Fidan dikimden sonra yağış olsa dahi mutlaka bir can suyu verilmesi lazım. Buradaki amaç köklerin tamamen toprakla temas etmesini ve topraktaki boşlukların dolmasını sağlamak. Dikimden sonra yağış olmaz ise bu sulama toprağın kurumaması için devam ettirilmelidir” diye söyledi.
Fidan dikiminde en önemli aşamanın can suyu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hepaksoy, "Fidan dikimden sonra sağanak yağış olsa dahi mutlaka bir can suyu verilmesi lazım.
Fidan dikildikten hemen sonra can suyu verilmelidir.
Yeni dikilen fidanın sulama sıklığı, toprağın nem oranına göre ayarlanmalıdır. Toprak, nemli kalacak ancak aşırı sulama da köklerin çürümesine neden olabilir. Bu nedenle, toprağın nem oranına bağlı olarak fidanın sulama sıklığı belirlenmelidir. Genellikle, yeni dikilen fidanlar her iki günde bir sulanmalıdır.
Fidan dikildikten sonra köklerin hava almaması için toprağa ayakla bastırılır ve 5 litre kadar can suyu verilir. Arazi rüzgar alıyor ise fidanlar yanlarına dikilen kazıklara bağlanır.
İlgili 45 soru bulundu
Fidan dikimden sonra yağış olsa dahi mutlaka bir can suyu verilmesi lazım. Buradaki amaç köklerin tamamen toprakla temas etmesini ve topraktaki boşlukların dolmasını sağlamak. Dikimden sonra yağış olmaz ise bu sulama toprağın kurumaması için devam ettirilmelidir” diye söyledi.
Yeni dikilen fidanlardan iyi bir gelişim veya yüksek performans alabilmek için zengin bir koşul oluşturulması gerekir. Bu sebeple yeni tesis edilen bahçelerde tesis gübrelemesi mutlaka yapılmalıdır. Tesis gübrelemesi için verilmesi gereken temel besin elementleri fosfor ve potasyumdur.
Fidanlar, düzenli olarak sulanmadığında veya sulama yetersiz olduğunda kuruma riski taşırlar. Özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artması nedeniyle fidanların su ihtiyacı artar. Bu nedenle, fidanların düzenli olarak sulanması ve toprağın nemli tutulması gerekmektedir.
Gülnar Önay, kurak iklimde yetişen ağaçlara ve ağaçcıklar da kitabında yer vererek, "ardıç, erguvan, kapari, kocayemiş, kermes meşesi ve menengiç gibi ağaçların yanı sıra egzotik ağaç ve çalılar bölümüne de Arap hurması, cüce palmetto, sikas"ı anlatıyor.
Saksılı ve tüplü fidanlar kar, don olmamak şartıyla yılın 12 ayı dikilebilir. Çıplak köklü fidanlar ise sonbaharda fidanların yapraklarını döktükten sonra tomurcukların kabarmaya başlayacağı zamana kadar kar, don olmayan dönemlerde dikilebilir.
Yeni dikilmiş olan fidanlar 2 sene boyunca, mümkünse haziran ile eylül ayları süresince haftada iki kez sulanmalıdır. Daha sonraki yıllarda haftada 1 kez sulama yeterli olacaktır. Çıplak köklü fidanda, köklerin toparlanması birkaç hafta sürmektedir. Eğer tüplü bir fidanınız varsa, büyümeye zaten başlamıştır.
Açıkköklü veya tüplü olarak dikilen badem fidanlarında sağlıklı bir gelişimin başlaması için üst kısımlarında budama yapılması şart olmakla beraber sizlere bunları anlatmaya çalıştık.
Sulama zamanı ve miktarı
Meyve ağaçları, Yaz Aylarında toprakta su azalınca sulamaya başlanır. Bu da İstanbul ve çevresi için Haziran sonlarından Ağustos sonlarına kadar devam eder.
Yaz mevsiminde tüm bitkilerin su ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle; meyve ağaçlarının sağlıklı gelişmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla sulama yapın. Sulama bulunduğunuz yerin sıcaklık derecesine göre iki günde bir, üç günde bir yapın.
Kar İle Meyve Ağaçlarınızın Köklerini Koruyun
Böylece ağaç köklerinin ihtiyacı olan nem de sağlanmış olur. Kar ve kışın yağan diğer yağışlar toprağa ve köklere kış boyunca gerekli olan nemi sağlarlar, kış aylarının kuru geçtiği bölgelerin tersine, uykudaki meyve ağaçlarınız için kışın su sağlamanız gerekmez.
Füpamix fidan dikiminde kullanılan özel karışım bir Fidan Dikim Gübresi'dir. İçerisinde makro besin elementlerinden fosfor ve potasyum, Mikro besin elementlerinden şelatlı demir ve çinko ihtiva etmektedir. Füpamix sayesinde fidanınızın kökleri hızla gelişir.
Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır. Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir. Su toprağın her kısmına ulaştırılmalıdır.
Bir yılda 10,38 mt. büyüyen Paulownia Elongate türü bir ağaç dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır. 5 yılda kesilecek büyüklüğe ulaşır. En ekonomik kesim yaşları ise 11-18 yaş aralığıdır. 10 yaş üzeri ağaçların kereste kalitesi daha yüksek ve ekonomik değeri daha fazladır. Paulownia ağacı 70-80 yaşlarına kadar yaşar.
Kış ve yaz ayları, genellikle ağaç dikimi için tercih edilmeyen dönemlerdir. Kışın, toprak donması ve aşırı soğuk hava koşulları nedeniyle ağaç dikimi zorlaşır. Yaz aylarında ise yüksek sıcaklık ve kuraklık, ağaçların kök salmasını ve büyümesini olumsuz etkileyebilir.
Ağaç Kurutmak İçin Dibine Ne Dökülür? Ağacın kurutulması için dip kısmına tuz dökmek ve sonrasında da bu bölgeye az miktarda su dökmek gerekir. Bu sayede ağacı kolay bir şekilde kurutmak mümkündür. Bunun için kaya tuzu ya da epson tuzu tercih edilebilir.
Kırdar, fidan dikim zamanı ile ilgili tartışmalara son noktayı koydu "Fidan Mart'ta dikilir diye bir kural yok" "Fidan dikimleri sonbaharda başlar, Nisan'a kadar devam eder" "Tüplü fidan istenilen zaman dikilebilir"
Bitkilerin gübre gereksinimini anlamak için büyüme durumuna bakmak gerekir. Büyüme durmuş veya yavaşlamış, sürgünler kısa ise büyük ölçüde gübre gereksinimi var demektir. Azot noksanlığı cılızlaşmanın yanısıra sararmalara yol açar.
FİDAN DİKİMİ
Dikim çukurunun tabanına 200 gr kök gübresi (20x20) koyunuz. Bunun üzerine 30-40 cm dolgu (1 kısım eski gübre ile 3 kısım bahçe toprağı karışımı) yapınız. Fidanı aşı yeri toprak yüzeyi seviyesinin 1-2 cm üzerinde olacak şekilde dolgunun üzerine yerleştiriniz.
Meyve ağaçlarının gübreleme zamanı, bölgenin iklimine göre değişmekle birlikte ılıman bölgelerde Şubat- Mart aylarında, kışı şiddetli geçen bölgelerde ise Mart- Nisan aylarında yapılmalıdır. Yılın ilk gübrelemesinde önerilen fosforlu ve potasyumlu gübrenin tamamı ve azotlu gübrenin yarısı verilmelidir.
Meyve bahçesi kurarken tesis gübresi olarak tüm alana fosfor (P2O5) ve potasyum (K2O) gübreleri ayrı ayrı verilebileceği gibi, sadece Toros Tarım bayilerinde bulunan Page 3 ve yapısında azot, fosfor, potasyum, kükürt, çinko ihtiva eden Süper Gold 10-20-20 kompoze gübresi de kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri