Kısmet, Tanrının her kişiye ve her canlıya uygun gördüğü şey ve durumu ifade etmektedir. Kısmet, evlenme talihi şeklinde de bilinmektedir. Talih, kader ve şans anlamları da bulunmaktadır. Olayların kötü sonuçlarını tevekkülle karşılamak da kısmet olarak ifade edilebilir.
- İnsanlar güzel bir şeye ulaştığında ,onu elde ettiğinde Allah nasip ettiği için oldu, kısmetimiz de varmış derler. Ulaşamadıklarında, elde edemediklerindede kısmet değilmiş, Allah nasip etmedi, nasip değilmiş derler.
Nasip Sözlük Anlamı
Bireylerin elde edebildiği veya sahip olduğu şeyleri ifade eden bir sözcüktür. Günlük kazanç veya kısmet anlamında da kullanılabilen bir sözcüktür. "Nasipte varsa olur." cümlesi nasip kelimesinin kullanımına örnektir.
Sözlükte “bölmek” mânasına gelen kısmet, fıkıhta şâyi hisseli mallarda ortakların hisselerinin muayyen hale getirilmesi, daha çok da terekenin mirasçılar arasında paylaştırılması işlemini ifade eder.
Nasibüke yüsibüke velev kane tahte'l-cebel. Yani “Nasibin dağın altında da olsa sana isabet eder.” Arapça atasözünde işaret ettiği gibi payımıza düşen bizi bulur. Bunun sırrını da Allah'u Teala Kuran'ı Kerim'de boşa vakit geçirmeyin diyerek bizi uyarıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Nasip de Allah'ın takdirine ve dilemesine bağlıdır. Bu yüzden kadere iman edip teslim olan ve kısmetine rıza gösteren kişi, kederden emin olur. Nasip meselesinde insan cüz'i iradesini kullanıp üzerine düşeni yerine getirmekle mükelleftir, neticeyi vermek ise Allah'ın takdiridir.
Kısmet Açma Duası🙏
Kur'an'ın her suresi ve her ayeti faziletlidir. Ama en güzel ve en faziletli evlenme duası, kısmet duası 2 rekat namaz kılındıktan sonra 7 şer defa Fatiha, İhlas, Nas ve Felak sureleri ve 1 defa Ayetel Kürsi okunmasıdır.
Kader, Allah'ın ilminin bir unvanıdır. Evliliğin kader olmaması için, Allah'ın evlenen o iki kişiden habersiz olması gerekir. Bu ise ilmi her şeyi, her mekânı ve her zamanı kuşatan Allah hakkında düşünülemez. O hâlde sorumuzun cevabı, “Evlenmek elbette kaderdir.” olacaktır.
Kısmet, Tanrının her kişiye ve her canlıya uygun gördüğü şey ve durumu ifade etmektedir. Kısmet, evlenme talihi şeklinde de bilinmektedir. Talih, kader ve şans anlamları da bulunmaktadır. Olayların kötü sonuçlarını tevekkülle karşılamak da kısmet olarak ifade edilebilir.
Kısmeti açılmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kazancı artıp bolluğa erişmek. 2. Bir kızı isteyenlerin çoğalması.
Kader, herkesin kendi iradesiyle ne yapacağını, kiminle evleneceğini, Cenab-ı Hakk'ın, ezelî ilmiyle önceden bilmesi demektir. Zorla yaptırması demek değildir. Biz, kiminle evlenmeye karar vermişsek, o bizim kaderimiz oluyor. Allahü teâlâ, olacak her şeyi bilir.
İnsanın nasibinde varsa olur. Mevlana da şöyle demiştir, "Nasibin dağın altında da olsa sana isabet eder."
Nasipli kişi; sabah namazını camide cemâatle kıldıktan sonra güneş doğduktan yarım saat sonra iki rek'ât işrak namazı kılarak nafile ibadet sevabına nâil olacağını bilendir. Nasipli kişi; fazileti çok büyük olan Duha (kuşluk) vaktinde iki rekat Duha namazı kılabilendir.
Talih, kader, şans. Bir ünlem. "Şimdiden belli değil, ya olur ya olmaz" anlamında bir seslenme sözü. Olayların kötü sonuçlarını tevekkülle karşılama durumu.
istenen birşey olmadığı zamanlarda, "siktiret, mühim değil. allah böyle istedi" anlamına gelen kaderci deyim.
Kısmeti iyi olan, talihli.
Kısmeti bağlanmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: istediği hâlde evlenememek.
kısmeti açılmak ne demek? Kazancı artmak, bolluğa ermek. 1) kazancı artmak, bolluğa ermek; 2) kendisiyle evlenmek isteyen biri çıkmak.
Her dua nasibine, her nasip vaktine esirdir sözü, halk arasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu söz kul tarafından istenen şeylerin ancak Allah'ın izin vermesiyle gerçekleşebileceği anlamına gelir.
Eğer o kimse, iyi amel yapıp, duası kabul olursa, o kaza değişir.” Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Kader, tedbir ile, sakınmakla değişmez.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Nur suresi 32. ayette Allah (c.c); “İçinizden nikâhsız olanları (bekârları, dulları ve boşanmışları), köle ve cariyelerinizden ibadetli ve ahlaklı olanları evlendirin. Eğer onlar fakirlerse Allah onları lütfuyla zenginleştirir. Allah geniş lütuf sahibidir. Her şeyi çok iyi bilendir.” buyurmaktadır.
Allah'a hamd eip Efendimize salatu selam getirdikten sonra 7 kez "Allahümme ente halaktenî ve ente tehdînî ve ente tut'imunî ve ente tesgînî ve ente tümîtünî ve ente tuhyînî." okunur. Ardından Taha süresinin ilk 12 ayeti 21 defa okunur, yeniden salavat okunur ve istenen şey söylenir.
Kişi bir işin, evliliğin veya kendi ile ilgili herhangi bir şey için istihare namazı kılabilir. İstihare namazı iki rekattır. Ancak istihareye yatmak için yapılması gereken belli başlı şeyler vardır. Öncelikle istihare namazı kılınmalı ardından istihare duası okunmalı ve abdest alınarak kıbleye yönelerek yatılmalıdır.
Cuma günü abdestli bir şekilde 2 rekat tövbe namazı kılıp Cuma suresi okunması hayırlı evlilik için önerilir. Bunun haricinde evlilik için kısmetlerinin açılması için her gün şu duanın okunması tavsiye edilmektedir: ''Rabbi inni lime enzelte ileyyi min hayrin fakiru.''
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri