Bu noktada yapılması gereken şey 4-5 dakikalık rölanti süreleri yerine emniyet kemerini takabileceğiniz süre kadar bekleme yapmanız. Bu da marşa bastıktan sonra yaklaşık 5-10 saniyelik bir bekleme süresine denk geliyor. Bu sayede motordaki akışkanların gerekli birimlere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir).
SOĞUK HAVADA ARABA MOTORUNUN ISINMASINI BEKLEMEK. Kış aylarında soğuyan havalarla birlikte sürücüler aracı çalıştırmadan hemen önce birtakım yöntemlere başvurur. Bu yöntemlerden en bilineni ve eskisi gece boyunca soğuyan motorun ısınması için kontağı çevirdikten sonra 4-5 dakika kadar aracı rölantide bekletmektir.
Buji ışığı söndükten sonra kontak anahtarı çevrilerek araç çalıştırılabilir. Araba çalıştırıldıktan hemen sonra hareket edilmemeli motorun ısınması için 1 ila 1,5 dakika kadar motor rölantide çalıştırılmalıdır.
Araç brandası, aracınızı soğuk havanın neden olabileceği donma, çatlamalar ve oksidasyon gibi zararlardan korur. Soğuk havalarda aracınıza binmeden önce kar ve buzları temizlemek ve çözmek zaman alabilir. Araç brandasını kullanarak, bu süreci hızlandırabilir ve aracınıza daha hızlı erişim sağlayabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Antifriz, 0 derece ve altında radyatör suyuna katılarak suyun donmasını önleyen kimyasal madde. Antifriz daha çok otomobil motorlarında kullanılır. Antifriz radyatörü ve soğutma sistemini pas ve korozyondan korumak amacıyla da kullanılmaktadır.
Otomobil uzmanları ise üreticilerin aksine aracınızı kışın sürmeye başlamadan önce 30 saniye kadar ısıtmanızı ve devam etmenizi tavsiye ediyor. Aynı zamanda “motor ilerledikçe daha hızlı ısınır” da deniyor. Tabii ki aracınızı çalıştırdığınız zamanlarda motor daha tam ısınmadan agresif kullanımlardan kaçınmanız gerek.
Aracı sabah soğuklarında çalıştırırken maksimum 3 dakika boyunca rölantide çalıştırmalı ve aralıklarla gaza basılmalıdır. Soğuk havalarda aracınızı her gün kullanmıyorsanız, hareket etmeseniz dahi aracınız park halindeyken bu şekilde ara ara çalıştırma yapmanız gerekmektedir.
Motoru aşırı ısınmış bir aracın hararet göstergesi ikaz verir ve aracın motor bölümünden, bazen de su haznesinden buhar çıkar. Bu durumda araç seyir halindeyse hemen güvenli bir yere çekilmeli ve motor durdurulmalı, motorun soğuması beklenmelidir.
Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu yaz aylarında, aracı haftada bir çalıştırmak yeterlidir. İlkbahar ve sonbaharda, havanın durumuna bağlı olarak bu sıklığı artırabilirsiniz. Kış aylarında ise aracı en azından 2-3 günde bir çalıştırmak şarttır.
Soğuk havalarda marşa basıldığında motor, kalınlaşmış motor yağının direnciyle karşılaşır. Bu yüzden motor hemen çalışmaz. Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden sorusunun diğer bir yanıtı akü olabilir. Araba aküleri, kimyasal reaksiyonun soğuk havalarda daha yavaş olması nedeniyle daha az elektrik akımı üretir.
Aracınızın motoruna soğuk havaların zorluklarından korunmak için antifiriz ekleyin. Aracınızın motorunun soğutma suyuna ilave edeceğiniz antifiriz aracınızı eksi derecelere kadar inen hava koşullarında da koruyacaktır.
Motosikletin özellikle kış günlerinde neden çalışmadığı veya zor çalıştığı sıklıkla araştırılır. Bu durumun temel nedeni ise soğuk havanın yağ viskozitesini artırması olarak açıklanabilir. Viskozite olarak adlandırılan direnç, bir sıvının akmaya karşı iç direnç göstermesini temsil eder.
Benzinli motorlar daha çabuk ve daha fazla ısınır. Dizel motor o kadar fazla ısınmaz, sıcak havayıda pek sevmezler zaten. Benzinli araç daha çabuk ısınır.Benzini ateşle çabucak tutuşturabilirsin ama mazot kolay parlamaz.
Ancak aslında bunun tam tersi söz konusudur: Motorun saatlerce rölantide çalıştırılması motor için mutlak derecede zararlıdır! Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Sıcak motora su tutulmaz, ılık motora da su tutulmaz, tazyikli suda sıcak veya soğukken tutulmaz.
1- Motorun daha çabuk ısınması için kaloriferden sıcak hava talep etmemeniz gerekir. Böylece motor daha çabuk ısınır. Ancak bazı markalarda (Bkz. Volvo) egzoz manifoldunun üstüne bir sac muhafaza koymuş, ısınan egzoz manifoldunun çevresindeki ısıttığı havayı hava filtresinin oraya gönderiyor.
Benzin, LPG veya Dizel araçlarda motor ısınmadan hareket edildiği zaman pistonlar aşınır. Özellikle çok soğuk havalarda motor mutlaka ısıtılmalıdır. Piston kolunun zarar görmemesi için motor ısındıktan sonra hareket edilmesi gerekir.
Aracınızın motorunu mutlaka ısıtın, bunun için en az 30 saniye rölantide aracınızı çalıştırmanız yeterli olacaktır. Motorunuz soğukken aracı yüksek devirde kullanmayın. Motor soğukken aracın yüksek devirde olması, yüksek basınç oluşmasına neden olur ve bu durum turbo türbinlerine zarar verebilir.
Bu nedenle güneş gören yerlere park edilen arabalar daha hızlı ısındığı için kolay bir şekilde çalışır. Tam kuzeyde kalmış olan bir araç, soğuğu iyice çekerek donar ve çalışması zorlaşır. Bu nedenle otomobil motorlarının kuzeye değil, güneye dönük şekilde park edilmesi gerekir.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
Dizel araçların çalışma prensibi benzinli araçlara göre daha farklı işlemektedir. Bu yüzden soğuk havalarda dizel aracınızı çalıştırma işleminden önce antifrizi,kışlık yağı var ise kontağı açıp ısıtma buji ışığının sönmesini beklemelisiniz bu sayede aracınız daha kolay çalışacaktır.
Motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerin motor parçaları eski olduğu için rodaj süresi daha fazladır. Eski araçlarda rodaj süresi 3 bin – 4 bin km iken yeni araçlarda bu süre 1.000 km altındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri