Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanmadan aynı şeyleri elde etme arzusu anlamında ahlâk terimi. Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanma anlamında bir terim.
Gıpta etmek, kişinin başkasında görüp çok beğendiği bir şeyi, haset ve kıskançlık gibi olumsuz duygulara kapılmadan istemesi anlamına gelir. Not: Kelime birçok yerde ''gıpte etmek'' şeklinde yazılsa da doğu yazılışı ''Gıpta Etmek'' şeklindedir.
Gıpta, başkalarında bulunan bir özellik ya da varlığa karşı duyulan özlem. Kişinin, başkasında bulunan bir şeyin yok olmasını temenni etmeyerek aynı şeyin kendisinde de olmasını arzu etmesi durumu.
Sözlükte "incelemek, araştırmak, yoklamak" gibi mânalara gelen gabṭ kökünden türetilen gıbta kelimesi "nimete kavuşma arzusu, sevinç" demektir.
Gıpta ise dinî ve manevî hususlarda caiz olup, bir bakıma hayırda yarışma manasına gelen münâfeseye yakın görülmüş ve hoş karşılanmıştır. Dünyevi hususlardaki gıpta ise daha çok temenni kavramının kapsamında olup yasaklanmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
İmrenme Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre “Beğenilen, hoşlanılan bir şeyi edinmek veya bir yiyeceği yeme isteğini duymak; beğenilen bir kişiye veya şeye benzemeyi istemek, gıpta etmek” anlamına gelmektedir (https://sozluk.gov.tr/).
Buhari'de geçen, Abdullah ibni Mesud Hazretlerinin naklettiği bir hadis-i şerifte, Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur: لاَ حَسَدَ إِلاَّ فِي اثْنَتَيْنِ İki kişiden başkasına haset edilmez. Yani sadece iki kişiye haset edilir ki, buna “gıpta” denir.
Herkesin kullanabileceği bir kelimelerden biri de, gıpta etmek kelimesidir. Gıpta etmek kelimesi TDK'ya göre, herhangi birinde beğenilen bir şeyin kıskanmadan istenilmesi anlamındadır.
Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanmadan aynı şeyleri elde etme arzusu anlamında ahlâk terimi. Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanma anlamında bir terim.
Gıpta; bir nevi imrenmek olup İslâmî açıdan sakıncalı olmadığı gibi kıskançlık da değildir. Çünkü kıskançlık; başkasında olan iyi halin ve nimetin yok olmasını arzu etmek olup, bu haram ve kötü bir ahlâktır. Kur'an ve Hadisde kötülenmiştir. Türkçede bunu kıskanmak ve çekememek kelimeleriyle ifade ederiz.
Buna gıpta etmek, imrenmek denir. Günah değildir. Başkasının, kendinden üstün olan her şeyini kıskanana, yani ondaki üstünlüğün, yalnız kendinde olmasını isteyene, kıskanç denir. Bu hâl, en kötü huylardan biridir.
Özenmek-gıpta etmek-imrenmek daha çok özdeşleşme ile ilişkili iken, kıskanmak ve haset etmek ise rekabet/yok etme/öfke/nefret ile ilişkilidir.
Arapçadan dilimize geçen bu sözcük, “Başkasında olan bir şeyin kendisinde de olmasını isteme, kıskanmadan imrenme, özenme” olarak açıklanıyor. Gıpta etmek ise “İmrenmek, özenmek” olarak belirtiliyor.
hayranlik ile hasedin birlesimi nazara niyet, sabra kismet ozenme hali. rivayet olur ki gipta bir yakin durbunudur ve onunla bakan yakindan goremediklerini rahatca gorur.
Özenme, çekemezlik, haset gibi duygular da sosyal yaşamdaki farklı kıskançlık türleridir. Özenme duygusu, kişinin başkasında görüp, beğendiği bir şeyin kendisinde de olmasını isteme halidir.
Kıskançlık Nedir
Kıskançlık, bireylerin sevdiği bir kişiye güvenmemesi, onu başkaları ile paylaşmak istememesi sonucunda veya başkasında gördüğü bir özelliği, bir nesneyi, bir insanı kendisinde olmadığı için çekememesi sonucunda hissettiği duygudur.
GIPTA, teknolojinin getirdiği fırsatları kullanarak geniş bir makine parkına yatırım yaparak üretim kalitesini artırmaktadır. 500'ün üzerinde deneyimli çalışanıyla birlikte yüksek standartlı ürünler ve hizmetler sunmayı sürdürmektedir.
gıpta - Nişanyan Sözlük. Arapça ġbṭ kökünden gelen ġibṭa(t) غبطة “haset etme, kıskançlık” sözcüğünden alıntıdır.
Buhâri'de geçen hadiste Rasulullah (s.a.s) “İki kişiye haset edilir” buyurmuştur. Allah'ın verdiği malı Allah yolunda harcayan ve Allah'ın verdiği ilimle amel edip onu başkalarına da öğretene... Buradaki haset, gıpta etmek, özenmek ve imrenmektir. Bu hadis, hayırda ve iyiliklerde yarışın, emrinin bir sonucudur.
Kıptîler veya Koptlar (Yunanca: αιγυπτος - Arapça: اقباط), Mısır'ın eski halkıdır. İskender'in Mısır'ı alması ve İskenderiye şehrini kurması ile beraber Helenistik bir kültür ile etkileşime geçmişlerdir. Kıptîcenin yazımında içerisinde büyük çoğunlukla Yunan harfleri barındıran Kıptî alfabesi kullanılmaktadır.
Gıpta A.Ş. olarak; defter, okul kırtasiye ürünleri, ofis ürünleri ve promosyon alanlarında geniş bir ürün yelpazesi sunmaktayız. Ürünlerimizi fikir aşamasından teslimata kadar özgün bir bakış açısı ve malzemeye saygı prensibiyle geliştirmekteyiz.
Arapça riyâ (göründüğü gibi olmama, ikiyüzlülük) kavramından Türkçeye geçmiştir. Riya yapan kişiye riyakâr veya mürai denir. Riyakâr bir kimse, din bilgisi varsa münafık, yoksa yobaz olarak adlandırılır. Riyanın zıddı olan İslam dinî kavramı ihlastır (samimiyet).
İşte o âlemlerin rabbi: Allah (cc). Son Nebi (sav) “üç kişiye Allah güler: geceleyin kalkan adama, namaz için saf tutan topluluğa ve savaş için dizilen (saf olan) kavme.” Buyurmaktadır.
birinin yaptığı gibi yapmak, birine ya da bir şeye benzemeye çalışmak, taklit etmek. aykut kocaman'ın sık kullandığı bir eylem. son yarım saat içinde, ömrümün geri kalanında duyduğumdan daha fazla duydum bu ifadeyi. ciklet, iskemle, tünaydın gibi bir şey olsa gerek.
Kıvanç ismi, gurur ve onur duygusu, başarı veya memnuniyet anlamına gelir. Türkçe kökenli bir isim olan Kıvanç, bir kişinin başarılarından veya mutluluğundan dolayı hissettiği içsel tatmin ve övünç duygusunu ifade eder. Kıvanç İsminin Diğer Anlamı/Anlamları: Yüce, yüksek, ulu, büyük, sağlam, iyilik tanrısı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri