Arapça'da üçüncü tekil şahıs zamiri olan hû (hüve) ilk tasavvuf kaynaklarında, cem' halini yaşayan sâlikin tevhid anlayışını ifade etmek amacıyla “hû bilâ hû” ifadesi içinde kullanılmıştır (Serrâc, s. 438). Baklî de bu ifadeyi “aynü'l-cem' makamı” anlamında yorumlamıştır (Meşrebü'l-ervâḥ, s. 282).
Varlık anlamında kullanılan bir felsefe terimi. Bir mevcudun veya ma'dûmun küllî kavramı, bir varlığın özü, onun kendisiyle o olduğu şey anlamında felsefe terimi.
Hu (Arapça هو), Arapça "O" anlamına gelen ve kullanılan bir ifadedir. Sufi literatürde sıklıkla Allah'ı kastetmek için kullanılır. Ayrıca Ekankar'da Tanrı'ya söylenen sevgi şarkısının adıdır.
Hüve: Arapçada O manasına gelen işâret zamiridir. Lafza-i Celal olan Allah ismine bakar. Hu: "O" mânasına zamir olup, cümle içinde bu şekil ile okunur. Müstakil olarak "hüve" diye okunur.
Arapça'da “Allah- اللّهُ ” kelimesinin asıl yazılışı” El Hû “إِلَ هَ” kelimesidir. “Hû” kelimesi zaman içinde, “Allah” kelimesine dönüşmüştür. Bugün “Hû” kelimesi “Allah” kelimesi olarak kullanılır. Kelime ilk olarak “Hû El” olarak karşımıza çıkar.
İlgili 35 soru bulundu
Hu Arapça '' o '' anlamına gelen bir zamirdir. Bu zamir tekil şahıs zamiri olarak kullanılır. Sufi tarihinde tekil şahıs zamiri olan Ya Hu kelimesinin Allah'ı kasıt etmek için kullanıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda Ya Hu Allah'a söylenen aşk, sevgi şarkısının ismidir.
allahü la ilahe illa hu / allahü lâ ilâhe illâ hû
"O Allah ki, Ondan başka ilâh yoktur".
İnsan ister istemez “Hû” ile meşgul olmaktadır. ismi şerifi söylenir. 229 defa tekbir söylenir ve bu tekbirlerde “Hû” çekilir. tekbirin (AllaHû Ekber) içinde 1 adettir.
Sûfîlere göre zikrin en faziletlisi Allah'ı bir şey isteme anlamı taşımayan bir ifadeyle anmaktır. Bundan dolayı talep mânası taşımayan ve Allah'ın zâtî ismi olan hû en faziletli zikir telakki edilmiştir.
Allah lafzı zikrin aslıdır. Söylenmesi, tefekkür edilmesi bile ibadettir. Ne var ki, ilave aksesüarla ve melodili bir tarzla yani folklorik şekle büründürülmüş bir söyleme ve uygulama ise zikir olamaz.
T. Ziya Ergunel, tekke terbiyesinde dostların birbirine 'ya hû' ünlemesini, hüviyetten haberdar olunduğuna, herkeste ve her şeyde O'nun bulunduğuna işaret olarak zikrediyor. Birisine hitâben söze 'ya hû' diye başlamak hem o kişiye 'ey O'nun nurunun zuhuru' demek, hem de samimi bir muhabbet ve dostluğun izharıdır.
El-Hakk Ne Demek ve Nedir? Allah'ın isimlerinden birisi olan El-Hakk ahiret gününde hak ile batılı birbirinden ayıran ve hakkı olanı sahiplerine zalimlerden alıp veren anlamına gelmektedir. Ayrıca varlığı daimi ve hakiki olan hiçbir zaman değişmeyen, sürekli var olma durumunda olan demektir.
Her şeyin hakiki sahibi olan Allah'tan başka ilâh yoktur.
Yine “mevcut olmak bakımından mevcut” (el-mevcud min haysü hüve mevcud) sözünün diğer bir ifadesi “kendi olmaklığı bakımından mevcut”tur (el-mevcud min haysü hüve hüve).
Ya Allah kelimesi de haydi, kalk git ya da yürü, uzaklaş anlamlarına gelir. Ya Allah direkt bu yazım ile kullanıldığında ise güç kazanmak için söylenen bir söz haline gelir. Bir işe başlarken bismillah ya da Ya Allah diyerek güç kuvvet dilenerek işe başlanır.
Edep Ya Hu Mevlevilikte edilen dualardan biridir. Daha sonra yayılarak birçok mutasavvıf tarafından dile getirilmiştir. Edep kelimesi hem ahlak hem de saygı demektir. Hu sözcüğü ise Allah anlamına gelir.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Neden? … Çünkü bu ifadeler bir anlam ifade etmezler. Bu kelimelerle yapılan zikir Allah'ı övmediği gibi, Kur'an ve Sünnette de böyle bir tarif yoktur.
Sûfîlere göre zikrin en faziletlisi Allah'ı bir şey isteme anlamı taşımayan bir ifadeyle anmaktır. Bundan dolayı talep mânası taşımayan ve Allah'ın zâtî ismi olan hû en faziletli zikir telakki edilmiştir.
İşte ayrıntılar... "Bu da geçer Yâ Hû" tevekkülün en önemli ifadelerinden biridir. Türkçeye yerleşmiş kalıplardan biri olan bu ifade “iyilik de, kötülük de zamanla geçip gider ama o iş ve işi yapan kişi veya kişiler yaptıklarının niteliğine göre hoş yahut fena şekilde hatırlanırlar” mânasını taşımaktadır.
Özellikle Allah zikir çekmenin manevi açıdan çok önemli faydaları bulunmaktadır. En önemli yanlarından biri yüzü ve kalbi nurlandırır. İnsanın yüzüne nur gelir ve kendini öbür dünyaya çok daha yakın ve huzurlu hisseder. Aynı zamanda Allah'ın sevgisini kazanmak ve ona yakın hissedebilmek için zikir çok önemlidir.
İslam dininde zikir çekmenin önemi çok büyüktür. İmanın kalpte kalması ve Allah ile sürekli bağlantı içinde olmak isteyen her Müslüman için zikir çekmek çok mühim bir ibadet olarak bilinmektedir. Namazlardan sonra zikir çekilebildiği gibi önemli gün ve gecelerde de zikir çekmek çok sevap kabul edilmektedir.
La İlahe İllallah, İslam'ın temel inançlarından biridir. Arapça'da "Allah'tan başka ilah yoktur" anlamına gelir. Bu ifade, Allah'ın tek ve eşsiz olduğunu, her şeyin yaratıcısı, sahibi ve yöneticisi olduğunu kabul etmektir.
La İlahe İllallah diyenin günahları silinir, yerine sevap yazılır. La İlahe İllallah cennetin anahtarıdır. Son sözü La İlahe İllallah olan kimsenin ruhu kolay çıkar. İhlasla La İlahe İllallah söylemek kişiyi haramlardan alıkoyar.
2- Sadece La ilahe illallah demek yetmez. Peygamber efendimize de iman etmek, son Peygamber olduğuna şehadet getirmek şarttır. Yani Muhammedün Resulullah demek de gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri