Çimento su ile tepkimeye girerek hamur kıvamını alır ve yapıştırmada kullanılan bir malzemedir. Nem olmayan, kuru yerde saklanmalıdır. Saklanırken su ile teması durumunda tepkimeye gireceği için su ile temasının olmaması gereklidir.
Çimento torbaları alttan ve yanlarından su almayacak şekilde üstü kapalı olarak, ilk giren çimentoların ilk olarak çıkabileceği bir düzende ve üst üste 6 torbadan fazla olmayacak şekilde saklanmalıdır.
ÇİMENTO RUTUBETSİZ VE KAPALI BİR ORTAMDA ZEMİN İLE TEMAS ETMEYECEK ŞEKİLDE DEPOLANMALIDIR. ÇİMENTO ÜRETİM TARİHİNDEN İTİBAREN 3 AY İÇERİSİNDE TÜKETİLMELİDİR. BU NEDELE “İLK GELEN İLK GİDER” PRENSİBİ İLE SÜRKÜLASYON YAPILMALIDIR.
Çimento üretim tarihinden itibaren 3 ay içerisinde tüketilmelidir.
Betonun donmaması için soğuk havalarda düşük su/çimento oranına sahip betonlar üretilmelidir. Üretilecek olan düşük kıvamlı beton <10 cm olmalıdır. Çimento dozajının yüksek olması da betonun donmamasını sağlamaktadır. C3S miktarı yüksek çimento kullanılması betonun donmasına engel olmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Soğuk havalarda beton dökümünde dikkate alınması gereken noktalara uyulmasında yarar vardır. Mümkünse çelik kalıp yerine ahşap kalıp kullanılmalı, taze beton sıcaklığı en az +5¡C olmalı ve bu sıcaklık birkaç gün muhafaza edilmelidir. Katkılı çimento kullanımından ziyade portland çimentoları tercih edilmelidir.
Toz halinde çimento sanılanın aksine, uzun ömürlü değildir. Üretilmesinden itibaren çimentolar 3 ay içerisinde tüketilmelidir. Çimentonun dayanımı zamana bağlı olarak düşmektedir, dolayısıyla tarihi geçmiş ya da kullanılana kadar son kullanma tarihinin geçme ihtimali olan çimentoların satın alınmaması gerekmektedir.
Nem olmayan, kuru yerde saklanmalıdır. Saklanırken su ile teması durumunda tepkimeye gireceği için su ile temasının olmaması gereklidir.
Bunun başlıca sebebi; beton içerisindeki çimento ve agreganın 900 derece civarında bozulmaya uğrarken kalker yapısının 600 derece sıcaklıkta düzensiz yapısıyla bozulmaya uğramasıdır. Ancak bu düzensiz yapı, boşluklu bir yapı oluşmasına sebep olur.
Çimento Üretim Tarihi
Çimento üretildikten sonra 3 ay içerisinde kullanılmalıdır. Çimentonun gücü zamanla azalır, bu nedenle yaşlandıkça parçalanma olasılığı artar. Bu nedenle son kullanma tarihi geçmişse veya kullanımdan önce bitme ihtimali varsa satın alınmamalıdır.
Kullanım sırasında taşlaşmaya başlamış veya taşlaşmış olduğu görülen çimentolar ise kullanılmayacaktır.
Donmuş çimentoyu temizlemek için sıcak su kullanabilirsiniz. Sıcak su, çimentonun erimesine yardımcı olur.
Beton elde edebilmek için, çimento ve su birleştirilir birleştirilmez, her bileşen su ile ayrı ayrı reaksiyona girer. Hidratasyon sonunda her anabileşen tarafından değişik hidratasyon ürünleri oluşur. Bu reaksiyonların etkisiyle çimento hamuru katılaşır (priz alır) ve sertleşir (dayanım kazanır).
Big bag içerisindeki çimento pnömatik taşıma sistemi ile taşınır. Çimento uzun mesafelere vakum veya hava basıncı ile aktarılabilmektedir. Silo, konteyner, mikser gibi çeşitli cihazlara boru hatları aracılığıyla aktarılmaktadır.
Ayni kaynak donmuş ve etkisini yitirmiş çimentolar damı veya kolonları dökülecek olan yapımı sürmekte olan binalarda mikserler içerisinde götürülüp taze çimentolar ile karıştırılmak suretiyle yeniden kullanılıyor.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Beton plastik halde iken beton sıcaklığı – 4°C' nin altına düştüğünde beton donma tehlikesi ile karşılaşır. Eğer donma gerçekleşirse beton dayanımı en az % 50 oranında azalır ve beton dayanıklılığı (durabilite) olumsuz şekilde etkilenir.
Bu nedenle kışın ortasında beton dökülmesinden kaçınılmalıdır. Ayarlama sırasında gerçekleşen kimyasal işlem düşük sıcaklıklarda yavaşlar ve -10 ° C'de tamamen durur. Ek olarak, betonun 5 ° C'de kürlenmesi 20 ° C'nin iki katı kadar, yani yaklaşık 60 gün sürer. Beton dondan korunmalıdır.
Hava sıcaklığının düşük olması hidratasyonu yavaşlatacak, buna bağlı olarakta beton yavaş dayanım kazanacaktır. şayet havanın sıcaklığı fazla ise bu durumda da buharlaşma olacak ve hidratasyon için gerekli olan su miktarında azalma olacaktır. Havanın rüzgarlı olmasıda buharlaşmayı arttıracaktır.
Normal Portland Çimentosunun (OPC) bazı nedenlerden dolayı yüksek ısıda kullanımı sınırlıdır. Hidratasyonunu tamamlamış Portland Çimentosunun büyük bir kısmını oluşturan Ca(OH)2 500˚C'de dehidrate olarak CaO'ya dönüşür. Yaklaşık 1000˚C'ye kadar kullanılan betonlar ısı dirençli olarak kabul edilir.
Çimentonun hidratasyonu için yeterli su ve sıcaklık gereklidir. Eğer bu koşullar sağlanamazsa betonda dayanım ve dayanıklılık kaybı oluşur. Betonun bu kayıpları yaşamaması ve hidratasyona devam etmesi içinse bakıma ihtiyacı vardır. Bu işlemlere beton kürü veya betonun bakımı denir.
Çakıl taşı, kum, briket, beton veya tuğla tarzı mineral yapıları birbirleri ile yapıştırmak için kullanılan çimento, uygun koşullarda sağlanmadı takdirde bozulmaktadır.
Beyaz Portland Çimentosu, hızlı priz, yüksek erken mukavemet, estetik görünüm gibi özelliklerinin yanı sıra durabilite avantajı, alkali-silika reaksiyonlarına karşı direnç ve uzun kullanım ömrü ile yüksek performanslı çimentolar arasında yer alır.
Çimento hammaddesinde bulunan krom, demir, nikel gibi oksitler çimentoya rengini veren ana oksitlerdir. Üretimde bu oksitler ve özellikle demir oksit (Fe2O3) en az seviyede tutulur, bu da çimentoya rengini verir. Dahası, beyaz çimentonun gri çimentoya göre yanma ısısının ve inceliğinin daha fazla olmasıdır.
Çimento kalekim bir yapıştırma harcı olarak bilinen yapı inşaat sektörünün önemli malzemelerindendir. Çimentodan farkı ise bir yapıştırma harcı olmasıdır. Daha çok seramik ve fayans ustaları kalekim malzemesini yaygın olarak kullanmaktadır. Kalekim yapıştırıcı tek bileşenden oluşan bir yapıştırma harcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri