Stres aşırı terlemeyi tetikliyor Tiroit bezlerinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezlerinden kaynaklanan bazı hastalıklar, şişmanlık, menopoz, ağır psikiyatrik hastalıklar ve bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar aşırı terlemeye yol açabilmektedir.
Yaz mevsiminde vücudumuz çok ısındığından, bu ısınmayı en aza indirmek amacıyla terleme miktarı da maksimum olur. Kış mevsiminde ise hava zaten soğuk olduğundan, vücut ısısını koruyabilmek için terleme miktarı da minimum olur.
Soğuk hava koşullarında terlemek, öncelikle vücudun doğal soğutma mekanizmasının bir sonucudur. Soğuk koşullarda bile vücudunuz yaklaşık 37°C (98,6°F) civarında bir sıcaklıkta kalma çabası içindedir. Fiziksel aktiviteye katıldığınızda veya kalın giysiler giydiğinizde vücudunuz ısınır.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Durduk yere terlemek, şeker, tansiyon, kanama, kalp krizi, sıcak çarpması, nörolojik hastalıklar ve çeşitli psikiyatrik hastalıkların belirtisidir. Aynı zamanda baharatlı yiyeceklerin fazla tüketimine, aşırı alkollü içecek içmeye ve kafeine bağlı olarak da görülebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Terlemenin aşırı ve gereksiz olduğu durumlara, patolojik terleme denir. Altta yatan odak bir rahatsızlık olabilir. Terleme, kilo kaybı, ateş, çarpıntı, nefes darlığı veya göğüs ağrısı ile birlikte ise ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda hekime başvurulması önerilir.
Aşırı terleme, vücutta bazı durumlara (enfeksiyon hastalıkları, kanser, diyabet, hipertiroidi, kalp hastalıkları, menopoz, obezite, bazı ilaçlar vs...) ikincil olarak görülebilir. Kişi, daha önce olmayan bir aşırı terleme durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Kanser: Daha düşük bir olasılık olmakla beraber, aşırı terleme durumunda vücudun kanser hücreleriyle savaşıyor olması da mümkündür. Bu durumda kanser ilerledikçe terleme miktarı da artabilir. Vücutta istilacılarla savaşan akyuvarların artmasına neden olan lösemi gibi kanser türlerinde aşırı terlemeye sıkça rastlanır.
Aşırı terleme sorunu yaşayan kişilere öncelikle aşırı terlemenin tipine (genel veya bölgesel) göre ve altta yatan hastalıklara yönelik kan testleri yapılır. Hiperhidroz tanısında en sık kullanılan test nişasta-iyot testidir. Bu testte önce terleyen bölgelere tentürdiyot sürülür ve kuruması beklenir.
Sinir sisteminin ve kasların çalışabilmesi açısından önemli görevlere sahip olan D vitamini eksikliği ile birlikte kişide, yorgunluk, halsizlik, kemik ağrıları, ishal, aşırı terleme gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Gece terlemesi sıcağa bağlı olarak gelişebileceği gibi enfeksiyon, hormonal sorunlar, reflü, uyku apnesi, kanser, şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, menopoz, stres bozukluğu veya alkol kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerin genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmaz.
korku, heyecan anlarında birden terlemek.
Psikolojik el terlemesi tipik belirtiler arasındadır. Diğer bölgelere göre baskın bir şekilde öne çıkar. Ekrin bezin hakimiyetinde olan eller korku, heyecan ve endişe duyulduğu anda sempatik sinir sistemiyle devreye girer. Böylece el terlemesinin psikolojik nedenleri avuç içinde yoğun bir ıslaklık hissi oluşturur.
Aşırı terleme, dehidrasyona, tuz dengesizliğine ve cilt tahrişine yol açabilir. Özellikle aşırı sıcak havalarda ve yoğun egzersiz sırasında yeterli miktarda su tüketmek, dehidrasyon riskini azaltmak için önemlidir. Terlemenin faydaları ve zararları arasında bir denge olduğu unutulmamalıdır.
Peki aşırı terleme için hangi doktora gidilir? Terleme yaşayan kişiler ilk aşamada dermatolojiye başvurabilir. Ancak aşırı terleme ve gece terlemesi yaşayan kişilerin göğüs cerrahisine başvurması ve tedaviye başlanıp gerekirse cerrahi tedaviye başvurulması gerekir.
Lösemide (kan kanserinde) gece terlemesine ne sebep olur? Lösemide, vücut yeterli bağışıklık hücresi üretemediği için enfeksiyon gelişme riski artar. Enfeksiyon varlığında vücut, mikroplara karşı savaşmaya yardımcı olmak için sıcaklığını artırarak hem ateşe hem de gece terlemesine neden olur.
Akciğer rahatsızlıklarına bağlı nefes darlığı bir terleme nedenidir.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
Sıcak basmaları ve terleme, hormonal dalgalanmalar, çevresel faktörler, stres, diyet, sigara içme, ilaçlar ve temel tıbbi durumlar gibi çeşitli faktörler nedeniyle tetiklenebilir.
Yüzün aşırı terlemesi, aşırı terlemenin bir işaretidir. Kendine güven kaybı, başkalarından çekinme ve izolasyon gibi ciddi psikolojik sonuçları olabilir. Stres terlemeyi tetiklediği için, böylece gerçek bir kısır döngü başlar.
Erkeklerde Gece Terlemesi Neden Olur? Gece uyurken terlemek hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir durumdur. Tıpkı kadınlarda menopoz dönemi olduğu gibi erkeklerde de andropoz dönemi görülür. Bu dönemde testosteron üretimi azaldığı için geceleri terleme yaşanır.
Duş aldıktan sonra vücuttaki gözenekler açılır ve bu gözenekler sayesinde ter vücuttan atılabilir. Bu nedenle sık sık duş almaya özen gösterin. Duştan sonra mutlaka koltuk altı deodorantı kullanarak terlemeye karşı önlem alabilir ve koltuk altlarının kuru kalmasını sağlayabilirsiniz.
Driclor aşırı terlemeyi önlemeye yardımcı olmak için karşı özel olarak geliştirilmiş etkili bir roll on antiperspiranttır. Driclor aşırı terleme (hiperhidroz) görülen ve normal koşullarda dahi aşırı terleyen insanlar için kullanılabilir.
Aşırı terleme sorunu daha çok koltuk altı bölgesinde yaşanmakla birlikte ayaklarda da ortaya çıkabilmektedir. İçerisine adaçayı, papatya, kekik ve deniz tuzu attığınız ılık suda ayaklarınızı dinlendirerek, terleme probleminin yarattığı rahatsızlıkları hafifletebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri