenler; kısa çalışma başvurularını e-Devlet üzerinden yapabilirler.
11- ÇALIŞANIN SİGORTA PRİMLERİ ÖDENİYOR MU? Çalışanın kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödeniyor. Kısa ve uzun vadeli sigorta primleri ise ödenmiyor.
2021 Mart ayında uzatma kapsamında kısa çalışmadan yararlanan işverenler için Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında İŞKUR tarafından otomatik uzatma işlemi gerçekleştirilecek.
(2) Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma süresi kadardır. (3) Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde, çalışılmayan süreler için aylık olarak hesaplanır.
Kısacası, işverenin, yasal mevzuat uyarınca kısa çalışma dönemi boyunca kısa çalışmadan yararlanan işçilere karşı maaş ödeme sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kovid-19 salgını döneminde istihdamı korumak için 2020 yılı Mart ayında başlatılan Kısa Çalışma Ödeneği, Nakdi Ücret Desteği ve işten çıkarma yasağı uygulamaları 1 Temmuz 2021 itibariyle kontrollü normalleşme dönemine geçilmesiyle birlikte sona erdi.
29.07.2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 32263 Sayılı Karar ile 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle oluşan bölgesel kriz gerekçesiyle kısa çalışma uygulanan işyerleri için kısa çalışma süresinin uzatılmasına karar verilmiştir.
Özetle; pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteğini suiistimal eden (fazla ve yersiz ödeme alan) işverenler tarafından primi ödenmeyen çalışanların eksik primleri işverenler tarafından ödenecek. Bu şekilde çalıştırılanlar için bu iyi bir haber.
E devlet aracılığı ile işsizlik maaşı için yapılan başvuru takibi gerçekleştirilir. Kişiler başvuru sonrasındaki tüm durumunu e devlet ile kontrol edebilir.
Buna göre; Yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 5 bin 325 lira, en yükseği ise 10 bin 650 lira şeklinde uygulanacak.
İşsizlik ödeneğinin süresi
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri