BİR AY ÖNCEDEN YAZILI BAŞVURU ŞART. Bu haktan yararlanmak isteyen işçinin, bu haktan yararlanmasının başlayacağı tarihten en az 1 ay önce işverene yazılı olarak başvurması gerekir. İşçinin, eşinin çalıştığına dair belgeyi kısmi süreli çalışma talebine eklemesi zorunludur.
Tam zamanlı olarak çalışan bir işçinin kısmi süreli çalışmaya geçirilmesi ancak işçinin yazılı onayının alınması ile mümkündür. İş Yasası'nın 22. maddesi gereği işveren işçinin yazılı onayını almaksızın işçiyi tek taraflı olarak kısmi süreli çalışmaya geçiremez.
Bir çalışmanın kısmi süreli çalışma olarak kabul edilebilmesi için, haftalık çalışma süresinin en fazla normal haftalık çalışma süresinin 2/3'ü (30 saat) olması gerekir. İşçi, haftalık çalışma süresi 30 saati aşmamak kaydıyla haftanın 6 günü çalıştırılabilir.
İşverenin uygun bulması halinde birçok iş kolunda kısmi süreli çalışma hakkı verilebilir. Yasada, özel sağlık kuruluşlarında mesul müdür, sorumlu hekim, laboratuvar sorumlusu ve sağlık hizmetinden sayılan işler, sanayiden çalışılan işler, mevsimlik işler geçmektedir.
Haftalık çalışma süresi 45 saat, günlük çalışma süresi 7,5 saat olduğundan bir sözleşmenin kısmi süreli iş sözleşmesi olarak kabul edilebilmesi için haftalık çalışma süresinin 45 saatlik çalışma süresinin üçte ikisi veya bunun altı olan 30 saat ve altında olması gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar dilerse ay içinde 30 günden eksik kalan süreleri için isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyebilirler. Bu nitelikteki isteğe bağlı sigorta primleri 4/a kapsamında sigortalılık statüsü sayılmaktadır.
Çalıştırılan öğrencilerin çalışma süresi haftada en çok 15 saat, ayda en çok 40 saattir. Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrencilere bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek brüt ücret 2023 yılı için 44,48 TL'dir.
olacaktır. Kısmi süreli çalışan sigortalının ay içindeki prim gün sayısı 20 günden fazla olamaz.
Kısmi süreli çalışma bir diğer adıyla part-time çalışma, iş yerinde haftalık çalışma süresinin üçte ikisi oranında olan çalışma süresini ifade eder. Yasal olarak belirlenen haftalık tam çalışma süresi 45 saat iken, kısmi süreli çalışanlarda bu durum haftada en fazla 30 saat olarak belirlenmiştir.
İşyerlerinde kısmi zamanlı (part-time) olarak çalışan sigortalılar için düzenlenmiş olan yazılı sözleşmenin noterden tasdikli olması zorunlu değildir. Kısmi süreli çalışmalara ait İş sözleşmesi noterden onaysız ve yasal süresi dışında verilmiş ise, verildiği ay ve sonrası için hüküm ifade edecektir.
Belirli süreli sözleşmeler en fazla 1 kez yenilenebilir. Sözleşme ilk kez yapılırken onu geçerli kılan şartlar ne ise yenilenirken de aynı şartların varlığına dikkat edilmelidir. Aksi durumda belirsiz süreli olarak dikkate alınır.
Kısmi sigortada sigorta konusu menfaat ayrı ayrı tarihlerde aynı rizikoya karşı aynı süre için birden fazla sigortacı tarafından sigorta edilmiştir. Bu durumda her sigortacı taahhüt ettiği bedele kadar sorumludur. Sigorta bedeli sigorta değerini geçerse, sigorta değerini aşan kısım tarih sırası itibariyle geçersizdir.
Kısmi zamanlı öğrenciler (çalıştıkları birim tarafından uygun görülen program çerçevesinde) günde 3 ilâ 5 saat, haftalık ise en fazla 15 saat çalıştırılabilir.
İş Kanunu'nun 63. maddesine göre, genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Bir çalışmanın kısmi süreli çalışma olarak kabul edilebilmesi için, haftalık çalışma süresinin en fazla normal haftalık çalışma süresinin 2/3'ü (30 saat) olması esastır.
Part-Time (Kısmî süreli) çalışan sigortalıların ay içinde çalıştığı toplam sürenin (saat) 7,5 'a bölünmesiyle, ayda kaç gün sigortalı olacağı hesaplanır. 7,5 saatin altındaki çalışmalarda 1 güne tamamlanır.
Olağan koşullarda yarım çalışmanın analık izninin ardından başlaması gerekmektedir. Çünkü işçinin yarım çalışma yapabileceği ve yarım çalışma ödeneği alabileceği süre, analık izninin bittiği tarihi takip eden gün başlar.
Part time çalışma süresi, tam zamanlı çalışanın haftalık çalışma süresinin 2/3'dir. İş Kanunu'na göre haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir, haftada 30 saatten az çalışan işçiler part time yani kısmi süreli çalışan olarak kabul edilmektedir.
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilere fazla sürelerle çalışma da yaptırılamaz. Fazla Çalışma Yaptırılacak İşçinin Onayı Madde 9 —Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekir.
İşçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince geçen her tam yıl için 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeniyor. Örnek olayda, kıdem tazminatına esas kıdem (çalışma süresi) olarak tam ve kısmi süreli çalışma süreleri toplamının (15+10)= 25 yılın dikkate alınması gerekiyor.
Böylece 2023 yılı için asgari ücretli bir çalışanın saatlik ücretine ulaşılır. Yani 2023 yılı için saatlik asgari brüt ücret 59,62 TL'dir. Aynı çalışanın 2023 fazla mesai ücreti ise 89,43 TL'dir. Ancak bu tutar sadece asgari ücret için geçerlidir.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücret 11.402,32 Türk Lirasıdır. Yine part time aylık çalışma süresini 120 saat olarak kabul ederek hesaplamamıza başlayacağız. Yarı zamanlı çalışmada her 7.5 saatlik mesai 1 güne tekabül eder.
Normalde 2022'ye kadar asgari ücretin içinde AGİ de varken, 2022 yılında AGİ kaldırıldı. Çünkü işçiden artık gelir vergisi ve damga vergisi kesilmeyecek. Böyle olunca, yukarıda açıklanan Yargıtay kararlarının da bir anlamı kalmadı. Buna göre asgari ücretlinin net saatlik ücreti de 11.402,32/225 = 50,68 TL'dir.
Kısmi süreli çalışmalarda çalışılan ay 28, 29 veya 31 gün çekebilmektedir. Burada borçlanma tutarı hesaplanırken bu ay içindeki fiili gün sayısından ay içindeki toplam çalışma gün sayısı çıkartılır ve parmak hesabı yapılarak geriye kalan fiili gün bazında borçlanma tutarı hesaplanır.
Kısmî süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir. Kısmi çalışma, 4857 sayılı İş Kanunun kabulüyle yasal bir nitelik kazandı.
İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre EYT kapsamında olup da primi yetmeyenler kısmi emeklilik hakkından yararlanabilir. Kısmi emeklilikte 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Bunun için yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını buluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri