Düşük nemli ortamlar virüs ve bakteriler için yüksek nem ise akar ve mantar üremesi için ideal ortam oluşturmaktadır. İdeal ortam sıcaklığının kapalı mekanlarda 20-22 derece, nem oranının ise % 40-50 arasında olması gerekmektedir.
İdeal olarak iç mekan nemi % 40-60 RH (% bağıl nem) aralığında olmalıdır.
Nem çok fazla yükselirse, camlardaki yoğunlaşma sonunda cam çerçevesine ıslanıncaya kadar boncuklaşıp yuvarlanabilir. Oradan pencerenin altındaki duvara sızarak küflenmeye ve tahta çürümesine yol açabilir. Bunlar, özellikle zamanla ciddileşirse çözülmesi gereken pahalı olan problemlerdir.
Sıcak yaz günlerinde sıcak hava nedeniyle buharlaşma arttığından soluduğumuz havadaki nem oranı da artar. Kış aylarında da buharlaşma için gereken sıcaklık enerjisi azalacağından havadaki nem oranı azalır.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
İlgili 38 soru bulundu
İnsan sağlığı için optimum bağıl nem %40-60 aralığındadır.
Bağıl nem, ne kadar yüksek olursa yağmur yağma olasılığı artacaktır. Örneğin %90 bağıl neme sahip bir havada yağmur yağma olasılığı çok yüksektir. Çiy noktasında bağıl nemin değeri %100'dür.
Kış aylarında özellikle kapalı alanlarındaki nem değeri %20 derecesinde olmalıdır. Nem değerinin az olması havanın kuru olmasına neden olur. Bunun yanı sıra nem değeri eğer fazla ise çeşitli mantarların üreyeceği bir ortam oluşur.
Nemli havanın kendi içinde pek çok olumsuz sonucu doğurduğu görülürken kuru havanın ise nemli havaya nazaran daha sağlıklı olduğu bilgisine ulaşılması ise mümkündür. Nemli ortamlarda nem alma cihazı ile ortamın kuru hava ortamına dönüştürülmesi kolaydır.
Nem oranını 70 olarak gösteren bir alanda yüksek nem olduğu ve müdahale edilmesi gerektiği söylenebilir.
İnsan sağlığı ve konforu için ideal bağıl nem düzeyi %40-60 arasındadır. Bir ortamdaki nemi nemölçer ile izleyebilirsiniz. Bir nem kontrol cihazı, bir termosatın bir ısıtıcı veya klimayı kontrol ettiği gibi bir nemlendiriciyi veya nem alıcıyı kontrol eder.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Rutubetin varlığını anlamanın en basit yöntemi duvara dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuz duvardan ıslaklık geliyorsa rutubet olduğunu anlayabilirsiniz. Duvarlardaki sarıya çalan lekeler de nemin varlığına işaret eder. Rutubetten etkilenen tavan ve duvar boyalarında kabarmalar, dökülmeler gözlenebilir.
Doğalgazın yanma işlemi sırasında ortaya çıkan su buharı, mevcut havadaki nem miktarına katkıda bulunabilir. Özellikle kapalı bir alanda doğalgaz yanıyorsa, su buharı ortamda yoğunlaşabilir ve rutubet oluşumuna neden olabilir. Özellikle banyo veya mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda daha belirgin olabilir.
Bebek odasında ideal hava koşulları nelerdir? Oda için ideal hava koşulunu, belirli bir sıcaklık veya nem düzeyinden ziyade bir aralık olarak düşünün. Bebeğiniz için en sağlıklı oda sıcaklığı 16 - 20°C (60,8 - 68°F) arasıdır, nem seviyesinin ise %40 - 60 aralığında tutulması idealdir.
Ağırlıklı olarak Çankırı kaya tuzu ve himalaya tuzundan üretilen tuz lambaları düzenli olarak yakılmadığında fazla nemi yeterince çekemeyecektir. Ancak buna rağmen lamba yakılmasa bile lambanın hammaddesi olan Çankırı kaya tuzu ve himalaya tuzu gibi kristal tuzlar nemi çekmeye devam eder.
Havadaki nem miktarının fazla olması, insanı bunaltır. Nem, daha fazla ısı algılamamıza yol açar. Örneğin 32 derece sıcaklık ve yüzde 70 nemli havada hissedeceğimiz sıcaklık 41 derece olacaktır.
Sıcak havalarda yüksek nem olduğu zaman hissedilen sıcaklık daha yüksek olur, örneğin hava sıcaklığı 32 derece olduğu gün nem %90 ise hissedilen sıcaklık 50 derecedir, nem %70 ise hissedilen sıcaklık 41 derecedir.
Eğer ortamdaki nem oranı yüksekse buharlaşma daha yavaştır. Bu nedenle nem oranındaki artış vücudun terlemeyle ısı kaybetmesini, dolayısıyla soğumasını engeller.
Bağıl nemin en fazla olduğu yer denize yakın olan yerler olarak bilinir. Sıcaklığa bağlı olan yerlerde enlem nedeniyle bağıl nem düşüklüğü görülür. Fazla olması ise en fazla Karadeniz Bölgesi olarak bilinir. İl olarak incelendiğinde ise Rize olarak bilinir.
Genel olarak oda nem oranı yüzde 40 ile yüzde 60 arasında değişen sayılardan olmalıdır. Yüzde 40'ın altında nem oranları ciltte kuruluğa ve kaşıntıya neden olur. Yüzde 60 üzeri nem ise küf ve mantarların oluşumuna sebebiyet verir.
Yaygın olarak kabul gören nem oranı %40-60 arası, sıcaklıksa 20-22oC civarında oluyor. Ama nem aralığını %30-80 arasına, sıcaklığı da 18-24oC civarına kadar genişletmek mümkün.
En yüksek nem oranı ülkemizde Karadeniz kıyılarındadır. Türkiye'nin en yüksek nem oranına sahip ili Rize'dir.
Yüzde 40'ın altında düşük nem oranından, yüzde 60 ve üzerinde ise yüksek nem oranından söz edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri