Genel olarak EDP'ler kış aylarında veya gece aktivitelerinde daha çok öneriliyor. EDT parfümlerde esans yoğunluğu EDP'ye oranla çok daha az; yüzde 4 ile 10 arası. Bu oran EDT'leri gündelik kullanım için en uygun parfümler yapıyor. Tüketim oranı en yüksek olan EDT'ler dört mevsim kullanılabiliyor.
Kışın Hangi Kokular Kullanılır? Kış mevsiminde amber, odunsu, misk, vanilya ve baharatlı kokular tercih edilir. Portakal özleri ve balkabağı esansları da kış mevsimine çok yakışır. Kış parfümü notaları genellikle kalıcılığı yüksek olan esanslardan tercih ediliyor.
EDT parfüm yaklaşık 4-6 saat süren %8-15 oranında koku esansına sahip olur. Buna karşın EDP parfüm ise koku esansı %30'a kadar çıkabiliyor. EDP parfümler 8-10 saat arasında kalıcılık gösteriyorlar.
Kış aylarında genel olarak amber, tarçın, misk, vanilya, balkabağı, ağaçsı ve baharatlı kokular tercih edilmektedir. Bu kokular daha yoğun ve egzotiktir. Kullanılan parfümler gidilecek yer ve mekanlara göre de değişiklik göstermektedir. Günlük hayatta çok ağır kokular tercih edilmemelidir.
EDT'lere kıyasla daha yoğun kokulara sahip olan EDP parfümleri genellikle kış aylarında ve gece etkinliklerinde tercih edebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Baharatlı ve yoğun EDP parfümlerin, daha çok serin havalarda kullanılması önerilir. Floral bir EDP koku ise daha çok yaz aylarında tercih edilir.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir.
EAU DE TOILETTE (EDT)
Koku yoğunluğu yüzde 4 ile 10 arasında değişir. En çok tercih edilen kategoridedir ve dört mevsim kullanıma uygundur. Gündelik kullanımlarda en çok öne çıkan parfüm çeşidi olduğunu söyleyebiliriz.
KIŞ MEVSİMİNE YAKIŞAN KOKULAR
Kış aylarında ağır ve oryantal esansları olan kokular tercih edilmelidir. Bu kokular üzerinize tutunduğunda kalıcılık ve kış ayının atmosferine uyum sağlar. Kış aylarında baharatlı kokular, tarçın, amber, vanilya, misk ve ağaçsı kokular pek çok kişinin tercih ettiği kokulardır.
Yaz parfümlerinin notaları daha az güçlüdür ve bu yüzden hafif bir kokuya sahiptirler. Kış parfümleri ise tam tersi şekilde daha güçlü notalardan oluşurlar. Bu yüzden ilkbahar ve yaz ayları geldiğinde daha az güçlü notalardan oluşan parfümlerin tercih edilmesi gerekir.
Sıcak ve nemli mevsimlerde EDT modeller daha sık tercih edilmelidir. Soğuk havalarda ise EDP modelleri kullanmak daha uygun olacaktır.
EDT parfümlerde esans yoğunluğu EDP'ye oranla çok daha az; yüzde 4 ile 10 arası. Bu oran EDT'leri gündelik kullanım için en uygun parfümler yapıyor. Tüketim oranı en yüksek olan EDT'ler dört mevsim kullanılabiliyor. EDC'ler esans yoğunluğu en az olan parfümlerdir.
eau de toilette ve eau de parfum. adında anlaşılacağı gibi eau de toilette kıyafet üzerine sıkılırken eau de parfum tene sıkılır. boyun,göğüs arası, el bilekleri içleri. en ideali, evden çıkmadan 45 dk ila 1 saat önce elbisenize 4-5 kez sıkmanız.
Bu tarz kokuların kış ve sonbahar aylarında tercih edilmesinin başlıca nedeni yaz kokularına kıyasla daha yoğun olmalarıdır. Yaz aylarında kullanılan fresh kokular daha uçucu özellikteyken kış kokuları daha kalıcıdır. Bu nedenle bu tarz kokular yaz mevsiminde kullanmak için ağır kalabilir.
Oryantal kokular, kalıcı ve yoğun aromaları sayesinde daha çok kış ayları için popüler bir seçim olurken, elbette kullanmayı tercih edenler için yaz aylarında da devreye girebilir. Oryantal parfüm içerikleri, genellikle Hindistan ve Mısır gibi lokasyonlardaki ilk koku kreasyonlarından ilham alır.
Sümbül, nergis, kayısı, karpuz kabuğu gibi meyveli ve çiçekli kokular kuru ve beyaz tenli kadınlara daha iyi durur. Beyaz ve buğday tenli karışıma sahip kadınlar, ciltleri de nemli ise, baharatlı, fresh, çiçekli, vanilyalı kokuları rahatlıkla tercih edebilir.
Dr. Çoksüer, "Parfüm terli iken kötü kokuyu bastırmak için değil, temizken terlediğinizde bu ter kokusunu daha hafif yaymak için kullanılmalıdır. Ayrıca parfümlerin çok yakından sıkılması cilt problemleri ile karşılaşmalarına neden olacaktır.
Koltuk altlarındaki ter bezleri parfümle reaksiyona girerek yanma hissi ve kaşıntıya neden olabilir. Bu yüzden o bölgeye sakın parfüm sıkmayın.
Parfümlerin daha kalıcı olmasını sağlamak için mutlaka banyo ve duş sonrasında cilde uygulanması önerilir. Banyo sonrası açılan cilt gözenekleri parfümün tene nüfuz etmesini sağlar ve uzun süre kalıcılık etkisi korunur. Parfüm nereye sıkılırsa kalıcı olur konusu da önemlidir.
Parfümün tepe noktası olarak da bilinen üst notalar, genellikle en uçucu notalardan oluşur ve hafif ve ferah kokulara sahiptir. Turunçgil, ve meyve notalar genellikle parfümlerin üst notalarıdır. Parfümü sıkar sıkmaz aldığımız bu kokular, çok kısa bir sürede uçup gider ve yerini daha baskın ve kalıcı notalara bırakır.
Kalıcı parfüm kullanımı için parfümün her zaman kuru cilde uygulanması gerekir. Kalıcı bir parfümün her zaman yüksek kalitede alkol başta olmak üzere hammaddelerden üretilmiş olması gereklidir. Parfümün kalıcılığını arttıran bir etken de parfüm formülasyonunda doğal ve sentetik olmayan bağlayıcılar kullanılmasıdır.
Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza. Bu iki nokta güçlü nabız noktalarıdır, kan akışı yoğun olduğu için de teninizin ısısı yüksektir. Bu da kokunun yayılmasının başlıca sebeplerindendir.
Parfümünüzü serin ve sıcaklığı sabit bir yerde saklayın. Şişenizin, ister sıcak ister soğuk olsun, aşırı sıcaklıkların ve sıcaklık dalgalanmalarının olmadığı bir yerde olduğundan emin olun. 15-20 derece arası, parfümünüzü saklarken hedeflemeniz gereken en uygun aralıktır.
Parfümün kaç fıs sıkılacağı tamamen tercihe göre değişir ama çok boğucu olmayan, eşit ve abartılı olmayan bir koku için ortalama 3-4 fıs sıkılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri