Omega 3 açısından zengin bir sebzedir.
Roka; özellikle A vitamini, K vitamini, C vitamini, demir ve kalsiyum açısından zengin olduğu için sağlıklı bir seçenektir. Ayrıca antioksidanlar ve diğer bitki bileşikleri açısından da zengindir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirmede ve hastalıklara karşı korunmada katkıları vardır.
Roka, demir içeriği en yüksek gıdalardan biri. 100 gramında 1,5 mg demir bulunuyor. Diğer yandan özellikle hamsi gibi kılçığıyla birlikte tüketilebilen küçük balıklarsa tam bir kalsiyum deposu.
Brassica familyasından gelen brokoli, lahana ve karnabahar gibi roka da yüksek lif ve antioksidan içerir. Rokadaki glukozinolatlar, pankreas, meme, prostat, kolon ve akciğer kanserlerine karşı bir koruma oluşturulmasında destek olabilir.
Kolay yetişen ve özgün tadı ile dört mevsim sofraların aranan sebzesi olan roka besin değeri açısından oldukça zengindir. 100 gramında toplam yağ oranı 0,7 g, sodyum 27 mg, potasyum 369 mg, karbonhidrat 3,7 g, diyet lifi ise 1,6 g'dır.
İlgili 43 soru bulundu
Her bitkide olduğu gibi rokanın da fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Fazla tüketildiğinde tansiyonun hızlı bir şekilde yükselmesine yol açar. Roka bitkisinin içerisinde yüksek miktarda mineral bulunur. Bu yüzden gözeneklerin açılmasını ve sıkılaşmasını sağlar.
Hipertansiyona karşı en iyi besinler arasında roka da yer almaktadır. Roka yüksek tansiyonu dengeler. Bu yüzden tansiyonu yükseltmez, yüksek tansiyonu düşürebilir. Rokayı taze ya da pişirilmiş şekilde tüketebilirsiniz.
Roka: P ve K vitaminleriyle çok faydalı mineralleri içeren roka karaciğeri temizler, mideyi kuvvetlendirir, kansızlığı giderir ve cinsel gücü arttırır.
Meyveler içerisinde üzüm, ananas, nar, karpuz, incir, sebzeler içerisinde ise kuşkonmaz, roka olmak üzere bütün taze sebzeler, deniz mahsulleri gibi yiyecekler erkeklerde cinsel gücü arttıran doğal besinlerdir.
Roka Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Roka, Şubat, Haziran, Temmuz, Mart, Nisan, Ekim, Kasım ve Eylül aylarında ekimi yapılan bir bitkidir. Çok sıcak ve çok soğuk yerlerde ve bölgelerde değil daha çok ılık yerlerde yetişirler. Roka yetişmesi için toprağın ortalama sıcaklığı 18 derece olması gerekir.
Balık yedikten sonra süt ve süt ürünü içeren tatlıların yenmemesi tavsiyeler arasındadır. Lakin yine taze ve bayat balığın farkına dikkat çekiyor uzmanlar.
Ayrıca rokanın üstüne limon sıkıp yemek diyet yapanların kalori kaybına da yardımcı olur. Özellikle bazı diyet listelerinde sabahları sınırsız yeşillik olduğunda roka yiyebilir hatta üzerine de limon sıkarak rokayı daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
Bir de balığın yanında tüketilmemesi gereken besin maddeleri vardır. Bunlar mideye veya vücuda yararından çok zararlı etkisi söz konusudur. Bunlar; yoğurt ve süttür. Balık ile yoğurt ve süt asla tüketilmemelidir.
Kanı temizler, damar tıkanıklığı oluşumunu önler. Sindirim için oldukça faydalıdır. Ayrıca cilt ve saç sağlığı üzerinde etkili bir bitkidir.
Roka içerdiği esanslar ile çok güzel doygunluk sağlıyor. Su oranı oldukça yüksek olduğu için dolaşımı dengeliyor ve idrar yapımını kolaylaştırıyor. Maydonoz gibi vücuttaki ödemi şişkinliği indirmeyi de kolaylaştırıyor. Kış aylarında domates ve salatalığın yerine gönül rahatlığı ile roka salatasını koyun.
Yeterince roka tüketimi, içeriğindeki A vitaminin eksikliği sonucunda; gece körlüğü, göz iltihabı, kornea, göz kuruluğu gibi göz problemlerin önlenmesinde önemli rol üstlenir.
İstiridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu gibi yiyecekler hormonları tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır. Bu yiyeceklerin dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi cinsel isteği arttırmakta önemli rol oynamaktadır.
Meyvelerden ananas, üzüm, nar, incir ve karpuz, sebzelerden roka, kuşkonmaz olmak üzere mevsiminde tüm taze sebze-meyveler; deniz ürünleri cinsel gücü artıran doğal yiyeceklerdir. Bu besinler vücut sağlığına iyi gelerek sertleşmeye iyi gelen hormonların salgılanmasına katkıda bulunabilir.
"Kadınlarda cinsel isteği ve gücü arttıran yiyecekler; muz, zencefil, çilek, bal, avokado, havyar, istiridye, vanilya, kırmızı biber, kuşkonmaz, yumurta gibi besinlerdir. Bu besinler; kadınlarda cinsel isteği ve libidoyu arttıran besinlerdir.
Yüksek seviyede karbonhidratlı besinler, paketli atıştırmalıklar, yağlı gıdalar karaciğere zarar verir. Hamburger ve patates kızartması gibi fast food yiyecekler de karaciğer için tehlike oluşturur. Doymuş yağ oranı yüksek olan yiyecekleri aşırı tüketmek, karaciğeri zorlayarak siroza neden olabilir.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
K vitamini açısından büyük önem taşır ve 100 gramı günlük kişisel ihtiyacı karşılamaktadır. Son yıllarda besin değerinin yüksek olduğu anlaşıldığından Avrupa ve Amerika'da da tüketilmeye başlamıştır. Itırlı tadı sayesinde salatalara lezzet katan roka birçok hastalığa şifa olmaktadır.
Kahve, çikolata, yeşil çay, kola, siyah çay vb. içeceklerde bulunan kafein, tüketildikten kısa bir süre sonra kan dolaşımını hızlandırarak tansiyonun yükselmesine neden olur. Siyah çay, ülkemizde en sevilen ve en çok tüketilen içecek. Sabah kahvaltısından uyku saatine kadar günün her saatinde tüketiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri