STAMARIL, Sarı Humma olarak adlandırılan ciddi, bulaşıcı hastalıktan korunmak için kullanılan bir aşıdır. Sarı humma dünyanın belli bölgelerinde görülmektedir. İnsanlara, enfekte sivri sineklerin ısırığıyla bulaşıp, yayılmaktadır.
Sarıhumma aşınızı yalnızca Genel Müdürlüğümüz Seyahat Sağlığı Merkezlerinde yaptırabilirsiniz. Uluslararası Aşı Sertifikası düzenleme yetkisi yalnızca Genel Müdürlüğümüz Seyahat Sağlığı Merkezlerinin yetkisindedir. Mevcut sağlık durumunuza göre seyahat etmenizde sakınca olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Sarıhumma aşısı zayıflatılmış canlı virüs içeren canlı bir aşıdır. Tek bir enjeksiyon olarak uygulanır. Bir doz çoğu insan için ömür boyu koruma sağlar. laboratuvar personeli.
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Aşının yapılmaması gereken durumlar:
Bağışıklık sistemi yetmeziği olanlar: HIV pozitif hastalar, kemoterapi ve radyoterapi alan hastalar gibi. Aşı komponentlerine karşı allerjisi olanlar. Yumurta allerjisi olanlar. Daha önce Sarıhumma aşısına bağlı ciddi alerjik reaksiyon geçiren kişilere.
İlgili 40 soru bulundu
Güney Amerika'da ise Arjantin, Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Fransız Guyanası, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Surinam, Trinidad Tobago, Venezuela seyahat öncesi sarıhumma aşısı yaptırılması gereken ülkeler.
Hac ve Umre ziyaretine gidecek kişilere meningokok, çocuk felci ve kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşılarının uygulanması önerilmektedir. Meningokok aşısı uygulaması: Meningokokal hastalık, Neisseria meningitidis isimli bakteri tarafından oluşturulan, ölüm ile sonuçlanabilen ciddi bir hastalıktır.
Covid aşısı: ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarının üçüncü dozu için onay verdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bağışıklık sistemleri zayıf kişilere uygulanmak üzere Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarının takviye dozu için onay verdi.
Türkiye Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü oluşturduğu Seyahat Bağlık Birimi ile riskli ülkelere uçacak yolcular korunabilmesi için gerekli bilgileri web sitesi aracılığı ile sunarken ücretsiz olarak aşı yapıp, hap dağıtıyor.
Önerilen Aşı ve İlaçlar. Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Seyahat Sağlığı Merkezleri'ne başvurmak gerekiyor
Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'ne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezleri'nde ücretsiz olarak aşılar yapılıyor ve koruyucu ilaçlar veriliyor.
Suçiçeği, hepatit A, hepatit B, menenjit, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, boğmaca, pnömokokal zatürre, çocuk felci, difteri, tetanoz, kuduz, meningokok, grip hastalıkları, bazı viral bağırsak enfeksiyonları, aşılarla önlenebiliyor.
Bebeklerde ilk dozu doğumda ilk 72 saat tercihan 24 saat içinde uygulanmalıdır.1. ayın sonunda 2. doz ve 6. ayın sonunda da 3. dozu uygulanır.
Ülkemizde çocukluk dönemi aşı takviminde 13 hastalığa karşı rutin aşı uygulaması yapılmaktadır. Bunlar; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, H. influenzae tip b, tüberküloz, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği ve pnömokoktur(zatürre).
Bu koruma aşının yapıldığı kişinin hayatı boyunca devam eder; ve. Sarıhumma aşı sertifikasının geçerliliği, aşının uygulandığı tarihin 10 gün sonrasında başlayarak aşı olan kişinin hayatı boyunca sürer.
Tanzanya seyahatiniz için de sarı humma aşısı zorunluluğu olmamakla birlikte Kenya - Tanzanya geçişlerinde 2 ülke için de aşı zorunluluğu bulunmakta ve sarı humma aşı karnesi sorulmaktadır. Güney Afrika seyahatiniz için herhangi bir aşı zorunluluğu bulunmamaktadır.
Sağlık pasaportunu nasıl alabilirim? e-Nabız sistemine giriş yaparak COVID-19 menüsünde yer alan AB Uyumlu Sağlık Pasaportu alanından aşı, test ve bağışıklık sertifikanızı oluşturabilirsiniz.
T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen aşılar, aşılama hizmeti sunulan sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Ülkemizde doğan her çocuğa, Hepatit A aşısı “Çocukluk Çağı Aşılama Programı” dahilinde ücretsiz uygulanmaktadır. Aşı şemasında toplam 2 doz aşı uygulanmaktadır. İlk doz 18.ayda ikinci doz en az 6 ay sonra olmak üzere 24.ayda uygulanmaktadır.
EMA'nın onaylamadığı aşıları kullanan AB ülkeleri:
Slovakya, Rusya'nın geliştirdiği Sputnik V aşısının siparişini verdi. Ülke, Pfizer/BioNTech aşısı da kullanıyor. Çekya, Sputnik V aşısının siparişini verdi. Bu ülke ayrıca Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech aşılarını kullanıyor.
Acil durum prosedürleri ile birlikte ilk denemeleri tamamlanan aşılar birçok ülkede uygulanmaya başlanmıştır. Ülkemizde Covid-19 aşısı olarak uygulaması başlatılan ilk aşı ise Çinli bilim insanları tarafından geliştirilen Sinovac-Coronavac aşısıdır.
Toplumsal aşılama programına dahil edilen aşılardan biri de halk arasında Alman aşısı olarak da bilinen Pfizer/BioNTech mRNA aşısı.
Tur şirketlerinin açıklamalarına göre 2024 yılında umre fiyatları 31.000,00 TL – 70.000,00 TL arasında olması bekleniyor. 2023 yılı için ortalama olarak umre ziyareti 1.250 ila 5.000 dolar arasında değişmektedir.
Diyanet, okulların ara tatilinde 0-24 ay bebekler dahil öğrenci, öğretmen ve velileri umreye götürmek için kredi kartına 3 taksitle tur düzenliyor. 0-2 yaş bebekler 8 bin 430 lira, 3-6 yaş umre ücreti 16 bin 368 liradan başlıyor. 25 öğrenci bulan öğretmene bedava...
Türkiye'nin, Suudi Arabistan'a hac ya da diğer nedenlerle seyahat edenlere bu aşıları ücretsiz yapan tek ülke olduğunu vurgulayan Hatipoğlu, şu bilgileri aktardı: "Bu aşılardan yaş grubuna uygun olanlar tercih ediliyor. Hiç bir hacı adayımızı aşısız bırakmıyoruz. Her iki aşı da koruyabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri