Kısmi hükümsüzlük: TBK m. 27/II: «Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez. Ancak, bu hükümler olmaksızın sözleşmenin yapılmayacağı açıkça anlaşılırsa, sözleşmenin tamamı kesin olarak hükümsüz olur.»
Değiştirilmiş kısmî hükümsüzlük, bir sözleşmede yer alan münferit düzenlemenin bölünme kabul edilmeksizin geçersiz olmasını ifade eder. Sözleşmede meydana gelen boşluğun ise, ikâme bir hüküm ile doldurulması esasına dayanır.
Buna göre, kesin hükümsüz sayılan iş sözleşmesine dayanarak çalışmış olan kişi, "işçi" sayılamaz ve bu kişi işçilikle ilgili herhangi bir haktan (örneğin; ücret, sigortalılık) yararlanamaz.
Kesin hükümsüzlük yaptırımının kavramsal tanımlamasına ka- nunda yer verilmemesine karşın, kesin hükümsüzlük sebepleri kanunda düzen- lenmiştir. TBK m. 27/I'e göre, “Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür”.
ASKIDA HÜKÜMSÜZLÜK
Kurucu unsurları ve geçerlilik unsurları mevcut olan bir işlemin hukuki sonucunu doğurması için tamamlayıcı bir işlemin sonradan gerçekleşmesine bağlanmasıdır. ÖRNEK; Ayırt etme gücü olmayan bir kişinin yaptığı sözleşme butlan yaptırımına tabidir.
İlgili 23 soru bulundu
Hükümsüzlük yaptırımının; Yokluk, mutlak butlan, kısmi butlan, tek taraflı bağlamazlık şeklinde beş hali vardır.
Askıda hükümsüzlük, bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü unsurların eksikliği dolayısıyla başlangıçta hüküm ve sonuç doğurmaması, ancak unsurların tamamlanmasıyla hukuki sonuçlarını tam olarak meydana getirmesi olarak tanımlanmaktadır.
Bu bağlamda genel olarak hükümsüzlük türleri yokluk, mutlak butlan (kesin hükümsüzlük) ve nispi butlan (nispi hükümsüzlük, iptal edilebilirlik) olarak sayılabilir.
Kısmi Butlan Nedir? Bazı özel durumlarda yapılan işlemin tamamı değil de bir kısmı kusurlu sayılır ve o kısım geçersiz sayılır. Bu duruma ise “ kısmi butlan ” denir.
Kurucu unsurları mevcut olan bir hukukî işlemde, kamu düzenini ilgilendirecek önemde bulunan bir geçerlilik şartının gerçekleşmemiş olmasıdır. Kesin hükümsüzlüğü; her zaman, her ilgili ileri sürebilir.
Örnek: Bir faizli ödünç para verme sözleşmesinde faiz oranı aşırı olarak belirlenmişse bu faiz oranı hükmü geçersiz olmasına rağmen, ödünç para verme sözleşmesi geçerli olarak hüküm ifade edebilir, eğer ödünç veren sözleşmeyi bu hali ile yapmayı kabul ettiği anlaşılıyorsa.
Şekle ilişkin geçerlilik hükümlerine aykırılık halinde şekil eksikliği meydana gelmektedir. Kabul ettiğimiz görüş uyarınca bu müeyyide kesin hükümsüzlük olup, işlem baştan itibaren hükümsüzdür. Hakim tarafından resen dikkate alınır ve gerek taraflar ve gerekse üçüncü kişiler tarafından her zaman ileri sürülebilir.
Hükümsüzlük. Hukukun yapılmasını istediği şekilden farklı bir şekilde yapılan hukuka aykırı bir işlemin sonuçlarının kısmen veya tamamen ortadan kaldırılmasıdır.
Kısmi hükümsüzlük: TBK m. 27/II: «Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez. Ancak, bu hükümler olmaksızın sözleşmenin yapılmayacağı açıkça anlaşılırsa, sözleşmenin tamamı kesin olarak hükümsüz olur.»
Bölünebilir bir edimin bir kısmının ifası, borçlunun sorumlu olmadığı bir nedenle sözleşmenin kurulmasından sonra ancak borcun ifasından önce, sürekli ve objektif bir biçimde, hem borçlu hem üçüncü kişiler tarafından yerine getirilemiyorsa, borçlunun sorumlu olmadığı sonraki ifa imkansızlığı vardır.
Nisbi etkisizlik: Hukuki işlemin sonuçlarının bazı kimselere karşı ileri sürülememesidir.
Evlenmenin butlanı; kurulmuş bir evliliğin hakim kararı ile iptal edilmesi demektir.
Herhangi bir hukuki işlemin geçerlilik şartlarında eksiklik bulunma hali butlan olarak tanımlanır. Ayrıca burada vurgulamak gerekir ki mutlak butlan söz konusu olduğunda Cumhuriyet Savcısı tarafından resen dava açılabilir iken nisbi butlan söz konusu olduğunda Cumhuriyet Savcısının dava hakkı bulunmaz.
Mutlak butlan nedir? Yapılan hukuki işlemin tamamen geçersiz sayılmasıdır.
Butlan ise; bir işlemin, konusuna ilişkin emredici hükümlere aykırı olması halidir. Eş söyleyişle, bir işlemin konusu; kanuna, ahlaka, adaba, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı ya da, imkânsız ise, bu işlem batıldır.
Bölüm x-MÜEYYİDE KAVRAMI
Müeyyide hukuk kuralının ihlaline tepki olarak gösterilir. Müeyyidenin özünde cebir vardır. Cebir kişinin yaşamına, sağlığına, özgürlüğüne, malvarlığına verilen zarardır. Hukuk kuralının ihlaline tepki olarak gösterilen bu cebir, hukuk düzeni tarafından öngörülmüş bir cebirdir.
Butlan asıl olarak hükümsüzlük, geçersizlik anlamı taşıyor olsa da iki farklı çeşidi vardır; mutlak mutlan ve nispi butlan şeklinde bilinirler. Butlanın oluşması kurucu unsurların eksikliği, zorunlu unsurların eksikliği gibi önemli sebepler neticesinde meydana gelir.
Mutlak butlan halini yargıç resen dikkate alır, herkes tarafından ileri sürülebilir, işlem, za- manla kendiliğinden ya da tarafların oluru ile düzeltilemez, kazanıl- mış hak niteliğine dönüşmez; nispî butlan durumu ise ilgilinin başvu- rusu üzerine incelenir, tarafların oluruyla düzeltilebilir.
Yokluk yaptırımı, idari işlemin kurucu unsurlarındaki ağır hukuka aykırılıklarda sözkonusu olmaktadır. Bununla kastedilen, o işlemin yok hükmünde sayılmasıdır.Yokluk, maddi ve hukuki yokluk olmak üzere iki farklı yokluk halini ifade eden dahageniş ve üst bir kavramdır.
Esnek hükümsüzlük görüşünde, hükümsüzlüğe neden olan hukuk kuralının anlam ve amacı esas alınır. Bu çerçeve içinde iki türlü hükümsüzlükten (esneklikten) söz edilir; Mutlak ve sınırlı esneklik. Mutlak esneklikte, ihlal edilen her normun anlam ve amacının nasıl bir yaptırım gerektirdiği araştırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri