Kısmet kelimesi, nasip anlamına gelmektedir. Türk dil kurumuna göre kısmet kelimesi; talih, şans ve kader olarak bilinmektedir. Sözlükte kısmet, evlenme talihi olarak da ifade edilebilir. Tanrı'nın her kişiye uygun gördüğü yaşama durumu da kısmet olarak bilinir.
Talih, kader, şans. Bir ünlem. "Şimdiden belli değil, ya olur ya olmaz" anlamında bir seslenme sözü.
Sözlükte “bölmek” mânasına gelen kısmet, fıkıhta şâyi hisseli mallarda ortakların hisselerinin muayyen hale getirilmesi, daha çok da terekenin mirasçılar arasında paylaştırılması işlemini ifade eder.
- İnsanlar güzel bir şeye ulaştığında ,onu elde ettiğinde Allah nasip ettiği için oldu, kısmetimiz de varmış derler. Ulaşamadıklarında, elde edemediklerindede kısmet değilmiş, Allah nasip etmedi, nasip değilmiş derler.
Kısmeti açılmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kazancı artmak, bolluğa ermek. kendisiyle evlenmek isteyen biri çıkmak.
İlgili 29 soru bulundu
Şunu hiç unutmamak gerektir ki, Allah yarattığı kulunun kısmetini asla bağlamaz. O kadar bağlamaz ki, dünyada evlenemeden vefat edenleri bile cennette otuz üç yaşında en güzel bir cennet genci olarak olarak evlendirir, kısmetini yine karşısına çıkarır, asla kısmetsiz bırakmaz.
Kısmet, Tanrının her kişiye ve her canlıya uygun gördüğü şey ve durumu ifade etmektedir. Kısmet, evlenme talihi şeklinde de bilinmektedir. Talih, kader ve şans anlamları da bulunmaktadır. Olayların kötü sonuçlarını tevekkülle karşılamak da kısmet olarak ifade edilebilir.
istenen birşey olmadığı zamanlarda, "siktiret, mühim değil. allah böyle istedi" anlamına gelen kaderci deyim.
Nasibüke yüsibüke velev kane tahte'l-cebel. Yani “Nasibin dağın altında da olsa sana isabet eder.” Arapça atasözünde işaret ettiği gibi payımıza düşen bizi bulur. Bunun sırrını da Allah'u Teala Kuran'ı Kerim'de boşa vakit geçirmeyin diyerek bizi uyarıyor.
Nasip de Allah'ın takdirine ve dilemesine bağlıdır. Bu yüzden kadere iman edip teslim olan ve kısmetine rıza gösteren kişi, kederden emin olur. Nasip meselesinde insan cüz'i iradesini kullanıp üzerine düşeni yerine getirmekle mükelleftir, neticeyi vermek ise Allah'ın takdiridir.
Kader, Allah'ın ilminin bir unvanıdır. Evliliğin kader olmaması için, Allah'ın evlenen o iki kişiden habersiz olması gerekir. Bu ise ilmi her şeyi, her mekânı ve her zamanı kuşatan Allah hakkında düşünülemez. O hâlde sorumuzun cevabı, “Evlenmek elbette kaderdir.” olacaktır.
kısmet - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳsm kökünden gelen ḳisma(t) قسمة “1. pay etme, bölme, 2. pay, hisse, nasip” sözcüğünden alıntıdır.
Kısmet Açma Duası🙏
Kur'an'ın her suresi ve her ayeti faziletlidir. Ama en güzel ve en faziletli evlenme duası, kısmet duası 2 rekat namaz kılındıktan sonra 7 şer defa Fatiha, İhlas, Nas ve Felak sureleri ve 1 defa Ayetel Kürsi okunmasıdır.
Talih kelimesi içerdiği anlama göre nasip, kısmet ve şans sözcükleri ile aynıdır. Doğal olarak bunlar eş anlamlı sözcükler olur.
İnsan iradesiyle dünyadaki yaşantısı sonucu önceden bilemediği, ancak Allah'ın bildiği kaderi doğrultusunda bir yaşantı benimsemektedir (Ayrıca bk. kader). Kısmet, taksim ölçme pay ve bölme anlamlarına geldiği gibi talih ve kader anlamında kullanılır.
kısmeti açılmak ne demek? Kazancı artmak, bolluğa ermek. 1) kazancı artmak, bolluğa ermek; 2) kendisiyle evlenmek isteyen biri çıkmak.
Kısmeti kapanmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kazancı azalmak. kendisiyle evlenmek isteyen biri çıkmamak.
Kısmeti bağlanmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: istediği hâlde evlenememek.
KISMET AÇMA DUASI NEDİR? Kısmeti açmak için okunması tavsiye edilen dua: ''Rabbi inni lime enzelte ileyyi min hayrin fakiru.'' Anlamı: ''Rabbim bana indireceğin her hayra muhtacım.''
Kısmeti iyi olan, talihli.
Nasip kelimesi sözlükte farklı anlamlarda belirtilebiliyor. Bireylerin elde edebildiği veya sahip olduğu şeyleri ifade eden bir sözcüktür. Günlük kazanç veya kısmet anlamında da kullanılabilen bir sözcüktür. "Nasipte varsa olur." cümlesi nasip kelimesinin kullanımına örnektir.
Neşe Karaböcek - Kısmet Değilmiş - YouTube.
Her şey takdir iledir. Evlenmek, nasibi çıkmak veya çıkmamak da takdire bağlıdır. Allahü teâlâ, takdirine göre sebepler yaratmaktadır. Mesela bir kız dua eder, (Ya Rabbi, evlenmek hakkımda hayırlı ise, evlenmeyi bana nasip eyle!)
Kaderin hükmünü veren ise yalnızca Allahtır. Allah (cc.), kulu üzerinde belirlemiş olduğu alın yazısını yani kaderini istediği zaman değiştirebilir, ancak zorlayıcı değildir. Burada belirleyici öge insandır. Mesela evlilik görüşmelerinde seçilecek olan eş 'İnsanın tercihiyle' beraber şekillenir.
Kismet demek nedir? olay vuku bulmuşsa kismettir. Ama olacaği belli degil ama olasiligi yuksekse nuna buyuk kismet denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri