1-Takviye Edici Gıda Olan Ürünlerin Orijinallik Sorgulaması Nasıl Yapılır? GGBS(Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi) Sitesi üzerinden linki tıklayarak ürünün üzerinde bulunan "Takviye Edici Gıda Onay No" ile sorgulayabilirsiniz.
“ÜRÜNÜN SAHTE OLUP OLMADIĞI İNTERNETTEN ANLAŞILAMAZ”
Ruhsatlı ürünlerde mutlaka Türkçe etiket bulunur. Bu ambalaj özellikleri vitaminler için de geçerlidir.
İnternet üzerinden satılan vitaminler konusunda da uyaran Sarıalioğlu, “Sağlık Bakanlığımızın internet sitelerinden satılan bu tip ürünlerin yüzde 99'unun sahte olduğu yönünde net açıklamaları var. O nedenle bu ürünler mutlaka hekim kontrolünde, eczanelerden alınmalı” ifadelerini kullandı.
Onaylanan takviye edici gıdaların onay numarası, bu gıdaları üreten ve ithal eden gıda işletmelerinin adı, reklam ve tanıtımının yapılacağı alan adı ve/veya URL adresleri Bakanlığımızın web sitesinde ve https://ggbs. tarim.gov.tr/ web adresinde “Onaylı Takviye Edici Gıdalar Listesi” adı altında yayımlanıyor.
İlgili 41 soru bulundu
"TAKVİYE EDİCİ GIDALAR İLAÇ DEĞİLDİR"
Dolayısıyla ilaç adı altında hiçbir ürüne Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onay verilmiyor.
İşletme Onay Numarası, onay kapsamındaki işletmelere, şartlı onay sonrasında verilen numaradır. Bu numara, işletmelerin ürün ambalajları üzerinde bulunmak zorundadır. İşletmeye şartlı onay verilmesi durumunda işletme numarasının önüne “G” harfi konulur.
Vitaminler.com satışını gerçekleştirdiği tüm ürünleri resmi Türkiye ithalatçılardan temin etmekte olup, tüm ürünlerin gerçek menşeilerinden tedarik edilmesine özen göstermektedir.
Takviye edici gıdalar, dünya mevzuatında ilaç olarak değil, "gıda" olarak tanımlanıyor. Bu gıdalar da üstündeki onay kodları ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ALO 174 hattı aranarak sorgulatılabiliyor.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Ürünlerin barkod numaralarını kontrol edin.
Alacağınız ürünün orijinal olduğunu üretici firmadaki seri numarasından kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sahte ürünlerin yanlış yazılmış barkod numaraları olur ya da böyle bir barkod numarası hiç olmaz. Özellikle teknolojik ürünler için bu kontrolü yapmakta fayda var.
Barkod Numarası ile Sorgulama
Perakende olarak satılan ürünlere ait bir barkodları tanımlamakta kullanılan GTIN(Global Trade Item Number) ile sorgulama yapacaksanız, ticari ürünün üzerinde yazan ve GS1 sistemine göre oluşturulan barkod numarasını, arama alanına girip “Ara” butonuna basarak sorgulayabilirsiniz.
Mobil uygulaması da olan İTS, Türkiye'de kullanıma sunulan ilaçların, üzerindeki karekodu okutarak sisteme kayıtlı olup olmadığını sorgulamaya yarıyor. Uygulamayla ilaç hakkında ayrıntılı bilgilere erişmek de mümkün. Örneğin, ilaca dair toplatılma kararı olup olmadığı görüntülenebiliyor.
İnsan vücudunda her vitamin insan sağlığı için büyük önem taşır. Bir tür kan tahlili olan vitamin D test, hastalardan alınan kan numunesi alınarak yapılan bir kan tahlili testidir. Hastadan alınan örnek kanın içinde vücutta bulunan birçok vitamin, protein ve diğer maddeler ile ilgili bilgilere ulaşılır.
⇔ Gıda işletmesinin işletme kayıt/onay numarası ve “Takviye Edici Gıda Onay Numarası” etiket üzerinde birlikte yer alır.
İlgili şikayete konu olan ürünün sorgulaması bakanlığın web sitesinden rahatlıkla yapılabiliyor. Ürün kutusunun arka kısmında 'Takviye Edici Gıda Onay Numarası' olarak belirtilen bir numara bulunuyor.
"TEG Onay Numarası" nedir? Yapılan başvuru neticesinde ürünün uygun bulunması durumunda verilen numaradır.
BRD kısaltması, Beslenme Referans Değeri'dir.
Yani günlük olarak alınması gereken değer. Bunun altında olan miktarlar etkinlikte yetersiz kalabilir. BRD belirtilmemişse, o içerik için günlük standart bir alım miktarı belirlenmemiş demektir.
Yağda eriyen vitaminler (A, D, E, K vitaminleri) fazla alındığında vücutta birikir ve kontrolsüz kullanıldığı zaman 'hipervitaminoz' denilen vitamin fazlalığına yol açar. Vitamin eksikliği kadar fazlalığı da bir sağlık sorunu haline dönüşür. Ek vitamin ihtiyacı ise doktor kontrolünde olmalıdır.
Tüm veriler göz önünde tutulursa, yiyeceklerden vitamin emilimini bozan bir hastalığınız yoksa (Çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, kistik fibroz, siroz, kanser gibi) ek vitamin almak, yararları bir yana ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle; doktor önerisi olmadan vitamin ilaçları kullanmayın.
Vitamin çeşitliliği yönünden zengin olan besinler şunlardır: Kırmızı et; karaciğer, dalak, yürek, beyin gibi sakatatlar; balık, ton balığı, havyar, yosun, ıstakoz, karides gibi deniz ürünleri; tavuk, hindi, ördek, kaz gibi kümes hayvanlarının etleri; süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal besinler.
Bir olguyu ya da bir savın doğruluğunu gösteren, basılı da olabilen kanıtlayıcı gereç.
Tip onay belgesi, araçların karayolunda tescili için güvenlik şartlarının ve gereksinimlerinin karşılandığını belirten resmî belgedir. Bu belge kategori M, N, L, O araçlara verilen belgenin genel tanımlamasıdır. Dolayısı ile O1, O2, O3, O4 belgesi demek aynı zamanda tip onay belgesi demektir.
İşletme şartlı onay belgesi: İstenilen bilgi ve belgeleri tamamlanmış ve yerinde yapılan resmi kontrol sonucu bina, altyapı ve ekipman şartlarını karşıladığı belirlenen gıda işletmesine faaliyete geçmeden önce ve onay belgesi verilinceye kadar geçerli olan belgedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri