Dirençler, elektrikli devrelerde akımı sınırlayarak belli bir değerde tutmaya yararlar. Bunun haricinde hassas devre elemanlarının üzerlerinden yüksek akım geçmesini önlerler, besleme gerilimini ve akımı bölmek için de kullanılırlar.
Dirençler, elektrik ve elektroniğin olmazsa olmazıdır. Gerilim ve akım kontrolünde başat rol oynayan dirençler, kontrollü çıkış sinyali gerektiren devrelerde kullanılır. Işık, sıcaklık, ısı gibi birçok sensörlerde de yine karşımıza dirençler çıkar.
Direnç değeri yüksek olursa içinden geçen akım değeri düşük olur. Bir devre de direnç olmadan sistemsel olarak kullanılması uygun değildir. Dirençler devredeki elemanların fazla yükünü üzerinden alır. Devrelerde kullanılan, devre elemanları belli bir voltaj aralığında çalışır.
Direnç, bir elektrik devresinde akım akışına karşı oluşan etkinin ölçümüdür. Direnç ohm olarak ölçülür ve Yunan alfabesindeki omega harfi (Ω) ile gösterilir. Ohm, adını gerilim, akım ve direnç arasındaki ilişkiyi inceleyen bir Alman fizikçi olan Georg Simon Ohm'dan (1784-1854) almıştır.
Özdeş piller ve dirençleri farklı ampullerle kurulan bir devrede direnci yüksek olan ampul daha az ışık verecektir. Ampulün direnci fazla olduğu zaman ohm kanununa göre üzerinden geçen akım miktarı azalacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Kilopat. Lamba parlaklığı, güç ile doğru orantılı ve direnç artarsa güç azalır bundan dolayı parlaklık da azalır.
Bir devrede gerilim sabit tutulursa , direnç azaltıldıkça akım da aynı oranda artar. Direncin artırılması da akımın aynı oranda düşmesine neden olacaktır. Ohm kanunu hem DC (doğru akım) hem de AC (dalgalı akım) devreleri için geçerlidir.
220 Ohm 1/4W Direnç 220R
Direnç; elektronik devrelerde akım sınırlama, gerilim bölme, hassas devre elemanlarını aşırı akıma karşı koruma işlevi gören en önemli devre elemanıdır.
Özetle kesit ile direnç ters orantılıdır. Özdirenç iletkenin iletkenlik kalitesini gösterir. İletkenin yapıldığı metalin özdirenç değeri küçük ise direnç küçük, özdirenç değeri büyük ise direnç değeri büyüktür.
Bu renklerin karşılık geldiği rakamlar yan yana konur ve çarpan rengi ile çarpılarak direncin değeri bulunur. Sayı değeri olarak kahverengi 1, Siyah 0 olduğuna göre sayı değeri 10, çarpan rengi olan 3. Renk kırmızı olduğuna göre çarpan değeri 100′dür. Bu durumda direncin değeri 10 x 100 = 1000 Ohm yani 1 Kohm'dur.
Direnç neden ölçülür? Bir devrenin veya bileşenin durumunu tespit etmek için. Direnç ne kadar yüksek olursa akım akışı o kadar düşük olur. Bunun tersi de geçerlidir.
Diğer bir ifadeyle, Akımın dirençsiz yolu tercih etmesine kısa devre denir. Şekilde K anahtarı kapatılırsa, akım dirençsiz yoldan gider. Dolayısıyla lambanın üzerinden giden akım artık lamba üzerinden gitmez ve lamba söner.
Direncin kelime anlamı, birşeye karşı gösterilen zorluktur. Devre elemanı olan dirençte devrede akıma karşı bir zorluk göstererek akım sınırlaması yapar. Elektrik enerjisi direnç üzerinde ısıya dönüşerek harcanır. Direncin birimi ''Ohm'' 'dur.
Seri devrelerde devre elemanları aynı hat üzerinde her elemanın çıkışı bir sonrakinin girişine bağlanacak şekildedir. Bütün elemanlar üzerinde aynı akım akar. Fakat devre elemanları üzerindeki gerilim farklı olabilir. Paralel devrelerde ise bütün elemanların girişleri de çıkışları da ortaktır.
Watt değeri, direncin ne kadar enerjiyi sürekli olarak işleyebileceğini belirtir. Bu nedenle, “wattlı” terimi bu dirençlerin yüksek enerji kapasitelerine sahip olduğunu vurgulamaktadır. Tel sarımlı yapısı, elektriksel direnci artırarak, devredeki akımın belirli bir seviyede kalmasını sağlar.
Direnç Ne İşe Yarar? Direnç, elektronik devrede sistemin akımını sınırlar ve onu belirli bir değerde tutar. Bunun yanı sıra hassas olan devre elamanlarının üzerinden yüksek akımlarını geçmesini engellemektedir. Beslenme gerilimi ve beslenme akımını da bölmek için kullanılır.
10 Kohm = 10,000 ohm, 2.2 Kohm = 2,200 ohm.
Ohm birimi, elektrik mühendisliği, elektronik, fizik ve diğer alanlarda sıkça kullanılır. Bir iletkenin iki ucu arasına 1 voltluk bir gerilim uygulandığında, bu iletkenden 1 amperlik akım geçerse bu iletkenin direnci 1 ohmdur.
1 Ohm direnç. 1/4 watt değerindedir. Hassasiyeti %1'dir. 10 adet gönderilmektedir. Renk şeritlerine göre direnç değerini hesaplamak için bu linkten yararlanabilirsiniz.
330R 1/4W Direnç (10 Adet) 330 Ohm.
Bu devreler için akım ve gerilim arasında faz farkı bulunmaz yani ϕ=0'dır. Dolayısıyla direnç üzerine düşen gerilimle kaynak gerilimi arasında da faz farkı bulunmaz. Şekil 1.9'da endüktif bir devre modeli görülmektedir. Bu devreler için akım ile gerilim arasında belirli bir faz farkı bulunur ve gerilim akımdan öndedir.
Bir iletkenden akacak olan akım o iletkene uygulanan gerilime ve iletkenin elektriksel direncine bağlıdır ve V=IR ile gösterilir. Yani bir iletkene uygulanan gerilim ne kadar artarsa o iletkenden geçecek olan akım değeri de o kadar büyümüş olur ki bu akımla gerilimin doğru orantılı olduğunu gösterir.
Elektronların negatif yönden pozitife doğru hareket ettiklerini biliyoruz. Elektronların bu şekilde hareket etmeleri elektrik akımı olarak isimlendirilmektedir. Ancak elektrik akımı pozitif kutuptan negatif kutba doğru ilerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri