Türkiye genelindeki imam hatip okullarına ilişkin sayısal verilerin aktarıldığı rapora göre, imam hatip okullarının tüm okullar içindeki oranı 13,49. Tüm ortaokul ve lise öğrencileri arasındaki imam hatip öğrencisi oranları da lisede 10,34; ortaokulda ise 13,87.
Milli Eğitim Bakanlığı'nca 2016-2017 eğitim öğretim yılında Türkiye'nin farklı illerindeki 34 Anadolu imam hatip lisesi, "Fen ve Sosyal Bilimler Projesi" kapsamına alındı.
İmam Hatip Okullarının Kurucusu Mahmut Celalettin Ökten Vefatının 61. Yılında Panelle Anıldı
Anadolu İmam Hatip Liseleri
İlk defa 1985'te Beykoz AİHL açılmış, 1990'da Kartal İlçesindeki yerine taşınmış ve adı Kartal AİHL olmuştur. Mezunlarının Türkiye derecesi yapması ilginin bu okullara yönelmesini sağlamıştır.
İlgili 30 soru bulundu
Türkiye kamuoyunda İmam-Hatip Okulları'nın okul ve öğrenci sayısıyla alakalı tartışmalar sıkça yapılmaktadır. 2021-2022 istatistiklerine göre bugün Türkiye'de devlet okulu olarak ortaokul ve lise sayısı toplamı 31.740'tır. Bu okulların 4.313 tanesi İmam-Hatip Okuludur.
Atatürk'ün kaldığı evler restore edilerek müze hâline getirildi. "Atatürk 100 Yaşında" sloganı ile 73 adet ilkokul yapıldı. Bu dönemde imam hatip açılmadı. Atatürk'ün çeşitli illere yaptığı ilk ziyaretlerin yıl dönümlerinde kutlamalar gerçekleşti.
Evet, 70 sene önce 17 Ekim 1951'de 7 ilde imam hatip okulu açılması kararıyla Türkiye'nin imam hatipli yılları işte böyle başlamıştır. Üç yıllık lise bölümleri 1954'te açılmış. Bu okul mezunlarının okuyabileceği yüksekokul olarak Yüksek İslam Enstitüleri 1959'da kurulmuştur.
Bu verilere göre en çok imam hatip okulunun Süleyman Demirel'in Başbakanlığı döneminde açıldığı görülmektedir. Kuşkusuz 28 şubat sürecinden sonra imam hatip okulu açılmamıştır.
İmam Hatip Okullarının Kurucusu Mahmut Celalettin Ökten Kimdir? - YouTube. #CelalettinÖkten #CelalHoca #İmamHatip #DiyanetHaber #DiyanetDijital 🔔 Özgün içerikler için kanalımıza abone olmayı unutmayın...
İstanbul'da bulunan toplam 842 lisenin 471'ini imam hatip ile mesleki ve teknik liseler oluşturuyor. Megakentte 263 tane mesleki ve teknik lise 208 tane imam hatip lisesi bulunuyor. Kentteki Anadolu lisesi sayısı 263, fen lisesi sayısı ise sadece 14. İstanbul'da bulunan liselerin yüzde 24,9'u imam hatip liseleridir.
İmam Hatip Lisesi mezunları diyanette imamlık, müezzinlik, Kur'an kursu öğreticiliği, müftülük çalışanı ve diğer diyanet kadroları gibi liselerin mezunlarına sağlamadığı devlet memurluğu imkânları sağlamaktadır.
Örgün eğitimde 2021-2022 eğitim öğretim yılında 56 bin 200'ü resmî okul, 14 bin 179'u özel okul ve 4'ü açık öğretim okulu olmak üzere toplam 70 bin 383 okul hizmet verdi. Bu okulların 14 bin 124'ü okul öncesi eğitim, 24 bin 519'u ilkokul, 18 bin 936'sı ortaokul ve 12 bin 804'ü de ortaöğretim kademesinde yer aldı.
Toplam 70 bin 383 eğitim kurumu/okulu içinde devlete ait kurum/okul sayısı 56 bin 200 (yüzde 80) iken, özel okulların sayısı 14 bin 179 (yüzde 20)'dir. Devlet okullarında okuyan öğrenci sayısı 15 milyon 839 bin 140 (yüzde 91), özel okullarda okuyan öğrenci sayısı 1 milyon 578 bin 233 (yüzde 9) olmuştur.
-İmam hatip ortaokulundan normal ortaokula, normal ortaokuldan imamhatip ortokuluna geçiş mevcuttur. İmam hatip ortaokulunda sınıflar nasıl? -Sınıflar karma değildir. Kız ve erkekler ayrı sınıflarda eğitim görmektedir.
İmam olmak için okunan lisenin herhangi bir önemi yoktur, lise mezunu olmak yeterlidir. Ancak imam hatip lisesi mezunları üniversite okumadan direkt imam olabilirler. Fakat bu kişilerin Din Hizmetleri Alan Bilgi Testi'ne girmesi ve gerekli puanı alması gerekir.
Eğitim seviyemiz 'çok özel' olmayı kaldıracak gibi değil. Bir dostum Türkiye'nin bir çok ilinde ve bazı ilçelerde çok özel imam hatip okullarının faaliyet gösterdiği haberini verdi.
AÖİHL kaç yıl:
Açık Öğretim İmam Hatip lisesi 3 ve ya 4 yıllık bir eğitimden oluşmaktadır.
İmam hatipler, gericiliğin kadro ve taban kaynağıdır. İtaat ve biat eden, kul yetiştiren, soru sorma yeteneğini ve merak etme yetisini yitirmiş sürüler yetiştirme mekanizmasıdır. Mevcut halleriyle Tevhid-i Tedrisat yasasına aykırıdırlar. İnsanlığın en önemli kazanımlarından olan laiklik ilkesine aykırıdırlar.
Endüstri meslek lisesi 9 sınıfını başarıyla bitiren öğrencilerin 10.sınıfa geçişte kendi okul türünde farklı bir Endüstri Meslek Lisesine, Ticaret Meslek Liselerine, Kız Meslek Liselerine, İmam Hatip Liselerine, Çok Programlı Liselere geçiş yapması mümkündür.
BÖLÜM Görevler Madde 2 — İmam - Hatiplerin Görevleri : 1) Cami ve mescitlerde vakit namazları ile, cuma, bayram ve tera vih namazlarını, gerektiğinde cenaze namazını kıldırmak. 2) Kendisi tarafından veya mahallî müftülükçe hazırlanan cuma ve bayram hutbelerini, zamanında ve usûlüne uygun olarak okumak.
Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun din görevlisi eğitimini düzenleyen 4. maddesi medreselerin kapatılmasına karşılık, imamlık ve hatiplik gibi dini hizmetlerin görülebilmesi için ayrı okullar açılmasını öngörüyordu. Kanunda öngörülen bu okullar, 1924 yılında İmam Hatip Mektepleri adı altında 29 merkezde açıldı.
ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ NEDİR? İmamlık, Hatiplik ve Kur'an Kursu Öğreticiliği konularında görevli elemanları yetiştirmek üzere hem mesleğe hem de yükseköğretime hazırlayan ortaöğretim kurumlarıdır. Anadolu liselerinde verilen temel derslere ek olarak dini dersler de müfredata eklenmiştir. Öğretim süresi 4 yıldır.
'Tercihlerde imam hatip liselerinin zorunlu olduğu' yönündeki iddialara cevap veren Bakan Yılmaz, “Türkiye genelinde hiçbir noktada öğrencilerin istemedikleri okullara zorunlu olarak yönlendirilmesi söz konusu değil” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri