Özellikle akut güneş yanıklarından sonra, sırt, omuz ve gövdede derinin soyulmasını takiben yaygın bir şekilde beliriyorlar. El sırtında ve yüzde ortaya çıkan ve yaşlılık güneş lekeleri olarak da tanımlanan lekeler genellikle 40 yaş sonrası görülüyor.
Özellikle yaz aylarının yaklaşması ile birlikte sıcak havaların da kendisini göstermesi ile güneş yanıklarına maruz kalınabiliyor. Bu dönemde maruz kalınan güneş ışınların etkileri açık tenli kişilerde daha bariz görülmekle birlikte yüz ve vücudun belirli bölgelerinde güneş lekelerinin oluşmasına neden oluyor.
Güneş lekeleri, kendi kendine sürekli tekrar eden fırtınalar gibi düşünülebilir. Yaklaşık her 11 yılda bir güneş lekesi faaliyetleri döngüsel olarak devam eder.
Güneş Lekeleri Tamamen Yok Edilebilir mi? Güneş lekeleri tamamen yok edilebilir. Ancak vakaların yüzde 40'ında maalesef yazın tatil sonrası tekrar eder.
Cildinizde güneş lekeleri oluşmasını istemiyorsanız, özellikle yaz aylarında UV ışınlarının zararlı olduğu 11-16 saatleri arasında güneşe çıkmamalısınız. Çıkmak zorunda kalırsanız, mutlaka 30 faktör ve üzeri koruyucu güneş kremi, şapka ve güneş lekesi oluşumuna açık bölgeleri koruyucu giysiler kullanın.
İlgili 18 soru bulundu
Güneş lekeleri, sıklıkla koyu tenli kişilerde görülen koyu kahverengi renkli lekelerdir. Alın, yanak, üst dudak bölgesi, burun, çene, boyun ve kollar gibi güneşe maruz bölgelerde ortaya çıkar. Kozmetik açıdan bireylerde sıkıntı yaratır.
Güneş lekesi tedavisinde kimyasal peeling dışında dermabrazyon ve mikrodermabrazyon, kriyoterapi, mezoterapi, ışık tedavileri gibi uygulamalara da başvurulabilir. Tedavi sonrası güneş koruyucu kullanılmaması yeni lekelerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Güneş lekesi tedavisi tek seansta sonuçlanmaz.
Ama ten güneşe maruz kalmaya devam ettikçe hem yeni lekeler oluşur hem de var olan lekeler koyulaşmaya devam eder. Güneş lekelerinin oluşumunda ön plana çıkan bir diğer etmen de, genetik yatkınlıktır. Genetik yapılarından dolayı teni daha hassas ve lekelenmeye meyilli olan kişilerde güneş lekesi daha sık görülür.
Leke giderici güneş kremi ürünleri, güneşin ışınlarına maruz kalmadan cildinizi korurken aynı zamanda lekelerin görünümünü azaltır ve cildinizin daha pürüzsüz ve eşit tonlu görünmesine yardımcı olur.
Güneş Kremi, Krem ve Losyon Lekelerini Çıkarma: Adım Adım
Sıvı deterjanı doğrudan lekeye uygulayın ve hafifçe yedirin. Sıvı deterjanı 10 dakika lekenin üstünde bırakın. Kumaş için güvenli olan en yüksek derecede yıkayın. Kalan losyon, güneş kremi ve krem lekelerini kontrol edin.
Lentigo (Güneş Lekesi): Hiperpigmentasyon olarak da bilinen lentigo, genellikle 40 yaş sonrası görülen cilt lekelenmesi çeşididir ve genellikle çillerle karıştırılır. Güneş lekesi ve çil arasındaki fark ise güneş lekelerinin daha koyu renkli ve boyutlarının daha büyük olmasıdır.
Sarışın, kızıl saçlı ve beyaz tenlilerde daha sık rastlanır. Eğer lekeler daha ileri yaşlarda ve aşırı güneş ışığı maruziyeti sonrası ortaya çıktıysa güneş lekesi adı verilir. Güneş lekeleri en tehlikeli deri kanserlerinden biri olan melanom gelişimi açısından sıkı takip edilmelidir.
Cilt lekelerinin en sık bulunduğu alanlar elin arkası, yüz, sırt ve omuzlardır. Daha koyu tene sahip bireylerde leke de daha koyudur. Normal zamana bırakıldığında oluşan en küçük lekenin kendiliğinden geçme süresi yaklaşık 12 aydır ve çok yavaş solar” diye konuştu.
Vücutta ve yüzde bulunan güneş yanıklarının giderilmesi için; bol su içmek, soğuk su ile ıslatılmış havlu ile cilde kompres yapmak, eczacı ve doktorların önermiş olduğu krem/ pomad/ losyon/ jelleri cilde uygulamak, nemlendirici sürmek faydalıdır.
Güneş lekeleri Güneş yüzeyi üzerinde yoğunlaşan magnetik alanlardır. Siyah bölgeler olarak görülen bu lekeler geçici olaylardır. Orta büyüklükte bir Güneş lekesi aşağı yukarı dünya kadar büyüktür. Güneş üzerinde olşan bu lekeler günler, hatta haftalar boyunca izlendikten sonra yok olurlar.
Bunun için limon suyunu güneş lekelerinin bulunduğu bölgelere sürüp 20 dakika boyunca bekletip ardından bu bölgeyi yıkayın. Ancak önemli de bir uyarımız var. Cildinizde limon suyu varken güneşle hiçbir şekilde temas etmemeli. Bu yüzden bu yöntemi gece uygulamanız daha doğru olacaktır.
Lekeli ciltler için, minimum SPF 30 olan bir güneş koruyucu önerilir. Fiziksel güneş koruyucuları, kimyasal içermeyen ve UV ışınlarını yansıtarak cildi koruyan ürünlerdir. Bu tür ürünler, kimyasal güneş koruyucularına göre daha az alerjik reaksiyon riski taşır.
Güneş maruziyeti, sivilceleri sıkmak, tekrar eden akne, yanlış bakım ürünü kullanımı ve yaşlanmaya bağlı renk değişimleri gözlenebilir. Cilt lekeleri aynı zamanda antioksidan alım eksikliği ya da C ve E vitamini eksikliğinde de olabilir.
Yaşlılık lekesi, güneş lekesi gibi lekeler deriye renk veren hücrelerin (melanosit) artışına bağlı olarak gelişir. Bunlar canlı hücre olduklarından kremlerle bu hücrelerin geçmeleri mümkün değildir. Bunlarda etkili tedavi lazer tedavisidir.
Işık peeling, deride bulunan melanin miktarının azalmasına yardımcı olur, pigmentasyon (leke oluşumu) baskılanmasında rol alır ve ciltte leke oluşumunu tetikleyen mekanizmanın baskılanmasını destekler. Melanin miktarı ev devam ürünleri ile de baskılandıkça leke ciltte kaybolur.
Yaşlandıkça cilde rengini veren melanin pigmenti, cilt yüzeyinde birikmeye başlar ve cilt üzerinde kahverengi renkli alanlar oluşturur. Cilt, uzun süre güneşe maruz kaldığında güneşin zararlı ultra viyole ışınlarından kendini korumak amacıyla yüksek miktarda melanin (cilde rengini veren renk pigmenti) salgılar.
Güneş yüzeyi yaklaşık 5.500 santigrat derece sıcaklıkta iken Güneş lekeleri 3.000 – 4.000 Derece arasında bir sıcaklıkta olabilirler. Güneş lekelerinin rengi “fotoğraflarda” siyah gibi görülebilir fakat aslında siyah renkte değildirler. Bizler Güneş'i gözlerken, parlaklığını azaltacak özel filtreler kullanırız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri