Torik balığı, palamutgillerden bir tür olarak bilinse de aslında kendine has bir balıktır. Gezmeyi seven, çabuk büyüyen bir balıktır. Uskumru ailesiyle ortak yönleri olan torik balığı, özellikle Akdeniz ve Karadeniz'de yaygınca görülür. Marmara kıyılarında da görülme ihtimali vardır.
Ortalama 25-65 cm arasında bulunur. Genel olarak küçüğüne palamut, büyüğüne torik adı verilen bu türün, muhtelif boylarına verilen isimler şöyledir.
Ülkemizde, Akdeniz ve Kara denizden çıkartılan torik balığının, küçük yaşta olanları palamut, büyük yaşta olanları ise torik olarak adlandırılır. Oldukça leziz bir balık olduğu için, konserve yapımında sıkça kullanılmaktadır.
Ülkemizde, Akdeniz ve Kara denizden çıkartılan torik balığının, küçük yaşta olanları palamut, büyük yaşta olanları ise torik olarak adlandırılır. Oldukça leziz bir balık olduğu için, konserve yapımında sıkça kullanılmaktadır.
Torik balığının eti; oldukça lezzetlidir. Bununla beraber balığın vücut kısmı, yanlardan basık olup, yukarıdan aşağı doğru daralır. Sırt kısımları; mavi rengi andırmaktadır. Karın ve yan bölümleri ise gümüş renklidir.
İlgili 29 soru bulundu
Eti oldukça lezzetli bir balıktır ve aynı zamanda yağlıdır.
Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır. Aralık : Uskumru , lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.
Bizim en popüler pişmemiş balık ürünümüz ise, tuzda bekletilerek yapılan torik balığı 'lakerda'sıdır.Balığı çiğ olarak keyifle tüketmek için şu formülü uygulayabilirsiniz: 1-Bir çeşit asidik sıvı: limon suyu, sirke veya herhangi bir narenciye suyu kullanabilirsiniz. Balık, asidik sıvının içinde pişer.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
Torik, nispeten pembemsi eti ile bilinir ve etleri koyu kırmızı renkli olan diğer balıklardan daha lezzetlidir. Bu balığı satın alırken bu anlamda aldanmamak adına biraz dikkat gerekir.
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur.
Türk Dil Kurumu'na göre dilimize Rumca'dan geçen torik kelimesi "İri palamut balığı" anlamına gelmektedir.
EN ÇOK USKUMRU VAR
Palamut daha hacimlidir. Uskumru bükülür ama palamut esnek değildir. Taze palamutun ağzı açık, solungaçları kırmızı olur.
Sesli Sözlük - orkinos yavrusu, tombik.
En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır.
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir.
'PALAMUT BEYAZ OLUR'
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur. Bunun yanı sıra güvenilir balıkçılardan alışveriş yapsınlar" dedi.
Somon, alabalık ve saithe gibi yüksek yağlı balıklarda özellikle büyük miktarda omega-3 vardır. Omega-3 yağ asitleri önemlidir ve vücut bunları kendi üretemediğinden yiyecekler yoluyla almaktadır. Bu nedenle çocuklar ve yetişkinler için balık haftada bir veya iki kez sofrada olmalıdır.
Ceviz, keten tohumu ve özellikle somon, uskumru, hamsi ve sardalya gibi soğuk su balıkları önemli Omega3 kaynağı olarak dikkat çekiyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, beyin sağlığı ile beslenme arasındaki ilişkinin önemli olduğunu söyledi.
190 derece ısıtılmış fırında 45- 50 dakika kadar pişirelim. Afiyet olsunnn.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Çipura Ege denizinin balığıdır. Çanakkale'den Gelibolu'ya kadar sahillere yakın kumluk, çakıllık ve taşlık bölgelerde yaşar. Ege adalarında çipuranın büyüğüne 'hirisof' Marmara bölgesinde ise 'alyanak' denir. Küçük çipuralar ise 'lidaki' diye adlandırılır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri