Maneviyat, dini inançları da içine alan ancak dini inançlardan daha geniş bir kavram olarak; insanın kendi iç dünyasını anlamlandırmasının dışında diğer insanlarla, evrenle, Allah'la-Tanrı'yla olan ilişkilerini kapsayan bir kavramdır.
Din ve maneviyat aynı kavramlardır.
1.) Bakıma muhtaç kişinin, hayatın anlamını ve amacını bulmasında yardımcı olmak. 2.) Hayatını gözden geçirebilmesi için cesaret verici telkinlerde bulunmak. 3.) Sabırla ve dikkatle dinlemek. 4.) Kişinin, inanç ihtiyaçlarını desteklemek ve ibadetlerini yerine getirmede yardımcı olmak.
Kişinin iç dünyasıyla ilgili her şey maneviyat olarak nitelendirilir. Maddiyat kelimesi ile zıt anlamlı olan bu sözcük, duygu ve düşünceleri de kapsayan geniş bir kavramdır. Tasavvufta ise maneviyat kavramı zahiri değil batıni, aşikar değil mahrem olan şeylerin karşılığı olarak kullanılır.
İlgili 19 soru bulundu
Maneviyat, zeka ile aynı şey değildir. Zeka, bir kişinin akıl yürütme, öğrenme, problem çözme ve bilgiyi kullanabilme yeteneğini ifade ederken, maneviyat, bir kişinin içsel değerleri, inançları ve dünya görüşüne bağlı olarak yaşama anlam ve amaç kazandırabilme kapasitesini ifade eder.
Çeşitli kavramlar ve olgular, maddi ve manevi olarak ikiye ayrılır. Gözle görülebilen, tüm somut varlıklar maddidir. Örneğin: Ev, araba, apartman... Beş duyu ile algılanmayan şeyler, duygular ve erdem, dostluk gibi soyut kavramlar ise manevi olarak nitelendirilir.
Artık o insanın birinci derecede önem verdiği şey, dünyası olur. Bunun için her gün bir miktar da olsa maneviyatınızı güçlendirecek Kur'an, tefsir, hadis gibi imanı eserler okumak, dini sohbetlere katılmak, bu konuda birilerine bir şey anlatmak veya dinlemek maneviyatınızı besleyecektir.
Maneviyat, tinsellik (ruh) ve spiritüalite ile eş anlamlıdır. Maneviyat, dini inançları da içine alan ancak dini inançlardan daha geniş bir kavram olarak; insanın kendi iç dünyasını anlamlandırmasının dışında diğer insanlarla, evrenle, Allah'la-Tanrı'yla olan ilişkilerini kapsayan bir kavramdır.
Manevi terapi, bir kişinin zihinsel, duygusal veya ruhsal sorunlarını ele almak için manevi bir yaklaşım kullanarak yapılan bir tür terapidir. Manevi terapi, bireylerin yaşamlarındaki anlam ve amaç arayışlarını keşfetmelerine ve manevi inançlarını kullanarak zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmayı hedefler.
Maneviyatın önemi, kişinin yaşamında anlam, amaç ve huzur bulmasına yardımcı olmasıyla ilgilidir. Maneviyat, bireyin içsel dünyasını keşfetmesine, kendini tanımasına, değerlerini ve inançlarını belirlemesine ve bu değerleri hayatında uygulamasına olanak tanır.
Manevi zekâ insan beyninin ve psişesinin içsel, fıtrî bir yeteneğidir ve en derin kaynaklarını evrenin kalbinden çekip çıkarmaktadır. Bu milyonlarca yıl içinde gelişen ve beynin problemlerin çözümünde anlam bulmasını ve anlamı kullanmasını sağlayan bir yetenektir (Zohar ve Marshall, 2014).
Maneviyat (spirituality) kelimesi, bir kişinin içsel olarak anlam ve amaç arayışı ile birlikte kendisi, ailesi ve başkalarıyla olan ilişkileri, aradığı bir dizi iç deneyim ve duygu olarak tanımlanır.
Din psikologları spiritüalizmin ana düşüncesinin maneviyata yönelme olarak da tanımlar. Onlara göre spiritüalizm bencillikten tamamen uzak, materyalist olmayan bir düşüncenin merkezinde olmaktır. Transpersonel psikologlar da Spiritüalizm'i, tek bir gerçeğin olduğunu algılama ve ruhsal gerçekliği bilme olarak tanımlar.
Bunlar; İdeolojik (inanç), uygulama (ibadet), duygusal (tecrübi), bilgi (ideolojik) ve etki boyutlarıdır. İnanan bireyin aşkın varlıkla olan bireysel ilişkisini ifade eden maneviyat, dindarlığın duygusal boyutunda yaşanan bir deneyimdir.
Manevi iyilik hali, bireyin manevi olarak önem verdiği ilahi değerlerin, toplum ve kendisi ile tutarlı ve dengeli bir bütünleşme içerisinde olması anlamında kullanılan bir kavramdır.
Fizik, düşünce ve ahlak yönünden bir etki yapabilme veya bir etkiye direnebilme yeteneği, kuvvet.
Manevi destek, bir kişinin zihinsel, duygusal veya ruhsal ihtiyaçlarını karşılamak için başka bir kişinin sağladığı yardım veya desteği ifade eder. Manevi destek, bir kişinin zor zamanlarda güçlü kalmalarına, umutlarını korumalarına ve hayatlarındaki sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olabilir.
MANEVİ HALLER
Manevi ve hakiki keramet ki bunlar; ilimde, irfanda, ahlakta, ibadette, taatte, amelde, edepte, insanlıkta ve adamlıkta gösterilen üstün meziyetler, hasletler ve faziletlerdir. Kısacası en büyük keramet, kişinin kötü huyları bırakıp iyi ve güzel ahlak sahibi olmasıdır.
2- Manevî Fakirlik:
Kulun kendinde varlık görmemesi, herşeyi Hakk'a irca etmesi, şahsının, amelinin, hal ve makamının Allah'ın lütfu olduğunu kabul etmesidir. Kur'an'daki: “Ey insanlar, siz Allah'a karşı fakir; yani muhtaçsınız.
Tasavvufa göre maneviyat, görünmez olandır. Bir kişinin maneviyatının mertebesi, zahiri göstergelerle, örneğin eğitimiyle, giyimiyle, kaç müridi olduğuyla vs. ölçülemez. Dahası, maneviyat mutlaka gizli kalmalıdır. Çünkü maneviyat gösterilmeye çalışıldığında kendinden bir şeyler kaybeder.
En derin sırlarını anlatıp, her şeyi danışabildiğin, normal arkadaştan daha fazlası olan sevgi yüklü kişi demek. Yani "manevi dost" denilen kişi. Galce kökenli.
Cevap: Manevî huzur, Allah'ı anmanın, O'nun emirlerini yerine getirmenin ve aklî mekanizmaları kullanarak tefekkür etmenin sonucunda inanan insanın kalbinde meydana gelen bir rahatlıktır.
Yani herhangi bir durum ya da olay karşısında kendi yararına olan durumu abartarak düşünen kişiler şekilde de anlatılabilir. Başkasının ne yaşadığını ya da zarara uğrayıp uğramadığını düşünmeden kendi çıkarını düşünen kişiler olarak ifade edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri