Kış lastiği kullanmamanın cezası ne? Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının düzenlemeleri kapsamında 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında tüm ticari araçlarda kış lastiği kullanımı zorunluluğu bulunuyor. Özel otomobiller için ise yasal zorunluluk olmasa da kış lastiği kullanımı öneriliyor.
Kış lastiği kullanımı kamyon, otobüs, çekici ya da tanker türü araçlar için zorunludur ve bu araçların tahrikli dingilleri üzerinde kullanılması gerekir. Bu araçların yanı sıra kamyonet, minibüs ya da otomobil gibi araçların tüm lastiklerinin üzerinde kış lastiği kullanılması gerekir.
Türkiye'de her yıl 1 Aralık'tan 1 Nisana kadar kışlık lastik takma zorunluluğu bulunmaktadır. Yük ve yolcu taşıyan ticari araçlara zorunlu olan kış lastiği uygulaması, hususi araçlar için zorunlu değildir. Türkiye'nin tüm illerinde geçerli olan uygulamaya uymayanlara cezai yaptırım uygulanmaktadır.
Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor.
➢ Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur.
İlgili 43 soru bulundu
Şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımasında kullanılan taşıtlarda kış lastiği takılmasını zorunlu kılan kış lastiği uygulaması başladı. Kurala uymayan araçların sürücülerine 1152 lira ceza kesilecek. Bugün başlayan uygulama 4 ay sürecek, 1 Nisan 2023'te sona erecek.
Denetlemeler kapsamında kışlık lastik zorunluluğu kurallarına uymayanlar için idari para cezası uygulanıyor. İlgili kuruluşlar, 2023 ile birlikte yeni Trafik İdari Ceza Rehberi'ni yayınladı. Yeni yıl ile birlikte kış lastiği takmama cezası da güncellenerek 2.568 TL'ye çıktı.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
Yaz lastiklerinin aksine 4 mevsim lastikler kışın güvenle kullanılabilir, bu da fiyatlarına yansıyan bir faktördür.
Kış lastiği uygulaması her yıl aynı tarihler arasında uygulanmaktadır. 1 Aralık 2022 tarihinde başlayan kış lastiği uygulaması 1 Nisan 2023 tarihinde sona erecek.
Aman dikkat! Yalnızca 2 adet kış lastiği kullanarak aracınızın ön ve arka tekerleri arasında bir dengesizlik yaratabilirsiniz. Bunun sonucunda özellikle karlı veya buzlu zeminlerdeki yokuş aşağı sürüşlerde, frenleme sırasında ve virajda kavrama kaybı riskleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Kış ya da yaz lastiği fark etmeksizin muayene esnasında diş derinliğin minimum 1.6 mm olması beklenir. Bundan daha düşük lastik diş derinliği ağır kusur sınıfındadır. Motosikletler için ise asgari derinlik 1 mm'dir. Dolayısıyla muayene öncesinde lastiklerinizin diş derinliğini kontrol etmelisiniz.
Türkiye genelinde kış lastiği takma zorunluluğu 1.12.2022'de başladı.
KIŞ LASTİĞİ TAKMAMA CEZASI 2023
Zorunlu kış lastiği uygulaması tarihleri arasında şehirlerarası yolculuklarda kış lastiği olmayan araç sahiplerine para cezası veriliyor. Bu bağlamda uygulama kapsamında lastik takmayan araçlara 2568 TL'lik trafik cezası kesilecek.
Valilik kararı olmaksızın şehirler arası yollarda seyreden ticari araçların 1 Aralık 2021 ve 1 Nisan 2022 tarihleri arasındaki dört ay boyunca kış lastiği kullanması gerekmektedir.
Dört mevsim lastikleri, dayanıklılık açısından da oldukça iyi performans gösterir. Zorlu koşullar dışında her koşulda optimum yol tutuşu ve iyi fren performansı sağlarlar. Hatta daha ılıman kış koşullarında bile, dört mevsim lastikleri bileşimleri sayesinde son derece dayanıklıdır.
Buna rağmen, şunları göz önünde bulundurmak gerekir: Dört mevsim lastikler her zaman orta yolcudur. Örneğin, bu lastiklerle yakıt tüketimi normal yaz lastiklerinden daha fazladır. Bunun sebebi, daha yumuşak kauçuk karışımının lastik yüzeyindeki aşınmayı hızlandırmasıdır.
Seçilen Kış Lastiğinin mutlaka üzerinde “Kış Lastiği” işaretinin olması ve aracın tüm tekerleklerine takılması gerekir. Kış Lastikleri zaman zaman kar lastiği ile karıştırılmaktadır. Kar lastiği, sadece kar üzerinde kullanılmak üzere tasarlanmış lastiklerdir.
4 mevsim lastiklerin olumsuz tarafları:
Yaz lastiklerine oranla daha fazla yakıt tüketir. Sıcak asfalt yüzeylerde yol tutuş performansları zayıftır. Viraj alma konusunda yaz lastikleri kadar performans göstermez.
M+S kar ve çamur anlamına gelir. Lastiğin sırt deseni ve sırt bileşiğinin yapısı sayesinde yaz lastiğine kıyasla karlı yol koşullarında üstün yol tutuşu ve fren performansına sahip olduğunu gösterir. M+S sembolü, kış lastiklerinin yanı sıra tüm sezon lastiklerinde de bulunur.
Yazın Kış Lastiği Kullanıldığında Yakıt Tüketimi Artar
Bunun sonucu olarak lastikler dönerek aracın hareket etmesini sağlar. Yaz aylarında kullanıldığında yuvarlanma direnci artan kış lastikleri yüzünden, araçta bir enerji kaybı oluşur ve bu da yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.
Tüm yıl boyunca kar lastiği sürüşü tavsiye edilmez çünkü sıcak zeminlerde kış lastikleri etkinliğini kaybeder ve yumuşak kauçukları daha hızlı aşınır. Düşük sıcaklıklar için tasarlanan kış lastikleri termometre 7 °C'nin üzerine çıktığında yaz lastikleri ile değiştirilmelidir.
Yaz mevsiminde kış lastiği kullanmanın önerilmemesinin en önemli sebebi, kaza ihtimalini arttırmasıdır. Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir.
Brüt ağırlığı 3,5 ton altında olan araçlarda 1 Aralık ile 1 Mart arasında kış lastiği (M+S) kullanılması zorunludur. Diş derinliği en az 4 mm olmalıdır. Daha ağır vasıtalara kış lastiklerinin takılması zorunlu değildir, ancak lastiklerin diş derinliği en az 3 mm olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri