Kısa çizgi (-) veya tire, sözcükleri birleştirmek ve tek bir sözcüğün hecelerini ayırmak için kullanılan bir noktalama işaretidir. Tire kullanımına tireleme denir.
Kısa Çizgi (-)
ler yok. - Ara sözleri ve ara cümleleri ayırmak için kullanılır. Örnek: Vatanını -Türkiye'yi- çok seviyordu. - Dil bilgisinde kökleri ve ekleri ayırmak için kullanılır.
1- Satırlara sığmayan kelimeleri ayırmak için kısa çizgi işareti kullanılır. 2- Cümlelerde bir ara sözü ya da bir ara cümleyi belirtmek ve bu cümleleri ana cümleden ayırmak için kelimelerin başına ve sonuna kısa çizgi işareti eklenir. 3- Kelimelerin eklerine ayırmak, köklerini belirlemek için kısa çizgi kullanılır.
- Sıfırdan küçük değerleri göstermek için kısa çizgiden yararlanır. - Matematik çıkartma işareti olarak kullanılır. - Uzun çizgi konuşmaları gösterme konusunda uzun çizgi noktalama işaretleri arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. - Uzun çizgi yazıda satır başına alır ve konuşmaları göstermek için kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
Teknik Resim çizimlerinde; sürekli çizgi, kesik çizgi, noktalı kesik çizgi ve serbest el çizgisi gibi değişik çizgi türleri kullanılır. herhangi bir Teknik Resim çizilirken öncelikle birçizgi türü seçilir. Çizimler de bu çizgi türlerine ait olan kalınlıklarda çizilirler.
Türkçede satır sonunda kelimeler bölünebilir fakat heceler bölünemez. Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna kısa çizgi (-) konur. İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu vb.
sürekli ya da kesik, kalın ya da ince, yatay, düşey.
Alt çizgi, diğer adıyla alt tire daktilo klavyesinde bulunan bir işarettir. Genellikle, sözcükleri vurgulamak ve sayıların altını çizmek için kullanılan bir işarettir. Günümüzde, boşluklara izin verilmeyen bir dizi kelime öbeğinde boşluk oluşturmak için kullanılır.
HECE ÇİZGİSİ (KISA ÇİZGİ -)
* Satır sonuna gelindiğinde, yazılmak istenen sığmadığında, o kelime hecesinden bölünüp, kesme işareti konuluyor. Satır sonuna sığmayan kelimelerin hecelerini ayırmada kullanılır.
Eğik çizgi / veya slaş (Slash, İngilizceden), bir çizgiye eğim verilerek oluşturulmuş, yatay noktalama işaretidir. Bölme ve kesirleri ifade etmek için, tarih gösterirken noktaların yerine gelen eğik çizgi, dışlayıcı veya kapsayıcı özelliğiyle de kullanılmaktadır.
Örneğin “ikilemeler arasına hiçbir noktalama işareti giremez”; “sıralı cümleler arasına virgül ya da noktalı virgül konur” vb. kurallar açıktır. Bu nedenle, Türkçenin söz dizimi kurallarına, hangi noktalama işareti olursa olsun kullanım yerlerine dikkat etmek, işaretlerin kullanımlarına özen göstermek gerekmektedir.
KISA ÇİZGİ (-) Bir olayın başlangıç ve bitiş tarihleri arasında kullanılır. “Bu savaş, 1939 – 1945 yılları arasında olmuştur.”
Şiir dizelerinin arasını ayırma kullanımı dışında eğik çizgiden (/) önce ve sonra boşluk bırakılmaz. Tırnak içinde verilen cümlenin içinde yeniden tırnağa alınması gereken bir sözcük var ise tek tırnak işareti (“….'…'….”) ile belirtilir.
Çoğunlukla kendi içinde virgülle ayrılmış grupları birbirinden ayırmak ve sıra cümleleri birbirinden ayırmak için; virgülden kuvvetli, noktadan zayıf bir duraksama işareti olarak kullanılır.
Kısa çizgi (-) veya tire, sözcükleri birleştirmek ve tek bir sözcüğün hecelerini ayırmak için kullanılan bir noktalama işaretidir. Tire kullanımına tireleme denir.
Alt tire işareti, Windows bilgisayar klavyelerinde shift ve orta çizgi (-) tuşlarına aynı anda basılarak yapılır. Mac'te alttan tire yapılışı da aynı şekildedir.
Bilgisayarınızda alt tire işareti yapmak istiyorsanız shift tuşuna basılı tutarak tire sembolüne basmanız gerekir. Tire ile alt tire işareti birbiri ile bağlantılıdır. Tire sembolüne shift tuşuna basarak dokunduğunuzda bu sembol alt tireye dönüşecektir.
İnce, kalın, düz, eğri, kesik, bütün, doğru, dalgalı, kırık, yuvarlak vb. çizgiler duygu ve düşünceleri yansıtmak ya da karşıtlık duygusu uyandırmak amacıyla kullanılır. Çizgiler, tasarımın temelini oluşturan ana yapılardır.
Çizgi, uzunluk, kullanım ve yükseklik bakımından birbirine farklılık gösteren bir noktalama işaretidir.
Dikey çizgiler, genellikle bir veri dizisindeki zaman dilimini vurgulamak için kullanılır.
Bu sebeple satır sonuna sığmayan kelimeyi hecelerine ayırma yöntemiyle yazmalıyız. Heceleri doğru ayırabilmek için Türkçedeki hece yapısını iyi bilmeliyiz. Satır sonuna sığmayan kelimeleri ayırmak için kullandığımız noktalama işaretine kısa çizgi (-) denir.
4) Tarih yazılırken gün/ay/yıl rakamlarının arasına nokta (.) veya eğik çizgi (/) konur. Örnek; * 24.07.2020 tanıştığımız gün olarak tarihe geçecek.
Bu bildiriler ayrıca yayımlanacaktır. Görüldüğü gibi, bu metin yeni yazıya aktarılırken Farsça tamlamalarda ve birleşik kelimelerde kısa çizgi kullanılmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri