Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Sorgulama SMS (kısa mesaj) aracılığı ile yapılıyor. Telefonumuzun mesaj bölümüne girerek, sorgulama yapmak istediğimiz aracın plaka numarasını, tescil tarihini ve TC Kimlik numaramızı yazarak 1189'a göndermemiz gerekiyor.
E-Devlet ile plakadan araca ait borç sorgulaması yapabilmek için turkiye.gov.tr linkine tıklanır. “E-Hizmetler” ardından “Güvenlik” ve son olarak da “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” bölümlerine girilir.
İnteraktif Vergi Dairesi haricinde çeşitli bankalar aracılığıyla da aracına ait vergi ödemelerini yapabilirsin. Hemen hemen her bankanın cep telefonu uygulaması veya internet sitesi üzerinden kontrol ve ödeme yapmak mümkündür. Kontrolleri araç plakanız ve T.C. kimlik numaran ile gerçekleştirebilirsin.
Trafik cezasını www.turkiye.gov.tr adresinden Emniyet genel müdürlüğü sekmesinden araç plakasına yazılan ceza sorgulama bölümüne tıklayıp borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Araç borçları, genel olarak dört ana kaynaktan ileri gelir. Bunlar;Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borçları, trafik cezası borçları, HGS geçiş ihlallerinden ileri gelen borçlar ve otopark borçlarıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Vergi borcu sorgulama E devlet sistemi üzerinden sağlanır. TC kimlik numarasını ve PTT aracılığı ile ile giriş sağlandıktan sonra doğrudan 'Vergi borcu sorgulama' arama butonuna yazıldıktan sonra öğrenilebilmektedir.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinden yapılan açıklamaya göre vatandaşların yoğun olarak talep ettiği bir hizmet olan Risk Merkezi Raporları ile Banka ve finansal kuruluş detayları ile borç bilgilerinin yer aldığı raporda vatandaşlar, tüm borçlarını ve varsa ödenmemiş olan faiz borçlarını görebilecek.
Mesaj Yolu ile Trafik Cezası Sorgulama
kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189'a SMS yollayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
e-Devlet Kapısı'nda Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Gerçek Kişi) ve Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Tüzel Kişi) olmak üzere açılan iki hizmet üzerinden tüm vatandaşlarımız "Borcu yoktur" yazısını artık e-Devlet Kapısı'ndan alabilecekler.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Trafik cezası ödeme yapmak için e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek şifre alabilirsiniz. e-Devlet platformu üzerinden “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına girerek sisteme giriş yaptıktan sonra sizden istenen bilgileri girerek ödemenizi yapabilirsiniz.
Araç plakasına yazılan ceza sorgulama işlemini yaptığınız takdirde tescilli araç plakasına yazılan ceza görüntülenir. Son 1 yıl içinde araç plakasına yazılan cezayı sorgulayabilir ve o güne dek yazılmış ceza listesine ulaşabilirsiniz. Kimi zaman polis ekipleri aracınızı durdurmadan direkt plakaya ceza yazar.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
e-Devlet sistemine giriş yapılır. Kurumlar bölümünden 'Gelir İdaresi Başkanlığı' seçilir. Hizmetler arasından 'Kimlik Doğrulama' seçilir. 'Borcu Yoktur Yazısı Talebi Girişi' seçilir.
Muayene vize randevu esnasında plaka kaydı yoktur demek, bu aracın resmi olarak trafiğe çıkışında muhakkak bir problem olduğuna işaret etmektir. Bu da demek oluyor ki erken randevu alıyor olsanız dahi biran önce Trafik Tescil Birimi'ne müracat ederek sorunu çözmeye çalışmanız gereklidir.
Eğer araç üzerinde yakalama emri var ise araçların tespit edilmesiyle anında trafikten çekilme işlemleri yapılır. Bu bakımdan bu tür araçlar için yakalama kararı neden verildiyse ilgili durumun çözülmesi gerekir. Aksi halde araç ile trafiğe çıkılması mümkün olmayacaktır.
Vatandaşlar e haciz durumlarını ve e-hacize ilişkin işlemlerini e-devlet ya da interaktif vergi dairesi üzerinden sorgulayabilir. E-devlet üzerinden sorgulama yapabilmek için TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile platforma giriş yapılabilir ya da diğer e-devlet giriş seçenekleri kullanılabilir.
E- devlet üzerinden banka hesaplarına uygulanan e-haciz kaldırma işlemi için; e-Devlet sitesine giriş yaptıktan sonra arama kısmına e-haciz yazmamız gerekiyor. Yazdıktan sonra seçenekler arasında araç haciz sorgulama seçeneği de karşımıza çıkmaktadır. İsterseniz buradan da kontroller yapabilirsiniz.
Plakamız ile hem Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden hem de E-Devlet sistemi üzerinden kontrol yapmak ve online ceza ödeme işlemini gerçekleştirmek mümkün.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Adınıza kayıtlı bir trafik cezanız olup olmadığını öğrenmek için emniyet müdürlüğüne gidebileceğiniz gibi bu işleminizi online olarak da gerçekleştirebilirsiniz. “Plakadan ceza sorgulama'' yaparak veya T.C. kimlik numaranız, vergi numaranız üzerinden ceza durumunuzu öğrenebilirsiniz.
Vergi dairelerine intikal etmiş trafik cezası, idari para cezası, yurt-kur harcı, yargı harcı ve vergi borcu gibi tüm borçlar artık www.gib.gov.tr adresinden öğrenilebilecek.
kimlik bilgilerini kullanarak vergi dairelerine intikal etmiş olan bütün borçlarını (trafik cezası, idari para cezası, Yurt-Kur harcı, yargı harcı gibi) ''www.gib.gov.tr'' adresinden öğrenebilecek.
Ülkemizde bunun en büyük örneği e-Devlet kapısı oluyor. Eskiden vatandaşlar birçok resmi işlemi kurumlara giderek hallederken şimdilerde e-Devlet üzerinden yapabiliyor. e-Devlet'in en çok kullanılan hizmetlerinden biri de kredi kartı ve kredi borcu sorgulaması oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri